Orion en VC Limax naar bekerfinale

VoV, 12-02-2024. 5:14 uur. Orion is er gisteren in geslaagd om de 3-1 nederlaag van zaterdag in Groningen tegen Lycurgus via 3-1 thuiswinst ongedaan te maken en vervolgens de Golden Set met ruim verschil te winnen. Tegenstander in de finale wordt VC Limax, dat opnieuw van Sliedrecht Sport won.

Orion vs. Lycurgus werd via de Golden Set beslist.

In set 1 sloeg de thuisclub zich na 7-7 via opslagen van Tom Koops naar 13-7 en via de hele ruime voorsprong bij 19-10 werd met 25-16 de belangrijke openingsset binnengehaald. De tweede set ging tot 15-15 gelijk op, Lycurgus sloeg vervolgens een gaatje naar 15-18 (time out Dirk Sparidans, Orion) en had bij 19-22 nog steeds drie punten voor. Na de Doetinchemse foutserve op 21-24 pakte Lycurgus de set met 21-25. Ze hadden nog een setje nodig voor het finaleticket.

Lycurgus begon voortvarend aan de derde set (5-10) en wist een sterke serie van Orion naar 12-13 te pareren via een 13-17 tussenstand. Bij 19-19 had Orion de achterstand ingelopen en begon een spannende setfinale. Orion kwam op 23-21 en via topscorer Samuli Kaislasalo werd de set met 25-22 gewonnen voor de 2-1 stand.

Nu stonden beide teams op scherp, Orion moest de vierde set winnen om de Golden Set te spelen, Lycurgus om het finaleticket te pakken. Orion kwam van 10-6 voor in deze set op 10-11 achter, herstelde zich (18-15) en zag Lycurgus bij er bij 18-19 opnieuw voorbijgaan. Kay van Dijk sloeg Lycurgus naar 22-23.

Heel veel gedoe toen Orion dacht de set met 25-23 gewonnen te hebben, en Arjen Taaij weer eens het veld in rende om te protesteren, waarvan hij blijkbaar een gebruik maakt. De stand werd gecorrigeerd naar 24-24, Lycurgus kreeg op 24-25 en 25-26 nog kansen om het finaleticket te verzilveren, maar slaagde niet. De prima spelende Tom Koops sloeg Orion naast en voorbij Lycurgus met drie scores in de eindfase, hetgeen Orion de 30-28 en de Golden Set opleverde.

In de beslissende Golden Set had Orion de beste start (5-1), na de veldwissel bij 8-3 was ook het eerste punt voor de thuisploeg (9-3). Bij 12-6 nam Orion nog even een pauze ter voorbereiding op de finale, een ace van Tom Koops zette Orion bij 14-7 op winst. Lycurgus kon verlies nog één keer uitstellen, voordat de 15-8 een eind maakte een spannend duel.

VC Limax, dat zaterdag overtuigend van Sliedrecht Sport had gewonnen, had gisteren iets meer moeite om tot winst te komen.

Na twee sets stond het 1-1 via de 25-23 en 23-25 setwinsten. Sliedrecht kon de ambitie om de finale te bereiken in de derde set tot 19-22 in leven houden, Kian Macnack serveerde de finaledroom van Sliedrecht vervolgens aan flarden door met een lange scherpe serie opslagen de basis te legen voor de 25-22 setwinst, waarmee een plaats in de finale dus binnen was. De vierde set was daarna niet meer zo interessant, VC Limax won die met 25-14.

Op Tweede paasdag (1 april) gaat de finale dus tussen Orion en VC Limax.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s FB Orion en FB VC Limax.