Oranje via Estland naar FF in Estland

VoV, 13-06-2019. 6:08 uur. De Oranje mannen hebben gisteravond de kans om de stap naar de Final Four in Estland te maken met beide handen gegrepen. Tegenstander Estland is als organisator al voor  dit eindtoernooi in de Golden European League geplaatst, maar dat wilde absoluut niet zeggen dat ze als Sinterklaas naar het Drentse Hoogeveen kwamen. Integendeel, nog vers in het geheugen lag de 3-2 nederlaag van Oranje in Estland. Gisteravond was het anders.

Bondscoach Roberto Piazza begon met de volgende basis:

• Spelverdeling: Gijs van Solkema
  • Libero: Just Dronkers
  • Diagonaal: Nimir Abdelaziz
  • Midspelers: Michaël Parkinson en Fabian Plak
  • Passer Lopers: Thijs ter Horst en Gijs Jorna.

Verder kregen Daan van Haarlem en Wouter ter Maat via de dubbele wissel invalbeurten en kreeg Tim Smit in de derde set speelminuten.

Nederland deed het uitstekend in de vijfde wedstrijd van de European Golden League. Oranje won in Hoogeveen zeer overtuigend met 3-0.  Door het verlies van Spanje is Nederland zeker van deelname aan de Final Four, die op 21 en 22 juni gespeeld wordt in Estland.

Oranje begon in het sfeervolle Activum in Hoogeveen prima aan de wedstrijd. Fabian Plak speelde een heerlijke eerste set en zette zijn team op een 9-8 voorsprong met twee kill – blocks. Estland mocht aanhaken tot 18-15, maar verloor daarna de aansluiting, mede dankzij de ook goed scorende Thijs ter Horst. Dankzij drukvolle opslagen van teamcaptain  Nimir Abdelaziz werd de marge vergroot tot 22-16. Estland gaf Oranje het laatste punt voor de 25-19 en 1-0 kado. Met een eigen score van 16 om 12 punten ging de winst terecht naar Oranje.

In Spanje leed de thuisploeg in de eerste set een 19-25 nederlaag tegen Kroatië. Gunstig voor Nederland!

Oranje domineerde in de tweede set op alle onderdelen van het spel. Diagonaal Nimir Abdelaziz, 7 punten in deze set, was heel erg belangrijk voor Oranje, dat met een aanvallend scoringspercentage van 79% in deze set vier van de vijf ballen in een punt veranderde. Gijs van Solkema stond prima te verdelen. Oranje had bij 10-7 en 12-9 drie punten voorsprong genomen en bouwde dat uit naar vijf bij 15-10, zes bij 20-14 en acht bij 25-17. Estland kon Oranje geen moment in de problemen brengen.

In Spanje trok de thuisploeg de stand via een nipte 25-23 gelijk.

Ook in set drie was Nederland oppermachtig in het begin zelfs nog veel meer dan de set ervoor. Thijs ter Horst eiste een hoofdrol op en benutte op één niet verzilverde aanval na alle ballen die hij van Gijs van Solkema kreeg. Met 11 punten in deze set was hij de uitblinker. Oranje nam vlot afstand naar 8-2 en 11-4 en sloeg punt na punt binnen. Estland kwam nog terug, toen Oranje even een iets mindere fase kende (naar 18-14) maar had daarna geen antwoord meer op Oranjes dadendrang. Via 21-15 ging de set met 25-17, na de laatste score van ter Horst,  naar Nederland.

In Spanje ging een razend spannende derde set met 28-30 naar de gasten uit Kroatië. Deze klap kwamen de Spanjaarden niet meer te boven en ze verloren daarna ook de vierde set met 20-25 en de wedstrijd dus met 1-3. Mooi gedaan Kroatië.

Omdat Kroatië dus verrassend met 1-3 won van Spanje is Nederland met nog een wedstrijd te gaan al zeker van de Final Four. Ook zeker van de Final Four is Turkije, dat ongeslagen bleef na vijf wedstrijden in poule A. In poule C gaat de laatste wedstrijd tussen Wit Rusland (4-12) en Oekraïne (3-10) de beslissing brengen. Oranje speelt aanstaande zaterdag de laatste poulewedstrijd om des keizers baard in en tegen Kroatië.