Zilver voor NL-duo’s in Apeldoorn

VoV, 13-09-2021. 3:45 uur. Drie Nederlandse beachduo’s hadden zich in het One Star FIVB World Tour Toernooi naar de laatste vier geslagen in Apeldoorn. De dames waren met Bekhuis/ Everaert en Priem/ Reinders vertegenwoordigd, de mannen hadden Immers/ Penninga bij de laatste vier.

De halve finale bij de dames was een Oranje onderonsje tussen Bekhuis/ Everaert en het duo Priem/ Reinders. Het werd 0-2 voor Priem/ Reinders via 19-21 en 14-21. Een lange inhaalrace van Bekhuis/ Everaert, die begon bij een 2-7 achterstand was bij 18-18 ongedaan gemaakt. Even was er evenwicht (19-19), waarna maakten Priem/ Reinders de set met 19-21 af.

In de tweede set was bij 4-12 en 9-16 al zo’n grote kloof ontstaan in het voordeel van Priem/ Reinders dat het bij wijze van spreken onbegonnen werk was om dit verschil nog in te lopen. Daar slaagden Bekhuis/ Everaert dan ook niet meer in, via 12-18 en 14-19 werd het 14-21 en dus 0-2.

Priem/ Reinders gingen door naar de finale, Bekhuis/ Everaert speelden om het brons.

Matthew Immers/ Ruben Penninga speelden in de halve finale tegen de Duitsers Wüst/ Sowa. Bij 7-7 werd er voor de tweede keer van kant gewisseld, twee blokpunten van Immers maakten 9-7, maar een foutserve en twee Nederlandse technische fouten maakten er 10-11 van bij de technische time out. Daarna liepen de Duitsers uit naar 14-18 en wonnen de set met 16-21.

Het werd 1-1 in sets via 21-13 voor Nederland. Het verschil van drie punten bij 4-1 en 10-7 werd naar zeven punten getild bij 15-8 en daar bleef het tot aan 21-13 ook op staan.

In de beslissende derde set kwam Duitsland met 1-4 voor. Immers/ Penninga herpakten zich en maakten van de achterstand een 9-8 en 14-10 voorsprong om met 15-10 setwinst en 2-1 wedstrijdwinst af te sluiten.

Waarmee ze het finaleticket en de strijd om het goud binnen hadden.

De strijd om het brons bij de dames ging tussen Bekhuis/ Everaert en Kurst/ Schmitt uit Duitsland. Het brons ging mee naar onze Oosterburen, zij wonnen met 2-0. In de openingsset maakten ze het verschil na de technische time out bij 11-10, ze liepen uit naar 14-10 en 17-12. Nadine Everaert scoorde nog wel twee keer tegen (18-14 en 19-16) maar het Duitse duo liet zich daarna niet verrassen en won met 21-16.

In set twee bouwden Bekhuis/ Everaert een mooie 4-9 voorsprong op, het laatste punt was een beauty van Everaert via een superslimme bal op de achterover naar het vrij deel van het veld aan de andere zijde van het net. Maar het NL-duo kon de voorsprong niet vasthouden en was na 11-13 bij 13-13 ingehaald, waarop de Duitse dames naar 16-13 doorstoomden. Via 18-15 wonnen ze de set vervolgens met 21-15 en kregen daarmee het brons in bezit.

De finale bij de dames tussen Grune/ Schulz en Priem/ Reinders, die in de poulefase een 2-0 zege voor Oranje had opgeleverd, had het NL-duo de eerste set voor het grijpen. Na 3-4 helemaal in het begin bleven ze tot 19-20 leiden. Bij de tussenstanden 8-13, technische time out, en even later bij 10-15 was het verschil zelfs een handvol punten in Nederlands voordeel. Maar dat slonk langzaam maar zeker, puntje voor puntje kwam Duitsland dichterbij. Na een Duits ace voor 15-16 ging Nederland de time out in, ze liepen uit naar 15-18 via een ace via de netband van Iris Reinders. De 18-20 werd 20-20 via een Duits blok en de 23-21 betekende de 1-0 zege.

In de tweede set pakte Duitsland vlot een drietal punten voorsprong (6-3) en dwong Nederland bij 10-5 in de time out. Oranje kon het verschil consolideren, tot aan 13-8, vervolgens liep Duitsland naar 17-9 uit en gaf in de eindfase van de set niets meer weg. Priem/ Reinders verloren de tweede set met 21-11 en moesten uiteindelijk genoegen nemen met het zilver in Apeldoorn.

Bij de mannen stonden Immers/ Penninga in de finale tegenover het Poolse duo Zdybek/ Lewandowski.

De strijd kende vele plotselinge wendingen en verrassende series die de stand een ander aanzien gaven. Zo kwamen Immers/ Penninga in de eerste set terug in de wedstrijd na een ruime achterstand. Eerst van 6-9 naar 9-10, even daarna van 13-16 naar 17-18, echter wilde het niet lukken om de gelijkmaker op de borden te krijgen. Polen bleef voor en sloot na 18-20 via twee foutserves met 19-21 af.

In de tweede set domineerde Oranje na een 8-11 te hebben veranderd in 14-13.  De 15-14 tilden ze naar 18-14, waarop de 21-16 volgde.

Oranje had bij de 7-4, time out Polen, in de derde set de beste papieren voor de zege. Dat veranderde toen Polen bij 11-11 , time out Nederland, op gelijke hoogte kwam en na de pauze de 11-12 scoorde. Op 12-14 sloeg Nederland uit, en moest zo het goud aan Polen laten.

Volgende week zijn veel teams weer present in Nijmegen, waar in het kader van de Gelderse Volleybalmaand weer een FIVB One Star World Tour wordt gespeeld.