Einde seizoen Lycurgus na 3-1 verlies in vijfde duel

VoV, 18-04-2024. 4:40 uur. Het seizoen is voorbij voor Nova Tech Lycurgus. Na een 3-1 nederlaag in de beslissende vijfde halve finale tegen Draisma Dynamo. De setstanden in Apeldoorn waren 18-25, 25-18, 25-18 en 18-25. Zo eindigt het seizoen 2023/2024 helaas zonder prijzen.

Met dezelfde basis als afgelopen zondag; Kay van Dijk, Kyle McCauley, Ramon Martinez Gion, Niels de Vries, Robin Boekhoudt, Jeffrey Klok en Sam Gortzak begon Nova Tech Lycurgus aan de beslissende opdracht in de halve finale.

De eerste set viel ronduit tegen. Aanvallend lukte weinig en blokkerend was Dynamo royaal de baas. Dat leidde tot een snelle 9-3 achterstand. Daarna herpakten de gasten zich enigszins door de achterstand niet verder op te laten lopen en een paar punten in te lopen. Het was een kwestie van keihard werken om nog iets van de set te maken. Een blok van De Vries bracht de achterstand terug tot drie punten; 14-17. Verder kwam de opmars niet. Aanvallend er doorheen komen lukte te weinig en Dynamo drukte door. Een servefout van De Vries betekende het eerste setverlies.

De tweede set liet een herboren Nova Tech Lycurgus zien. Onder leiding van de zeer gedreven Van Dijk, topscorer met 19 punten, namen de gasten snel een 8-3 voorsprong. Verder speelde Cole Gillis in plaats van Kyle McCauley die het aanvallend erg lastig had in de eerste set. Er kwam meer servedruk en zo kreeg Nova Tech Lycurgus controle over de wedstrijd in deze fase.

Een ace van Boekhoudt bracht een 10-4 voorsprong op het scorebord. Plus vertrouwen om het door te zetten. Dynamo kwam terug tot 12-11, waarna Gillis het verschil weer op twee bracht. Vervolgens ging het langzaam verder de goede kant op. Martinez Gion scoorde na een lange rally 22-16 en Van Dijk was via het blok succesvol met 23-17. Uiteindelijk gaf Boekhoudt het beslissende tikje na een prima serve van de ingevallen Maarten Bartels.

Het lukte niet om in de derde set een goed vervolg te geven. Aanvallend ging het weer een stuk lastiger en de servedruk liet te wensen over. Daardoor verloor de ploeg van coach Arjan Taaij de controle en liep achter de feiten aan. Vanaf 7-6 was dit het geval. De goede momenten waren niet talrijk genoeg om terug te komen in de set. Het inbrengen van Cole Bogner voor Gortzak hielp daarbij ook niet.

Bartels produceerde bij een invalbeurt nog een prima ace en bracht de achterstand terug tot 21-16, maar een verdere remonte zat er niet meer in. Toen Gillis op setpoint tegen in het net serveerde was het setverlies daar en de opdracht duidelijk. Set vier sowieso winnen om in de race te blijven.

In set vier leek het aanvankelijk de goede kant op te rollen met Luuk Hofhuis op de plek van De Vries en Bartels speelde in plaats van Gillis. Een 11-8 voorsprong gaf hoop op een ultieme ontknoping in een vijfde set, maar zoals vaker dit seizoen lukte het niet om het vast te houden. Een 6-1 run voor Dynamo bracht een 14-12 achterstand.

Een ace van Hofhuis bracht de stand nog op 14-14, maar verder kwam het niet. Van Dijk, die in Apeldoorn de laatste wedstrijd van zijn imposante loopbaan speelde, scoorde nog 18-17 en koesterde daarmee nieuwe hoop, maar na 20-18 achter lukte het niet meer om nog te scoren. En was een 3-1 nederlaag een feit en 3-2 verlies in de halve finale.

Zo kwam er een einde aan een wisselvallig seizoen met hoge hoogten en diepe dalen. Deze wisselvalligheid brak Nova Tech Lycurgus uiteindelijk op.

gh @ VoV, verslag door Theo Sikkema, Nova Tech Lycurgus. Foto’s Rudy Biekart.