Orion overwintert in CEV Cup na 1-3 zege in Zwitserland

VoV, 17-12-2021. 4:26 uur. Na de eenvoudige zege in Doetinchem (3-0) twee weken geleden had Orion aan twee sets in Zwitserland tegen TSV Jona genoeg om door te gaan naar de achtste finale, waarin dan de Russische grootmacht Zenit Kazan de volgende tegenstander zou zijn.

De ploeg van trainer/ coach Dirk Sparidans had iets meer moeite met de hekkensluiter van de competitie daar dan voorheen in Doetinchem, maar kwam toch soeverein een ronde verder. Na twee sets (23-25 en 18-25) was het ticket binnen, de 25-23 en 11-25 maakten er daarna een viersetter van.

In de eerste set sloeg Orion zich na 9-10 naar vier punten voorsprong (9-13), zag echter de thuisploeg via hun topschutter Mihai Volenaschii terugkomen naar 16-17. Ook het gaatje bij 17-20 werd bijna weer gedicht (20-21). De driepunter naar 21-24 was daarna beslissend voor de 23-25 zege, die op grond van de 13 om 18 eigen punten in deze set ook dik verdiend was.

Orion had nog één setje nodig voor de volgende ronde en die pakten ze met overtuiging in de tweede doorgang. Via 2-5, 6-10 en 9-16 liepen ze uit naar een heel ruim verschil bij 15-22. De 3 om 3 score in de finale maakten 18-25. In deze set hielp de foutenlast van 13 om 8 punten Orion een stevig handje bij de set zege.

Met de wedstrijd tegen Zenit Kazan op zak en wetende dat er aanstaande zaterdag opnieuw een wedstrijd in Nederland gespeeld moet worden werd er stevig gewisseld bij de koploper van Nederland. In eerste instantie had dat geen gevolgen voor de gang van zaken binnen de lijnen. Orion pakte via 6-8 en 8-13 een 13-17 voorsprong richting de twintig puntengrens. De serie van 15-19 naar 20-19 stelde wedstrijdwinst uit, toen Jona aan die serie een succesvol vervolg gaf met 25-23.

In de vierde set stelde Orion orde op zaken en had bij 4-13 en 7-17 al heel veel voor. Met de winst van 11-25, na een 7 om 16 eigen score in deze set, sloot Orion in Zwitserland waardig af.

Met 13 punten, waarvan 5 blokpunten, werd Jasper Diefenbach topscorer bij de Doetinchemmers. De ander scores kwamen van Joonas Jokela (11), Adam White (10), Beau Wortelboer en Tijmen Laane (beiden 7), Jasper Wijksma (6), Colin Zuijdgeest (5), Stijn Held (3) en Jannes van der Ham (2). Topscorer van de partij werd Mihai Voleanschii, die 14 van de 46 eigen punten van Jona voor zijn rekening nam.

Zoals gezegd is het Russische Zenit Kazan de volgende tegenstander. Orion reist in de week van 11 januari 2022 eerst naar Rusland en ontvangt de ploeg met o.a. de internationals Micah Christenson (spelverdeler USA) en verder Maxim Mikhailov, Dmitrii Volkov en Artem Volvich (Rusland) en Bartosz Bednorz (Polen) een week later in Doetinchem.