Orion blijft ongeslagen, stuntzege ZVH

VoV, 09-01-2021. 6:35 uur. Het programma in de Eredivisie mannen werd dit weekend tot twee wedstrijden gereduceerd vanwege de uitgestelde duels van gisteravond tussen Lycurgus en Dynamo en het voor vandaag om 16:30 uur op de planning staande TV Limburg vs. Sliedrecht Sport. VoCASA vs. ZVH en Orion v. SSS speelden gisteravond.

Koploper Orion boekte gisteravond de twaalfde opeenvolgende zege dit seizoen en behield daarmee de ongeslagen status. SSS Barneveld bleef in Doetinchem zonder setwinst, al waren ze daar in de eerste set wel dichtbij. Orion kon de 19-21 achterstand ongedaan maken en drukte na 23-23 door voor de 25-23 set zege.

In de tweede set was het gaatje al bij 9-2 geslagen en via 16-10 en 20-15 werd ruim met 25-19 gewonnen. In de derde set kon SSS tot 8-7 bijblijven, vervolgens nam Orion afstand naar 15-9 om via 21-14 opnieuw met ruim verschil (25-16) af te sluiten.

Aan het net (aanval 40 om 31, blok 12 om 7) heerste Orion, vanaf de negen meter scoorde SSS de meeste punten (1 om 5 aces). Joonas Jokela van Orion werd met 15 punten de topscorer van de partij.

Spannend was het in Nijmegen waar hekkensluiter ZVH het nieuwe jaar uitstekend begon en in een wedstrijd meer punten bij elkaar sloeg dan in de 11 voorgaande.  Tegen VoCASA, de nummer vijf van de ranglijst, bleef ZVH met 22-25, 25-22, 23-25 en 25-27 aan de goede kant van de score. De setstanden verraden dat het in de set finales bij de ontknoping van de bigpoints bijzonder spannend was.

ZVH kwam in de eerste set, na minimale verschillen tot aan de bigpoints, met 19-22 voor, VoCASA bracht het verschil tot één puntje terug bij 21-22 en 22-23, maar moest met 22-25 toch de zege aan de bezoekers laten. De rollen waren in de tweede set omgedraaid. Nu werd 19-21 een 23-21 tussenstand voordat VoCASA de set met 25-22 voor zich besliste en de stand op 1-1 bracht.

VoCASA stond in de derde set met 22-19 voor (na een 19-21 achterstand), kon bij 23-23 op gelijke hoogte komen, maar wist ZVH in de finale niet van de set zege af te houden. Datzelfde was het geval in de vierde set toen ZVH na 21-23 matchpoints op 23-24 en 24-25 verloren zag gaan en het VoCASA ook niet lukte om de 25-26 ongedaan te maken.

Serverend (6 om 4 aces) en blokkerend (10 om 12 blokpunten) hielden de ploegen elkaar in evenwicht. Aanvallend had ZVH een 51 om 58 voordeel. Vincent van der Kraats van ZVH nam 21 van de 74 eigen punten voor zijn rekening, Chris van Mullem kreeg er 14 achter zijn naam. Bij VoCASA waren Tom van Steenis (19x) en Mees Blom (16x) de vaakst scorende spelers.