Orion lijdt 3-0 nederlaag bij Zenit Kazan

VoV, 12-01-2022. 19:56 uur. Orion speelde voor de achtste finale van de CEV Cup zo’n 3.200 kilometer van Doetinchem in Rusland tegen Zenit Kazan, dat zich gezien de clubhistorie en de huidige selectie (met o.a. de Amerikaanse spelverdeler Christenson en de Russische sterren Mikhailov, Volkov en Volvich) tot een van de beste teams van Europa mag rekenen, misschien wel van de wereld.

Orion stond dus voor een geweldige uitdaging om daar ver van huis het beste uit zich te halen en te proberen het deze volleybalgrootmacht, die al zes keer de Champions League won, één of meer sets lastig te maken.

Het maximale uit dit duel halen, was een van de targets van Orion, in punten waren dat 12, 19 en 14 scores per set. Wellicht waren er andere leerzame onderdelen, die echter niet op het scorebord kwamen.

Zenit Kazan overdonderde Orion in de eerste set, pas na 6-0 kon de eerste score en het eerste breakpoint genoteerd worden, op 7-2 volgde hetzelfde nogmaals voor de tweede score en het tweede breakpoint. Mikhailov scoorde de 14-5 met een ace, Jokela haalde de serve terug (14-6). Stijn Held liet bij 15-8 een ace noteren, maar serveerde dat ingelopen punt ook meteen met een foutserve weer van het scorebord. Na 17-10 liep Kazan via o.a. twee aces uit naar 20-10, Jasper Diefenbach liet nog een punt noteren (20-11), na de 21-12 maakte de thuisploeg de set in een keer uit.

Orion kreeg in de tweede set in de beginfase een aantal gratis punten, die hen bij 2-3 voor het eerst aan de leiding brachten. Op de side out bleef dat verschil even in stand (3-4), daarna nam Kazan het heft weer in handen. De verschillen bleven klein (10-8) totdat Kazan na de 11-10 een serie van vier scoorde en vervolgens dat verschil van een punt of vier, vijf niet meer afstond. (17-11, 20-15, 24-18). Via Mikhailov pakten ze de 25-19 zege.

In de derde set trachtte Orion met veel serve en aanvalsdruk in de wedstrijd te blijven, maar helaas gingen er na de 6-3 achterstand een stuk of vier opslagen tot 12-8 mis, waardoor Kazan zonder veel inspanning ruim voor bleef. Na de 12-8 sloegen ze zich naar 15-8, 18-10 en 20-11. De 23-12 werd gevolgd door twee geslaagde side outs van beide partijen, waarmee de set in 25-14 eindigde.

Wellicht slaagt Orion er in Doetinchem in een setje mee te pakken.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Hans van Dijk.