Vizier op volleybal

 

Ostrava, een sunny sad day voor de dames

VoV, 05-06-2021, 16:40 uur. De dames duo’s Stam/ Schoon en Keizer/ Meppelink speelden vandaag in het 4* FIVB toernooi in Ostrava de kwartfinales. Stam/ Schoon hadden een moeilijke weg ernaartoe afgelegd, maar zich met geweldig spel tegen Canadese, Amerikaanse en Braziliaanse duo’s naar de laatste acht geslagen. Daar troffen ze de wereldkampioen Pavan/ Melissa, waarvan ze in de poulefase met 2-1 hadden verloren.

Het was opnieuw een prachtige partij, waarbij het Nederlandse talenten duo maar een haartje verwijderd bleef van de halve finale. Ze waren op twee punten na gelijkwaardig aan de wereldkampioen en op vier punten na beter.

De wereldkampioen uit Canada was in het begin van de eerste set de betere ploeg. Ze kwamen met 3-7 en 5-8 voor. Twee scores van Katja Stam maakten 7-8 en vanaf dat moment tot aan 13-14 gaven de teams elkaar niets toe. Toen scoorde Pavan langs de lijn en maakte Melissa het breakpoint, gevolgd door een foutserve en werelds blokpunt van Katja Stam. Dat deed zelfs de zandkorrels pijn. Op 15-18 ging Oranje de time out in, zonder succes na de 16-20 maakte een uitgeslagen bal een eind aan de set.

In de tweede doorgang kwam Canada met zo’n geniepig puntje via de netbandtape op 2-5 en opnieuw stond er net als in de eerste set daarna 5-8 op het scorebord. Een blokpunt van Stam en zo’n zeer bekeken ace via de netrandband maakten wat later 8-8, het BTN-duo nam de leiding over (13-11) maar kwam na opnieuw zo’n miezerig puntje via de netband van Canada op 13-13. Canada liep uit naar 15-17, maar de door Katja vaak gehanteerde score via een 2de bal maakte 18-18, Raïsa veranderde met twee shotjes een 18-19 in 20-19, op 20-20 was er een time out, waarna Katja Stam opnieuw via een 2de bal scoorde. En met een kill-block haalde ze de 22-20 binnen. De 1-1 in sets werd met een vuistje en een hug gevierd.

De tiebreak, alweer een tiebreak, tegen de wereldkampioen! Nadat Stam de 6-6 op het scorebord had laten zetten, liepen Pavan/ Melissa uit naar 6-8, de 10-10 blokkeerde Stam met haar zoveelste kill-block tegen het zand. De beslissing viel toen een BTN – aanval een nano-millimeter (bestaat dat wel (?) uitviel voor de 10-12. Bij 11-13 leek de strijd beslist in het voordeel van Canada.  Toen Katja de 13-13 raak blokkeerde moesten we bijna keihard juichen, Pavan/ Melissa gingen naar de parasol en zaten te snakken naar adem. Een goed gekozen moment voor de pauze, Pavan maakte daarna 13-14 waarna Melissa de strijd voor Canada besliste.

Met een prachtige, gezien de weg ernaartoe,  vijfde plaats sluiten Stam/ Schoon het toernooi af.

Direct na Stam/ Schoon was het de beurt aan Keizer/ Meppelink. Zij speelden tegen Sponcil/ Claes, die in Sochi vorige maand met de hoofdprijs naar huis gingen.

Keizer/ Meppelink speelden een prima eerste set, waarin na 5-6 de leiding overnamen (8-6). Pas op 15-14 lukte het Sponcil/ Claes een breakpoint maken, waarop Nederland de time out in ging. Sponcil van de USA bleek een grote voorkeur te hebben voor scoren via de tweede bal, dat deed ze vervolgens bij 17-16  en 18-17. Claes maakte 19-19, waarna USA twee keer in de fout ging, hetgeen dus 21-19 voor Nederland betekende.

In de tweede set maakten Sponcil/ Claes breakpoints op 1-1, 5-6 en 6-8, waardoor ze op een 6-9 voorsprong kwamen. Sanne Keizer maakte gelijk bij 9-9, daarna waren er op de side out alleen maar gelijke standen, waarbij het BTN -duo steeds gelijk moest maken. Dat lukte tot aan 20-20. Een Nederlandse foutserve en een harde rake klap beslisten de partij voor de USA. Met 20-22.

In de tiebreak ging het eigenlijk al vlot mis voor Keizer/ Meppelink. Er werd van kant gewisseld bij 2-3, 3-7, en 5-10. Hetgeen wel aangeeft dat het BTN-duo steeds in de achtervolging was. Na 7-11 leken de teams de set met foutserves en een ace te willen uitmaken. Vier foutserves, een ace en een cross court raak geslagen smash maakten er 9-15 van. Voor USA.

Keizer/ Meppelink worden dus ook vijfde in Ostrava.

En waarom dan een sunny sad day?  Nou we vonden dat Stam/ Schoon het beachvolleybalzonnetje liet schijnen voor Nederland, maar ook dat de uitschakeling van beide duo’s wel een beetje sad was.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s FIVB.