Orion en SV Dynamo naar finale om NL-titel.

VoV, 18-04-2024. 4:40 uur. Gisteravond werden de beslissende wedstrijden gespeeld, waaruit de finalisten voor de strijd om de Nederlandse titel bij de mannen moesten voortkomen. In beide halve finales was de stand 2-2, dus moest een vijfde duel uitsluitsel gaan geven.

Lycurgus zag een 2-0 voorsprong in wedstrijden verloren gaan tegen SV Dynamo en stond nu voor de lastige taak om in Apeldoorn nogmaals voor een stunt te zorgen, bij Orion vs. VC Limax had de ploeg van Dirk Sparidans met een 2-3 uitzege in het vierde duel de gelijke stand weten te bewerkstelligen.

In Apeldoorn begon de thuisploeg met een uitstekende start. Ze namen een 5-0 voorsprong en verdedigden de leiding de hele set met succes. Lycurgus kwam bij 18-15 in de buurt, maar nooit ernaast. Dynamo pakte de set daarna via 22-15 met 26-17.

In set twee waren de rollen omgekeerd. Nu kwam Lycurgus beter uit de startblokken (0-3, 2-6) en was SV Dynamo gedoemd te achtervolgen. Bij 11-12 hadden ze de marge op één puntje na weggewerkt, maar de serie naar 11-15 en later van 16-19 naar 16-22 gaven Lycurgus weer veel lucht, met 18-25 brachten ze de stand op 1-1

Met de steun van de fans wist SV Dynamo de derde set voor zich te beslissen. Via de tussenstanden 7-6, 12-8, 15-12 namen ze richting de big points ruim afstand (20-13) en lieten zich niet meer door de gasten verrassen. Na 25-18 waren ze één set van de finale verwijderd.

Het bleef spannend tot 14-14 in de vierde set. Beide teams hadden tot aan die tussenstand een achterstand ongedaan gemaakt, na 14-14 ging het initiatief naar de thuisploeg. Eerst werd het 17-14, en na de 18-17 kwam SV Dynamo bij 20-18 als eerste bij de twintig puntengrens. Met een serie van vijf punten maakten ze daarna de set en de wedstrijd in een keer uit.

Sjors Tijhuis (SV Dynamo) en Kay van Dijk (Lycurgus) werden met 19 punten de topscorers van de partij. SV Dynamo had de betere aanvallende score en de beduidend lagere foutenlast.

Orion begon in Doetinchem ook zeer sterk aan de wedstrijd (6-0) en sloot na 15-8 en 20-13 overtuigend met 25-17 af.  VC Limax herstelde zich echter knap en via sterke blokkeeracties en een ace van o.a. Siebe Korenblek werd de tweede set met na 9-9 via 11-17 en 16-22 met 18-25 gewonnen. Ook de derde set was voor VC Limax, met overtuiging. Ze liepen van 8-12 uit naar 9-15 en met een makkelijk raakslaande Martijn Brilhuis werd de set met opnieuw 18-25 in de voordeel van VC Limax beslist.

Orion kwam aan de hand van diagonaal Samuli Kaislasalo terug in de wedstrijd. Hij was in de vierde set scorend goed op dreef en na een gelijk opgaand gevecht tot aan 17-16, na 9-6 en 12-9 tussenstanden, maakte Orion het verschil naar 22-16, waarna de tiebreak met 25-17 werd afgedwongen.

Met 8-6 werd er van speelhelft gewisseld in de vijfde set, daarna waren de eerste twee punten voor Orion, waarmee ze een veilige marge van 4 punten hadden. Die stond er bij 12-8 nog, maar slonk naar twee bij 12-10. Limax kon echter de aansluitende treffer niet maken, de side outs zetten 13-11 op het scorebord en met de laatste twee punten in de halve finale haalde Orion het ticket voor de finale binnen.

Gezien de genoemde scores in de statistieken, waar een eigen score van 58 om 57 punten bij een totaal van 101 om 95 wordt genoemd leek het ons dat deze cijfers wellicht niet volledig waren. Dit zou namelijk een foutenlast van 43 om 38 inhouden, hetgeen ons aan de zeer hoge kant leek.

Dus voor het derde jaar op rij gaat de finale tussen Orion en SV Dynamo. Aanstaande zaterdag beginnen ze in Doetinchem aan de ‘best of five’ serie.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Rudy Biekart en Hans van Dijk..