De Oranje U17 en U18 teams lijden nederlagen bij EKK

VoV, 09-01-2021. 6:45 uur. Bij het WEVZA-toernooi in België, dat tevens als eerste kwalificatietoernooi voor het EK dient, leed Jeugd Oranje meisjes gisteravond een 1-3 nederlaag tegen het gastland.  Na de zeges tegen Portugal en Spanje en het verlies tegen Italië en België staat de U17 ploeg van William Klaver nu na Italië, Duitsland en België op de vierde plaats en heeft geen uitzicht meer op rechtstreekse plaatsing voor het EK. Later dit jaar volgt er nog een kans.

Oranje U17 begon niet goed aan de wedstrijd. Aysha Meering kon na de 0-4 achter voor het eerst scoren, Janne Koops serveerde even daarna de aansluitende 3-4 op het scorebord. België nam weer afstand, time out Nederland op 3-7, en kwam via een ace op 3-9. Drie kadootjes maakten 6-9, Aysha scoorde 7-9 waarop België de time out in ging. Dat werkte want in een paar servebeurten liepen ze vervolgens uit naar 9-20, waarop Nederland pas opnieuw de tweede time out opnam. Floortje van Losser serveerde Oranje nog naar 15-20, maar het verschil was te groot om de Belgische meiden echt in de problemen te brengen. Na 15-21 maakten o.a. een ace en twee kill-blocks er 15-25 en 0-1 van.

In de tweede set waren de rollen omgedraaid, nu kwam de U17 ploeg veel beter uit de startblokken dan de Belgische meiden en via 5-1 en 9-3 bouwden ze een 13-7 voorsprong op. Janne Koops, Femke Zegwaard, Maaike Heilig, Floortje van Losser en Aysha Meering pakten allemaal punten mee en hielden Oranje ruim voor. België vocht zich nog terug naar een verschil van drie punten bij 17-14, maar bij 24-18 was wel duidelijk dat Oranje deze set ging binnenhalen. Met 25-21 maakten ze er 1-1 van.

In de derde set ging Oranje door op de in de tweede set ingeslagen weg en ze liepen na 8-7 uit naar een 15-9 voorsprong. België kwam echter beter in de wedstrijd en had bij 16-18 de ruime achterstand veranderd in een mogelijk beslissende voorsprong. Oranje wist nogmaals de kansen te laten keren, kwam op 21-21 en 22-21 door Femke Zegwaard en had na de score van haar voor de 24-23 het eerste setpoint. België maakte het ongedaan, kwam zelf bij 24-25 op setpoint, waarna Nederland op 26-25 nogmaals de kans kreeg om er 2-1 in sets van te maken. Ook dat mislukte en na 26-27 wist Jolien Melis de set voor onze Zuiderburen te beslissen.

In de vierde set lukte het Oranje op de side out om tot 9-10 de aansluitende treffer te maken, daarna sloeg België het gaatje naar 10-14 en hield het verschil van vier punten tot aan 14-18 vast. In de finale van de set probeerde Oranje er uit alle macht nog een tiebreak uit te slepen, maar slaagde niet. België hield in de eindfase het hoofd koel en met scores van Kaat Cos en Saar Bertels wisten ze de stand naar 17-25 te tillen.

België scoorde blokkerend (10 om 16) en aanvallend (41 om 43) beter en had tevens de lagere foutenlast. Oranje serveerde één ace meer. Bij Oranje werd Aysha Meering de topscorer (18x), gevolgd door Roos Wessels (12x)

De Oranje Jongens U18 ploeg leed in Marsicovetere in Italië een 0-3 nederlaag tegen Spanje. Via de setstanden 18-25, 19-25 en 21-25. Nederland speelt voor de posities 5 t/m 7, nadat het eerder een plaats in de halve finale via nederlagen tegen Italië en Duitsland zag mislukken. Alleen de nummer laatst van dit WEVZA-EKK toernooi plaatst zich niet voor de volgende mogelijkheid om een EK ticket te bemachtigen.

In de driekamp met Spanje en Portugal voor twee tickets zal Oranje vandaag met ruime cijfers van Portugal moeten winnen om kans op een van die twee tickets te houden.