MTV Stuttgart maakt gelijk tegen SSC Schwerin

VoV, 18-04-2024. 4:54 uur. Het was gisteren een midweekse finale en halve finale dag in Europa. Aan de wedstrijden in Duitsland tussen Stuttgart en Schwerin en in Italië tussen Conegliano en Scandicci besteden we apart aandacht.  Bij de midweekse duels in Frankrijk, Griekenland Hongarije, Tsjechië Turkije en Zwitserland neemt onze volleybal reisgids u mee langs de sporthallen waar Nederlandse spelers en speelsters actief waren.

Hier dus nu Duitsland, de tweede wedstrijd in de finale, waarin SSC Schwerin van het vijftal Oranje internationals met 1-0 voorstaat na de met 3-2 gewonnen thuiswedstrijd. De return was helemaal uitverkocht, zodat de kassa’s op de wedstrijdavond dicht bleven.

Stuttgart moest een goede afweer zien te vinden voor de veel scorende Nova Marring en Elles Dambrink, die in de thuiswedstrijd op hun wenken bediend werden door spelverdeelster Pia Kärstner, terwijl ze zelf met het trio Bongaerts, Rivers en Knollema voor het nodige vuurwerk moesten zorgen. “Die Hütte im Neckarpark wird brennen, das ist mal sicher” zo werd er op het vuurwerk in Stuttgart vooruitgeblikt.

De wedstrijd: Stuttgart opende het vuurwerk met een spetterende en vlammende 25-14 in de eerste set. Schwerin kon alleen maar volgen en kwam hoe langer de set duurde steeds meer op achterstand. Via 4-2, 8-4 en 12-6 werd het 16-7. De twintig puntengrens werd bij 20-13 bereikt, waarna Stuttgart nog vijf keer scoorde en Schwerin nog één puntje op het scorebord zette. Krystal Rivers zat nu wel goed in de wedstrijd en was belangrijk met haar scores.

In set twee nam Stuttgart beslissend afstand na een gelijk opgaande strijd tot 13-12. Schwerin had de passing beter op orde en kon nu wel vooreerst gelijke tred houden. Elles Dambrink liet zich scorend gelden, echter maakte de serie naar 16-12 het verschil. Schwerin kon er nog wel een paar puntjes afknabbelen tot aan 23-21, maar met de side out en het breakpoint maakte Stuttgart de 25-21 zege voor de 2-0 perfect.

Schwerin moest de derde set winnen om niet al na drie sets de kleedkamers te moeten opzoeken. Stuttgart leek na de tussenstanden 7-4, 11-7 en 20-13 rechtstreek op een zege in drie sets af te koersen, maar Schwerin vocht zich daarna terug in de wedstrijd. Via veel punten van Elles Dambrink en de nodige kadootjes van Stuttgart wisten de gasten bij 21-22 de leiding over te nemen en vervolgens met 24-26 een vierde set af te dwingen.

Dat was een stevige tik voor de thuisploeg, die dramatisch aan de vierde set begon en vlot tegen een 1-10 achterstand aankeek. In de loop van de set werd dit grote verschil nog wel gedeeltelijk ingelopen (17-20) maar Schwerin behield de controle en liet zich niet verrassen. Met 22-25 was de tiebreak noodzakelijk om de winnaar te bepalen.

De thuisploeg kwam daarin met 3-0 en 9-3 voor, de 13-7 werd nog 14-12 voordat Stuttgart de set met 15-12 en de wedstrijd dus met 3-2 besliste, waardoor het dus 1-1 in wedstrijden werd.

Wat de Nederlandse inbreng bij Stuttgart betrof: Jolien Knollema scoorde 15 keer, Eline Timmerman maakte er 11 en Britt Bongaerts had 4 keer succes. Bij Schwerin maakte Elles Dambrink 20 punten, Nova Marring 18, Indy Baijens 11 en Susan Schut 10. Fleur Savelkoel kwam niet in actie. Krystal Rivers, die 30 keer scoorde, en Elles Dambrink werden tot MVP ’s van de wedstrijd gekozen.

Schwerin had met 74 om 84 punten de betere eigen score, en met 24 om 27 gescoorde punten voor de tegenstander ook de iets hogere foutenlast.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto FB MTV Stuttgart.