Vizier op volleybal

 

Oranje via zege op Portugal in kwartfinale

VoV, 13-09-2021. 3:53 uur. Na de zeer succesvolle resultaten en het prima niveau van de Nederlandse mannen in de poulefase in Tampere in Finland, waardoor als koploper voor Rusland werd afgesloten, werd er door de Oranjefans en –volgers met spanning uitgekeken naar de achtste finale tegen Portugal, dat in de sterke Poolse poule als vierde was geëindigd en daar België en Griekenland achter zich had gelaten.

Bondscoach Piazza begon met Wessel Keemink op spelverdeling, Just Dronkers als libero en Nimir Abdel-Aziz, de topscorer van het toernooi in de poulefase, als diagonaal. Fabian Plak en Twan Wiltenburg waren de middenmannen en Bennie Tuinstra en Gijs Jorna stonden op de passer loper positie.

Nimir Abdel-Aziz: “De winst alleen telt, en eerlijk gezegd maakt het me niet zoveel uit hoeveel punten ik gemaakt heb, hij scoorde 37 keer en werd daarmee topscorer, omdat alleen het resultaat ertoe doet. We speelden geen goede wedstrijd, maar we wonnen en dat is het belangrijkste.”

Miguel Tavares, spelverdeler van Portugal: “We verloren een kans op de zege in de tweede en derde set, toen we na de gewonnen eerste bij de big points nog op voorsprong stonden. Dat was een behoorlijke tik. Nimir speelde een onwaarschijnlijk goede tiebreak, we konden hem niet afstoppen.”

In de openingsset kon Oranje na de 4-4 via scores van Jorna (ace) en Plak uitlopen naar 7-4 en het verschil van drie punten tot aan 13-10 vasthouden. Twee driemeter aanvallen van Alexandre Ferreira en een in het net geslagen aanval door Plak maakten gelijk, waarna Gijs Jorna de schijnwerpers op zich gericht kreeg met drie scores achter elkaar voor de 16-13 stand, het moment dat Portugal de time out in ging.

Daar kwamen ze goed uit, Hugo Casper scoorde. Met een zelden bij mannen gebruikt wapen, de omloopbal, maakte Phelipe Martins 18-16 waarop de 18-17 volgde via een ace van spelverdeler Tavares. Oranje ging de time out in, bracht Thijs ter Horst en Michaël Parkinson, maar zag Portugal via Caspar en een kill-block op Abdel-Aziz naar 18-19 uitlopen. Nederland nam over (20-19) en verloor die voorsprong via een volgend kill-block op Abdel-Aziz bij 21-22. De 22-23 werd met opnieuw een kill-block, deze keer op Fabian Plak, veranderd in 22-24, tweede time out Oranje, waarna een mislukte Nederlandse combinatie op mid Portugal de 22-25 zege bezorgde.

Oranje ging voortvarend van start in de tweede set (9-5), maar zag dat verschil bij 9-9 helemaal verloren gaan. Oranje herpakte zich (13-10), had echter na twee kill- blocks van Portugal bij 14-13 nog maar één puntje daarvan over. En dat puntje bleef op de side out staan tot 20-19. Toen opnieuw een mid combinatie geen succes was (20-20), kwam Freek de Weijer voor Wessel Keemink. Portugal nam met 20-21 de leiding over, waarop Piazza de mannen naar de zijlijn haalde.

Freek de Weijer kwam na de foutserve van Portugal (21-21) aan de opslag, Gijs Jorna blokkeert Oranje naar 22-21 en 24-21 en het derde blokpunt in de big points, nu van Fabian Plak bezorgde Oranje de 25-22 setwinst.

Freek de Weijer en Robbert Andringa begonnen in de derde set in de basis. Oranje kwam via de opslagen van Nimir Abdel-Aziz op 5-0 voor en tot 10-4 en 14-8 domineerde Oranje en dicteerde het de gang van zaken binnen de lijnen. Drie Portugese blokpunten op rij (op Abdel-Aziz en Jorna) maakten 14-11 en bij 16-12 gaf Oranje drie kadootjes weg, waardoor het verschil bij 16-15 nog maar één puntje bedroeg.

Bij 19-19 had Portugal de gelijkmaker te pakken, en toen ze uitliepen naar 21-23 en de kans op setpoint bij 22-23 voor open doel misten (23-23), bleef Oranje nog steeds in de race voor setwinst. De volgende midaanval was wel raak (23-24). Het strijdplan ‘alle ballen op Nimir’ had twee keer succes (25-24), met een blokpunt gooide Andringa de set in het slot en bracht de stand op 2-1 voor Oranje.

In de vierde set nam Portugal vroeg een 4-8 voorsprong. Piazza zette ter Maat en Keemink in via de dubbele wissel en Oranje krabbelde terug naar 7-8. Tot aan 14-16 wist Oranje op de side out het verschil op één puntje te houden, bij 14-18 had Piazza een time out nodig om Portugal van de servelijn te krijgen. Jorna scoorde.

Oranje bleef aanklampen (19-21) maar verloor de mogelijkheid om er in de big points naast te komen toen eerst een foutserve van Abdel-Aziz en vervolgens twee Portugese blokpunten (op Abdel-Aziz en Andringa) voor 19-24 zorgden. Met een bekeken lob scoorde Portugal de winnende 20-25 en dwong daarmee de tiebreak af.

Het aanvallend concept ‘alle ballen op Abdel-Aziz’ had in de tiebreak opnieuw succes. De geweldenaar scoorde alleen al in de vijfde set een stuk of negen punten, Oranje zag de 6-4 voorsprong verloren gaan (6-7), maar nam na de time out op die stand de leiding weer over 9-7, waarop Portugal naar de kantlijn ging. Dat deden ze bij 12-9, na een blokpunt van Twan Wiltenburg, opnieuw. Nimir maakte de 13-10, 14-12 en 15-13 voor de 3-2 zege.

En daarmee is Oranje doorgedrongen tot de laatste acht van het toernooi.  Aanstaande dinsdag is Servië, dat Turkije met 3-2 versloeg, de volgende tegenstander voor Oranje.

Oranje scoorde 80 eigen punten, die als volgt verdeeld werden. Abdel-Aziz 37, Jorna 15, Andringa 9, Plak 8, Wiltenburg 5, ter Maat 3, Tuinstra 2 en Parkinson 1. Bij Portugal kwamen Alexandre Ferreira met 16, Filip Cveticanic met 15, waarvan 8 blokpunten, Hugo Caspar met 14 en Marco Ferreira met 10 punten in de dubbele cijfers.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s CEV.