Orion en Lycurgus lopen uit, zege Zwolle

VoV, 29-03-2018. 6:16 uur. Coníche Topvolleybal Zwolle heeft gisteravond haar eerste winst in de kampioenspoule behaald. In een spannende vijfsetter werd Advisie/SSS naar een 3-2 nederlaag gespeeld.

De thuisploeg bouwde in de eertse  twee sets tot pakweg halfweg (eerste 15-11, tweede 14-11) een lichte voorsprong op, die de gasten uit Barneveld bij 16-16 (1ste set)  en 14-14 (2de set) weer hadden weggewerkt. De openingsset ging daarna via 18-20 en 20-23 met 21-25 naar de gasten. De thuisploeg pakte de tweede via 20-18 en 23-20 met 25-20.

In de derde set liep SSS na de 14-15 tussenstand uit naar 15-20 en nam via 18-25 een 1-2 voorsprong. De vierde set was weer voor Zwolle. Met 25-22 sleepten ze er een tiebreak uit. Daarin namen ze afstand naar 7-1, waarna ze het verschil alleen maar verder uitbouwden. Met 15-5 kwam de eerste winst op de borden.

Thijs van Noorden (20 punten) en Jelle Hilarius (19 punten) waren bij de thuisploeg scorend erg succesvol, bij de gasten was dat Bram Langevoort (19 punten).

Abiant Lycurgus heeft de zevende wedstrijd in de kampioenspoule gewonnen. In het Alfa -college Sportcentrum werd SV Land Taurus met 3-0 (25-13, 25-19, 25-21) verslagen. Abiant Lycurgus had geen kind aan de bekerwinnaar en herstelde zich prima van de 3-1 nederlaag tegen Seesing Personeel Orion.

Tegen Taurus was van een echte wedstrijd geen sprake. Daarvoor was het beeld te eenzijdig. Vanaf het begin was de ploeg goed gefocust en dat betaalde zich uit. Ten opzichte van de vertrouwde opstelling van de laatste weken had coach Taaij twee wijzigingen doorgevoerd. Stijn van Schie speelde in plaats van Trifon Lapkov en Sander Scheper nam de plek in van Niels de Vries.

Onder aanvoering van een zeer sterk spelende Kooistra bedroeg de voorsprong in no – time tien punten bij 16-6. Met een smash van Mora Sabaté werd de set met 25-13 beslist. In de tweede set ging de Kooistra show verder. Zowel blokkerend als aanvallend deed de aanvoerder tot zijn wissel in de derde set, Lapkov kwam hem in de slotfase vervangen, niks fout. De tweede set ging via 15-10 en 22-17  op het eind door twee punten van Stijn van Schie met 25-19 naar de Groningers.

In de derde en laatste set ging het tot 11-11 gelijk op. Daarna waren het twee kill – blocks van Borst, een ace van Scheper en een punt van Kooistra waarmee het verschil gemaakt werd. Van Schie voegde er met de 16-12 nog een heerlijke driemeter aanval aan toe. Zo denderde het door naar 23-17. Lapkov tekende voor 24-17 en waren de matchpoints daar. Het was uiteindelijk Borst met een vlotte middenaanval die 25-21 maakte.

Bij Lycurgus werd Wytze Kooistra met 19 punten topscorer, Dennis Borst maakte er 15, Stijn van Schie kreeg er 14 op het scorebord voor Lycurgus. Jelle van Jaarsveld werd de meest scorende speler van Taurus met ook 14 punten.

Seesing Personeel Orion liet zich in de eerste set eigenlijk vanaf het begin (2-6, 3-8) onaangenaam verrassen door het bezoekende Draisma Dynamo. Op een gegeven moment stonden ze met 11-17 wel heel ver achter, de inhaalrace stopte bij 18-22, daarna hield Dynamo het verschil in stand en won met 20-25.

Dynamo lag ook even in de tweede set voor maar bij 6-3 had Orion de schade hersteld. Vanaf 12-11 ging het gelijk op tot 20-20, de finale was voor de Doetinchemmers met 25-22. In de volgende set domineerde de thuisploeg. Via 6-1 en 11-5 naar een 25-13 setzege, dit  spreekt voor zichzelf.

In set vier was eerst Dynamo (tot 14-18) en daarna Orion (tot 22-22) de ploeg die de meeste punten opeiste. In een uiterst spannende finale kreeg Dynamo bij 24-25 kans op setwinst en de tiebreak, bij 26-25 waren de rollen omgedraaid en had Orion aan één puntje genoeg om de ploeg uit Apeldoorn met lege handen, en kansloos voor de play – offs,  naar huis te sturen. Orion maakte het matchpoint wel en won met 27-25 en dus 3-1.

Joris Marcelis werd met 21 punten topscorer van de partij, ploeggenoot Maikel van Zeist kwam tot 15 treffers.  Nico Maneschijn en Ewoud Gommans scoorden elk 12 keer voor Dynamo, Wessel Blom maakte er ééntje minder.

Orion is nog steeds koploper met 25 punten uit 8 wedstrijden en heeft zich als eerste geplaatst voor de play-offs. Abiant Lycurgus is tweede met 23 uit 7. Dan volgt Dynamo met 15 uit 7, Taurus met 11 uit 8,  SSS met 7 uit 8 en Zwolle met 3 uit 8.

De voorsprong van Lycurgus op nummer drie Draisma Dynamo is dus acht punten. Dat betekent dat Abiant Lycurgus zich komende zaterdag bij winst in de uitwedstrijd tegen Advisie SSS plaatst voor de finale om de landstitel. Met name de uitwedstrijd daarna tegen Dynamo op woensdagavond 4 april is vervolgens bepalend of Lycurgus als eerste eindigt om op basis daarvan het thuisvoordeel te krijgen in de finale. Feit is wel dat Abiant Lycurgus nog altijd één verliespunt minder heeft dan Orion.

gh @ Vizier op Volleybal. Bron o.a. website Abiant Lycurgus.