Geen zevende bekerfinale op rij voor Lycurgus

VoV, 12-02-2024. 5:18 uur. In de return van de halve bekerfinale is Nova Tech Lycurgus er niet in geslaagd om zich te plaatsen voor de finale. Na 3-1 winst zaterdag in Martiniplaza verloor de onttroonde bekerwinnaar in een meeslepend duel met 3-1 (16-25, 25-22, 22-25 en 28-30) en de golden set met 15-8 van Active Living Orion. De focus kan nu op de kampioenspoule die zondagmiddag begint met een thuiswedstrijd tegen Orion.

Nova Tech Lycurgus speelde in de grote delen een prima wedstrijd, maar kwam op de beslissende momenten net tekort tegen een uitstekend spelende thuisploeg. Daarmee komt een einde aan een reeks. Nova Tech Lycurgus won de afgelopen vier jaar de beker en een vijfde in de serie komt er helaas niet. Robin Boekhoudt en Kay van Dijk waren topscorer met zestien punten. Bij Orion was Samuli Kaislasalo topscorer net maar liefst 34 punten.

Met Kay van Dijk, Cole Gillis, Ramon Martinez Gion, Luuk Hofhuis, Robin Boekhoudt, Jeffrey Klok en Cole Bogner begon dezelfde basis als een dag eerder in Martiniplaza.

De eerste set was een lastige. Tot 7-7 ging het gelijk op, maar daarna pakte een gretige thuisploeg de regie. Het ging mis bij een serveserie van Tom Koops. Het lukte moeilijk om zijn harde knallen passend onder controle te krijgen. Dat resulteerde in een 13-7 achterstand. Vervolgens herstelde Nova Tech Lycurgus zich nog wel enigszins, maar het redden van de set was te ingewikkeld.

In de tweede set herpakte Nova Tech Lycurgus zich verder en speelde op alle onderdelen scherper. De blokkering was beter, het midden werd meer bij de aanval betrokken en serverend was er meer druk. Tot 15-15 lukte het geen van beide ploegen een break voorsprong te nemen. Maar vervolgens was het aan de gasten om de regie te pakken.

Boekhoudt, een blok van Hofhuis en een ace van Boekhoudt bracht de stand op 18-15. Dat was de voorbeslissing voor setwinst. Orion kwam nog terug tot 20-19, waarna een hele slimme bal van Martinez en een blok van Bogner de marge weer op drie brachten. Dat was uiteindelijk voldoende om de set over de streep te trekken. Een servefout bracht de beslissing.

In set drie liet Nova Tech Lycurgus de kans liggen om het af te maken. Na een prima start stond het snel 10-5. De ploeg van coach Arjan Taaij had controle. Er was genoeg servedruk en aanvallend genoeg scorend vermogen. Orion kwam terug tot 12-11, maar Nova Tech Lycurgus liep dankzij een voortreffelijke Gillis in die fase weer weg naar 17-13. Daarna stokte de machine bij Nova Tech Lycurgus. Aanvallend liep het even stroever en de thuisploeg gaf niet op. Dit alles bij elkaar zorgde ervoor dat Nova Tech Lycurgus deze set alsnog prijs moest geven; 22-25.

De kansen om het in de vierde set af te maken waren er voldoende, maar verzilveren bleef net uit. De set ging lange tijd gelijk op, waarbij Nova Tech Lycurgus vaak één of een paar puntjes voor stond. De spanning en intensiteit nam alleen maar verder toe. Op 23-24 werkten Nova Tech Lycurgus al een matchpoint weg om vervolgens zelf vier setpunten te krijgen. Dat leidde tot onvoldoende echte aanvalskansen om er eentje van te benutten. Een ace van Tom Koops bracht Orion het tweede matchpoint en dat was voldoende om de golden set af te dwingen.

In de beslissende set kwam Nova Tech Lycurgus snel met 6-2 achter en was niet meer bij machte om het aanvallend blijvend sterk spelende Orion te achterhalen.

gh @ VoV, verslag van Theo Sikkema, Nova Tech Lycurgus. Foto Website Lycurgus.