Orion via 2-3 verlies naar play-offs

VoV, 14-04-2019. 7:18 uur. Nadat Lycurgus zich vorige week als eerste voor een plaats in de play – offs om de landstitel had  geplaatst werd gisteravond de tegenstander daarin bekend. In een dramatisch spannend duel lukte het Achterhoek Orion om na een 0-2 achterstand tegen Draisma Dynamo zich te herpakken en met twee gewonnen sets daarna alsnog in de stand buiten bereik van hun directe belager en tegenstander te blijven. Het was dus precies genoeg om de tweede plek in bezit te houden, dat de tiebreak daarna verloren ging deed de thuisploeg geen pijn meer..

Orion moest twee sets winnen en dus één punt pakken om naar de play offs te gaan. Na de 22-25 en 20-25 stond er hoogspanning op de derde set, die de thuisploeg met 25-18 voor zich besliste. Toen de 25-21 in de vierde set voor 2-2 zorgde was duidelijk dat Orion de terechte nummer twee was. Met 11-15 won Dynamo de wedstrijd maar was aan de andere kant toch de grote verliezer, hun target ‘kampioen worden nadat ze eerder bekerwinnaar waren’ vervloog.

Op regio8.nl vertelde Orion trainer Martijn van Coeverden na afloop “Wat een spanning, maar wat een fantastische avond. Het was geen mooi volleybal maar de sfeer eromheen en de strijd van de ploeg was fantastisch.” Teamcaptain Pim Kamps zei: “We moesten  minimaal twee sets pakken om de finale te behalen. We stonden 2-0 achter dus uiteindelijk gaat dan door ieders kop: Het zal toch niet dat je die wedstrijd gaat verliezen met 3-0 of 3-1. En dan laten we die andere sets zien dat we de terechte nummer twee zijn op dit moment.”

Joris Marcelis (Orion) en Renzo Verschuren (Dynamo) werden  met 15 punten de topscorers van de avond. Dynamo had met 61 om 70 de betere eigen score, maar met 34 om 42 ook de hoger foutenlast. Met name de 27 foutserves telden zwaar door.

Een fotoreportage van deze wedstrijd door Hans van Dijk staat onder de link

Dankzij een 3-1 thuisoverwinning op SV Land Taurus heeft Abiant Lycurgus zaterdagavond het thuisvoordeel in de finale om het landskampioenschap bemachtigd.  Tegen SV Land Taurus uit Houten kwam deze uitslag via de setstanden 20-25, 25-19, 25-22 en 25-17. Op het scorebord.

Het was zeker geen gemakkelijke wedstrijd voor Lycurgus in het begin. Abiant Lycurgus liep in de eerste set achter de feiten aan en kreeg nooit kansen om de set te winnen. Vervolgens kwam er onder aanvoering van Wytze Kooistra en Auke van de Kamp steeds meer tekening in de strijd. Taurus bleef overigens prima verdedigen en zorgde voor menig boeiende rally. Uiteindelijk gaf de kwaliteit de doorslag.

Cruciaal was de fase vanaf 20-20 in de derde set. Van de Kamp maakte drie punten op rij en dat bleek precies de marge die nodig was om op een 2-1 voorsprong te komen. Kooistra maakte het op het tweede setpoint af. In de vierde set liep het vervolgens als een trein. Via 8-3 werd het 17-11 en bij 24-17 stonden meer dan een handvol matchpoint op het scorebord. Borst had aan het eerste genoeg om de wedstrijd te beslissen en het thuisvoordeel binnen te halen.

In de Basis in Sliedrecht nam de thuisploeg met een 0-3 nederlaag afscheid van het seizoen. Zaanstad bleek aan het eind van deze competitie meer over te hebben dan de gastheren en won na de 22-25 de volgende sets met ruim verschil. Via 14-25 en 19-25 leed Sliedrecht Sport de achtste nederlaag in de Kampioenspoule. Zaanstad had met 29 om 37 aanvallende en met 4 om 9 blokpunten de betere eigen score. En daarnaast ook de lagere foutenlast.  Lesley Kef was de Zaanstad met 12 punten topscorer, Yorick de Groot kwam tot 11 treffers voor Sliedrecht Sport.