WK Clubteams: Verlies voor team Anne Buijs

VoV, 16-12-2021. 19:18 uur. Op dag twee van het WK voor clubteams bij de dames speelde VakifBank vs. Altay en nam de Praia Clube van Anne Buis het op tegen Fenerbahce. Dan werd ook meteen duidelijk hoe de ontknoping van de twee driekampen in de poule zou kunnen zijn. Altay en Fenerbahce moesten winnen om in het toernooi te blijven..

Voor Praia Clube, de ploeg van Anne Buijs, verliep de eerste set goed. Carol maakte het verschil naar 10-6 en bij de technisch time out op 12-9 stond er nog steeds een voordelig verschil op het scorebord. Het talent Fedorovtseva, 17 jaar pas, en Lazareva hielpen Fenerbahce na de pauze aan een 15-16 voorsprong, bij 18-16 moest Fenerbahce de time out in. Anne Buijs serveerde Praia vervolgens naar 22-17, bij 23-20 nam Praia hun time out op, waarna ze met 25-22 de eerste set wonnen.

De tweede set was spannend met in de eerste helft, tot aan de technische time out bij 12-8, een groot aandeel van Anne Buijs in de Praia punten. Bij 17-17 kon Fenerbahce ernaast komen en tot 22-22 bleven de teams aan elkaar gewaagd. Lazareva scoorde 22-23, een foutserve maakte gelijk. Een netfout scoorde 23-24 en Eda Erdem joeg de beslissende 23-25 daarna tegen de vloer voor de 1-1 in sets.

De derde set was met afstand voor de Turkse ploeg. Via 6-11 en 9-16 namen ze een grote voorsprong, die na 10-18 niet meer in gevaar kwam. Opnieuw waren Federovtseva en Lazareva scorend erg belangrijk. Anne Buijs pakte in deze set ook haar puntjes mee maar de scores van haar en Brayelin Martinez konden niet voorkomen dat de set na 14-23 met 18-25 verloren ging.

In de vierde set had Praia Clube in het middendeel na 9-9 tot aan 17-16 steeds een voorsprong. Bij 14-11 was die met drie punten het grootst. Maar het venijn zat ook deze set weer in de bigpoints. Met name Lazareva was boven de twintig niet af te stoppen en sloeg keer op keer raak. Anne Buijs maakte nog 19-20, Lazareva nam de punten tot 20-24 voor haar rekening en maakte vervolgens de set met 21-25 uit.

Lazareva en Fedorovtseva werden met 28 punten topscorers van de partij. Bij Praia maakte Brayelin Martinez er 24, Anne Buijs liet er 16 noteren. Scorend had Fenerbahce op alle onderdelen voordeel. Praia Clube zal morgen van Conegliano moeten winnen om in het toernooi te blijven.

Altay had gisteren verloren, bij hernieuwd verlies zouden ze als laatste in de poule eindigen en zou het toernooi er voor hen opzitten.

De ploeg uit Kazachstan is nog niet van het niveau dat het zich met de grote clubs uit Europa of Brazilië kan meten, daar komen ze nog duidelijk tekort voor. VakifBank liet dat in de eerste wedstrijd van de dag zien door hen naar een 3-0 nederlaag te spelen via de setstanden 25-13, 25-13 en 25-17. Dan kom je dus nog veel tekort voordat je überhaupt in de buurt van gelijkwaardigheid komt.

In de eerste set scoorden Haak en co, er lustig op los. Bij 10-5 nam Altay hun time out op, op 12-6 volgde de technische time out hetgeen allemaal geen invloed had op de scorende prestaties van VakifBank. Via 19-8 werd het 25-13. In de tweede set hetzelfde beeld, een veel sterker Turks team dat na 14-6 en 21-10 dik met opnieuw 25-13 won. In de derde set kreeg Altay 17 punten mee, nadat ze met 13-4 en 20-13 opnieuw tegen grote achterstanden hadden aangekeken. De 64 om 27 eigen score sprak boekdelen, Haak werd met 15 punten topscorer.