Vizier op volleybal

 

OS team Oranje oefent in de USA

VoV. 09-07-2024. 5:51 uur. De Nederlandse Olympische damesploeg is op 7 juli voor een oefenstage vertrokken naar de USA, waar het op 10, 12 en 14 juli drie oefen interlands speelt. Uiteraard tegen de USA.

Voor ons gevoel, we zijn geen expert inzake inspanning, rust, en hetgeen reizen en de jetlag met zich meebrengt, een beetje onbegrijpelijk deze trip visa versa de andere kant van de wereld zo kort voor de Spelen. En we kunnen ons voorstellen dat ook niet alle speelsters hierop zaten te wachten, na hun wereldreizen in de VNL. Er zal best wel een zwaarwegende reden zijn om zo’n twintig dagen voor het begin van de OS nog zo’n oefentrip te maken. Misschien zijn we wel de uitzwaaitegenstander voor de Amerikaanse fans en beschouwen we dat al een grote eer.

Maar dat is vooral vooraf gemijmer, als er straks op het OS goed wordt gepresteerd kan het zomaar zijn dat men zegt dat juist deze oefentrip daar een goede bijdrage aan heeft geleverd, en niet zozeer, of helemaal niet, de uitzwaaiwedstrijden tegen Zwitserland. Driemaal USA is een ultieme test voor de Spelen.

Of misschien was die al gepland voordat Oranje zich plaatste en kon die niet meer opgeschort of geannuleerd worden. Onzes inziens was het toch veel logischer geweest, maar wie zijn wij met onze logica, dat de USA naar Nederland zou komen, want ze moeten toch in Parijs zijn.

Wellicht zijn er onder onze lezers ‘professionals’ die kunnen verklaren waarom een dergelijke trip zo kort voor een zeer intensief toernooi, het belangrijkste en meest aansprekende toernooi dat er is, nog zinvol is. We zouden het gaarne vernemen, en wellicht andere lezers ook, om ook onze visie erop te verbreden.

De Amerikaanse bondscoach Karch Kiraly heeft drie spelverdeelsters in zijn Olympische selectie opgenomen, weliswaar is de derde de reserve, maar de motivering om haar mee te nemen is ook zeer toepasselijk voor de rol die Laura Dijkema vervult in de begeleidingsstaf van Team Oranje.

Kiraly: “Voor de rol van reserve is niemand beter geschikt dan Micha. Haar ervaring, scherpzinnigheid, vaardigheden en leiderschap hebben ons olympisch damesteam elke dag beter gemaakt en dat zal zo blijven tot ons laatste punt in Parijs is gescoord.”

Nu we het toch over de rol van Dijkema in het begeleidingsteam hebben, vroegen we ons af ‘de staf’ zomaar met één persoon kan worden uitgebreid of dat daar ook OS – regels voor zijn, een maximum voor is? Ofwel kan het zijn dat iemand uit de ‘normale staf’ nu niet mee naar Parijs gaat omdat Dijkema meegaat?

Wat ons opviel was dat bij de bekendmaking voor de selectie voor Parijs de staf niet apart genoemd werd, alleen Dijkema, dat is in tegenstelling met de persberichten van de Nevobo bij alle andere Oranje wedstrijden, voor zowel jeugd, jong als het grote Oranje. Kijk maar eens bij de aankondiging van de selecties voor het EK U18 meiden, EK U22 mannen, teams jeugd Oranje en bijvoorbeeld ook bij de zitvolleybalmannen. Steeds wordt de staf genoemd.

Terug naar de oefentrip. De USA heeft haar Olympische selectie dus ook bekend gemaakt,

Die bestaat ui:

  • Spelverdeelsters: Jordyn Poulter en Lauren Carlini
  • Libero: Justine Wong-Orantes
  • Diagonalen: Annie Drews en Jordan Thompson
  • Midspeelsters: Haleigh Washington, Dana Rettke en Chiaka Ogbogu
  • Passer Lopers: Avery Skinner, Jordan Larson, Kathryn Plummer en Kelsey Robinson Cook.
  • Reserve: Spelverdeelster Micha Hancock.

Opvallende naam in de begeleidingsstaf van USA is de analiste Rianne Verhoek, die van 2015 tot 2022 die functie bij Oranje vervulde en nadien de overstap naar de USA maakte.

In de Volleybal Nations League speelde Oranje in de derde week in Fukuoka op 13 juni, nog geen maand geleden, ook tegen de USA. Toen werd er met 3-0 verloren via de setstanden 21-25, 20-25 en 22-25. Team USA bestond toen uit Carlini (sv), Wong-Orantes (lib), Drews (dia), Rettke en Ogbogu (m) en Cook en Plummer (p/l). Dus ook uit allemaal speelsters van de Olympische selectie.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto FB USA Volley.