Ostrava: Beide dames duo’s door!

VoV, 03-06-2021. 19:53 uur. Het hoofdtoernooi van het FIVB 4* toernooi in Ostrava koppelde Stam/ Schoon in de eerste poulewedstrijd aan Pavan/ Melissa, de nummer één geplaatst en de nummer één van de wereld, die hun startbewijs voor Tokyo al in de zak hebben.

In de eerste set kende de partij voor Stam/ Schoon na een 11-8 achterstand een mooi vervolg. Met een serie van vijf punten naar 11-13 dwongen ze Canada de time out in, daarna maakten ze er 12-15 van. Het antwoord van de tegenstander kon eigenlijk niet uitblijven, met een serie van zes punten namen Pavan/ Melissa het initiatief weer over (18-15) en bleven tot het einde (21-17) het verschil vasthouden.

In de tweede set kwam het NL-duo vlot op een achterstand (5-2, 8-4) maar zoals wel vaker knokten ze zich terug in de set en toen er bij 11-10 verplicht werd gepauzeerd en van speelhelft gewisseld waren ze weer bij. Na de pauze scoorden beiden een keer voor de 11-12 tussenstand, die voorsprong verdedigden ze knap. Canada ging bij 14-17 de time out, maar kreeg vooreerst geen grip op het goede spel van het BTN-duo. Pas bij 19-20 was het nog even spannend. Even maar, voordat Katja Stam er 19-21 van maakte.

In de tiebreak sloeg het duo Pavan/ Melissa zich naar 6-3 en hield het verschil van drie punten bij 8-5 en 11-8 vast. Het breakpoint op 12-8 gaf hen een handvol punten voorsprong, toch gaven Stam/ Schoon zich nog niet gewonnen. Toen Katja Stam opnieuw hoger sprong dan de 1.96 meter lange Sarah Pavan en daarmee de 14-12 liet noteren, ging Pavan/ Melissa onder de parasol zitten voor een moment van overleg en rust. Bij eerste gelegenheid na die pauze maakten ze de winst perfect.

In de verliezersronde in de poule speelden Stam/ Schoon tegen Menegatti/ Orsi Toth uit Italië voor een plaatsje in de tussenronde voor de achtste finale.

Het werd opnieuw een driesetter voor BTN-duo. Daar leek het overigens niet op toen Stam/ Schoon de eerste set met grote overmacht wonnen. Na 8-7 spoedde Italië zich bij 10-7 de time out in, na de verplichte pauze op 12-9 scoorde Raïsa Schoon twee prima punten voor de 14-9. De definitieve tik deelden de Nederlandse dames uit na 15-12. In een ruk door naar 19-12 om daarna via een bekeken balletje van Raïsa Schoon de set met 21-14 te winnen.

Italië was in de tweede set na een gelijk opgaand begin (9-9) in het middendeel van de set de betere ploeg en liep uit naar 11-16. Oranje kwam terug naar 14-16. Sloot in de big points aan bij 18-19 maar kon de laatste twee punten niet meer voorkomen en verloor met 18-21.

De tiebreak leek op een gegeven moment helemaal de verkeerde kant op te gaan voor Stam/ Schoon. Italië had het initiatief en stond vanaf 4-4 tot aan 10-12 steeds op voorsprong. Op 12-12 moesten ze de time out in, Raïsa Schoon maakte vervolgens 13-12. Op 14-13 werd het spel even stilgelegd vanwege een (vermeende) blessure bij Italië, Katja Stam liet zich echter niet van de wijs brengen en serveerde na die korte pauze een ace voor de 15-13 winst, waarmee ze het ticket voor de KO ronde binnenhaalde.

SANNE KEIZER (NED)

Keizer/ Meppelink speelden in poule D hun eerste wedstrijd tegen Ishii/ Murakami. De eerste set werd een makkie met 21-9 winst na de tussenstanden 10-4, en 16-7. In de tweede set had het Japanse duo bij 10-10 al meer punten gescoord dan in de hele eerste set. Japan kwam op 10-12, maar die voorsprong was bij 16-14 alweer ongedaan gemaakt. De finale beloofde bij 17-17 spannend te worden, Sanne Keizer haalde die spanning met de score voor 19-17 weg, waarna het BTN-duo met 21-18 won.

Ze zijn dus in ieder geval verzekerd van de tussenronde voor de achtste finale en mogelijk (na een tweede zege in de poule) van rechtstreekse plaatsing daarin. De tegenstander bij het tweede pouleduel waren Alix/ April uit Amerika. Ofwel Klineman/ Ross.

Keizer/ Meppelink plaatsten zich via een 2-0 zege rechtstreeks voor de achtste finale. De verschillen waren klein en de sets kenden een spannend einde, maar het Oranje duo kon juichend van het veld stappen na de twee met 19-21 gewonnen sets.

In de eerste set maakten ze het verschil na 14-14, ze liepen uit naar 15-18 en hielden de zenuwen onder bedwang toen de Amerikaanse dames tot 19-20 terugkwamen. In de tweede set pakten ze drie punten verschil na de technische time out bij 10-11. De drie punten voorsprong bij 11-14 werden tot 17-20 vastgehouden en opnieuw hadden ze de zenuwen goed onder controle toen er 19-20 op het scorebord stond en ze daarna de set uitmaakten.