Vizier op volleybal

 

Ostrava, de poulefase van de NL-mannen

VoV, 03-06-2021. 15:05 uur. In het mannentoernooi van het FIVB 4* toernooi in Ostrava speelden de teams vandaag één wedstrijd in hun poule. Morgen valt dan bij het tweede duel de beslissing over verdere deelname.

Voor Varenhorst/ van de Velde is het toernooi in Ostrava ook een duel met Grimalt/ Grimalt uit Chili en met de Letten Samoilovs/ Smedins, ook al zijn deze niet bij hen in de poule ingedeeld. Het BTN-duo doet bij het halen van de laagste podiumplaats en een slechter resultaat van genoemde duo ’s (niet de kwartfinale halen) namelijk goede zaken voor de Olympische ranking. De teams houden elkaar in de gaten, wij ook dus.

De eerste stap richting het ticket zou een overwinning op het Duitse duo Ehlers/ Flüggen zijn bij de eerste poulewedstrijd. Maar dat werd een teleurstelling. Na een voortreffelijk begin (9-4, 16-7) werd de eerste set met een hele ruime 21-13 gewonnen. Duitsland was niet in staat de voortdenderende BTN-trein af te stoppen en verloor met 21-13.

De tweede set was anders, vele seinen stonden bij Nederland op rood. Eigenlijk vanaf vroeg in de set bij 4-6, werd het stopteken door Duitsland steeds gegeven als Nederland te dicht bijkwam. Na de technische time out bij 10-11 sloegen ze zich naar 11-14 en 12-16. Oranje probeerde van alles, maar kreeg het niet voor elkaar de stugge Duitsers naar een achtstand te spelen. Bij 18-19 waren ze er dichtbij, maar het gewilde breakpoint werd een Duitse side out, waarna ze de set met 19-21 wonnen.

In de tiebreak werd 4-2 voor 4-6 achter en vanaf dat moment liep Oranje achter de feiten aan. De truc om van de Velde als blokkeerder aan het net te zetten werkte even, met het blokpunt voor 8-9, maar een aantal aanvallende fouten maakten vervolgens 8-12. De 9-13 werd nog veranderd in 12-13 en 13-13 door scores van Steven van de Velde, maar de 13-15 kon ook hij niet meer verhinderen.

De neven Grimalt verloren hun eerste poulewedstrijd, gaan dus ook naar de verliezersronde. Samoilovs/ Smedins waren nog niet in actie gekomen bij het plaatsen van dit artikel.

De verliezersronde met als inzet een plaatsje in de KO ronde gaat morgen tussen Varenshorst/ van de Velde en Ahman/ Hellvig uit Zweden.

Brouwer/ Meeuwsen speelden hun eerste wedstrijd in poule F tegen Plavins/ Tocs uit Letland. Dat was heel lang een gelijk opgaand duel, zowel in de eerste als in de tweede set. Aan het eind beslisten kleine verschillen over verlies en winst.

Brouwer/ Meeuwsen ging in de eerste set met steeds twee punten voordeel op de side out tot 15-17 aan de leiding, bij 18-18 was het gelijk en op 20-19 stonden de Letten op setpoint. Dat konden Brouwer/ Meeuwsen nog omdraaien in 20-22 setwinst.

In de tweede set een soortgelijk verloop. Aan elkaar gewaagde teams tot de technische time out bij 10-11, een mogelijk beslissend voordeel bij 14-17 lopen de Letten in naar 16-17, maar op de side out trekken Brouwer/ Meeuwsen opnieuw aan het langste eind. Via 17-19 met 19-21. Zij gaan dus door naar de winnaarsronde in de poule en zijn verzekerd van minimaal het spelen van de KO ronde. Tegenstander morgen is het duo Saxton/ O’Gorman uit Canada.

PIOTR KANTOR (POL)
YORICK DE GROOT (NED)

Stefan Boermans en Yorick de Groot, die met twee zeges gisteren de kwalificatieronden overleefden hadden in poule G als tegenstander de Polen Kantor/ Losiak. Dat bleek een te zware opgave voor de Nederlanders. Met een ruime 21-12 (na 10-6 en 14-8) ging de eerste set verloren. In de tweede pakten Kantor/ Losiak het beslissende verschil na 12-12. Via 15-13, 17-14 en 19-16 wonnen ze met 21-18.

Om in het toernooi te blijven moeten Boermans/ de Groot morgen winnen. De tegenstander is nu nog niet bekend.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s FIVB.