Scandicci met 1-0 voor tegen Conegliano

VoV, 18-04-2024. 5:02 uur. Het was een midweekse finale en halve finale dag in Europa. Aan de wedstrijden in Italië tussen Conegliano en Scandicci en in Duitsland tussen Stuttgart en Schwerin besteden we apart aandacht. De midweekse duels in Frankrijk, Griekenland Hongarije, Tsjechië Turkije en Zwitserland worden door onze volleybal reisgids bezocht, hij neemt u mee langs de sporthallen waar Nederlandse spelers en speelsters actief waren.

Hier dus nu Italië, de eerste wedstrijd in de ‘best of five’ finale.

Na de 3-2 nederlaag bij Novara, dit was het eerste verlies in dit seizoen van Conegliano, pakte de ploeg van Robin de Kruijf via een duidelijke 3-0 zege in de beslissende derde wedstrijd het finaleticket. Scandicci had twee duels tegen Vero Volley Milano van Nika Daalderop nodig om zich te plaatsen voor de eindstrijd.

Aan weerskanten van het net stonden de nationale en internationale sterren, die nu onderhand wel een keer bij de volleybalvolgers bekend zullen zijn. Maar voor de zekerheid noemen we ze nog maar even. Isabelle Haak, Kathryn Plummer, Kelsey Robinson, Robin de Kruijf, Joanna Wolosz, Sarah Fahr, Marina Lubian en Monica de Gennaro bij de thuisploeg, bij de gasten o.a. de Servische wereldkampioen Maja Ognjenovic, 39 jaar inmiddels, op spelverdeling, Ekaterina Antropova, Zhu Ting, Britt Herbots en de Braziliaanse mid Carol.

Voor meer dan 5.000 eigen fans werd Conegliano voor de tweede keer dit seizoen verslagen.  Via de setstanden 22-25, 25-16, 22-25, 26-24 en 15-17. Er waren in dit duel verrassende wendingen, waarbij een zekere op komst zijnde setwinst toch nog de heel andere kant opviel.

Ekaterina Antropova werd MVP, zij scoorde 31 keer. Isabelle Haak werd topscorer, zij maakte 34 punten. Voor de thuisploeg scoorden verder Plummer 15 keer, Lubian 13 keer en Robinson 12 keer. Bij Scandicci hadden Zhu Ting en Britt Herbots 16 en 14 keer succes. De eigen score bedroeg 88 om 81 punten bij een totaal van 110 om 107. Robin de Kruijf speelde niet.

In de eerste set wisselden de teams elkaar aan de leiding af (2-5, 7-10, 12-10) richting de big points die bij 20-20 bereikt werden. In de setfinale maakten fouten van Conegliano ket verschil en werd een 22-20 voorsprong een 22-25 nederlaag. In de tweede set was Conegliano de hele set koploper. Via 9-4 en 15-10 werd er een ruime 20-14 voorsprong op gebouwd. Na 21-16 beslisten 4 fouten op rij van Scandicci de set.

In de derde doorgang pakte Conegliano met een 6-1 voorsprong meteen het initiatief dat ze echter gedurende de set langzaam maar zeker verloren. Na de 22-22 gelijke stand in de big points scoorden Herbots, Carol en Antropova de beslissende drie laatste punten voor de 22-25 en de 1-2 in sets.

Scandicci leek bij 14-18 in de vierde set op een overwinning in vier sets af te koersen. Echter werd die achterstand door Conegliano naar een 20-18 voorsprong omgebogen. Ook bij 22-23 en 23-24 wilden ze niet capituleren, en met een score van Isabelle Haak en een blokpunt van Joanna Wolosz werd de tiebreak met 26-24 afgedwongen.

In de tiebreak werd met 8-4 van speelhelft gewisseld, Conegliano koerste bij 13-8 op de eerste zege in de ‘best of five’ af, maar kreeg toen met de onverzettelijkheid van Scandicci van doen, die geen verlies wilden accepteren. Ze liepen in tot 13-12, kregen matchpoints tegen bij 14-12, maar de Belgische Britt Herbots pakte toen haar moments of glory. Zij sloeg Scandicci eigenhandig naar een 15-17 setzege en 2-3 wedstrijdwinst.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Filippo Rubin/ LVF.