Vizier op volleybal

 

Kansloos verlies Oranje vs. Slovenië

VoV, 03-06-2021. 18:27 uur. Na de eerste serie van drie wedstrijden in de FIVB VNL competitie in Rimini bezet de Oranje mannenploeg de 13de plaats met 0 zeges en 1 puntje. Tegen Japan werd via 2-3 verlies dat puntje gehaald. De andere twee wedstrijden werden met 1-3 (vs. Rusland) en 0-3 (vs. Iran) verloren.

De tegenstander van vanmiddag was Slovenië dat al twee zeges achter de naam had (1-3 vs. Polen en 0-3 vs. Italië), maar tegen Servië een 1-3 nederlaag leed.  Na drie dagen rust/ training stonden beide teams vanmiddag vanaf 16:00 uur tegenover elkaar.

Bondscoach Piazza begon met Wessel Keemink op spelverdeling. Libero stond Just Dronkers, diagonaal was Nimir Abdel-Aziz. Op mid speelden Luuc van der Ent en Fabian Plak en de passer loper posities waren voor Robbert Andringa en Stijn van Schie. Later in de wedstrijd begon Bennie Tuinstra in de basis, werden Gijs van Solkema en Stijn van Tilburg via de dubbele wissel ingebracht en was er een serve-invalbeurt voor Gijs Jorna. Ook Twan Wiltenburg kreeg speeltijd.

Maar alle wijzigingen maakten niet dat Oranje ook maar de geringste kans op de overwinning kreeg. Via 18-25, 15-25 en nogmaals 18-25 werd kansloos verloren.

In de openingsset was Oranje heel even (met 3-1 en 4-3) de leidende ploeg. Slovenië nam het over en ging met een 5-8 voorsprong de eerste technische time out in. Oranje kon blijven volgen omdat Fabian Plak en Nimir Abdel-Aziz een paar punten meepakten, bij 10-14 haalde Piazza de ploeg naar de kant en bij de tweede technische time out op 11-16 was het gaatje inmiddels vijf punten geworden.

Slovenië speelde met veel serve- en aanvalsdruk en bleef de beter scorende partij. Via 12-18 naar 15-21, waarop Oranje voor de tweede keer naar de kant ging. Na die pauze bleef Slovenië het initiatief houden en won met 18-25. Meer aanvallende punten en een lager foutenlast maakten het verschil.

In de tweede set zo ongeveer hetzelfde verhaal, echter nu met de aantekening dat Slovenië vanaf het begin (0-3) op voorsprong kwam en na een viertal achter elkaar uitgeslagen aanvallen van Oranje met 3-8 de technische time out inging. Tussen de twee technische time-outs liepen ze verder uit naar 9-16, stevig geholpen door een drietal foutserves van Oranje in die periode.

Opnieuw was Slovenië richting de big points zo ver voor dat alle moeite van Oranje tevergeefs was. Het werd 13-21 en 15-22 voordat een serie van drie punten de strijd besliste, !1-22 en 0-2. Opnieuw waren aanval en foutenlast met totaal 8 punten in het voordeel van de Slovenen.

Bij 2-5 in de derde set haalde Piazza zijn ploeg al naar de kant, maar veel hielp het niet. Eigenlijk helemaal niet, want het verschil werd eigenlijk per servebeurt groter. Het stond 4-8 bij de eerste technische time out en 10-16 bij de tweede, waarbij het twaalfde punt van Slovenië (de 5-12) wel bijzonder was. De bal werd met een uiterste poging boven de jurytafel weggehaald en vervolgens met een super ferme klap vanaf de drie meter verzilverd.

Oranje kreeg nog een paar punten mee, een ace van Andringa, een rake klap van Tuinstra en van Nimir, die zo ongeveer een one-men-team- wedstrijd speelde omdat het devies leek ‘alle ballen op Nimir’. Via 12-18 en 15-22 werd met 18-25 verloren.

Oranje scoorde totaal 35 eigen punten, die als volgt onder de spelers verdeeld werden: Abdel-Aziz 15, Andringa 7, Tuinstra 4, van Schie 3, Wiltenburg 2, Plak 2, van der Ent 1 en Keemink 1.

morgen speelt Nederland om 12:00 uur tegen Duitsland.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s FIVB