Oranje verliest van Argentinië

VoV, 05-06-2021. 12:44 uur. Daags na de 3-2 overwinning tegen Duisland moest de ploeg van Piazza alweer de arena in voor het duel met Argentinië, dat net als Oranje in de onderste regionen van de ranglijst bivakkeert. Zij hadden één puntje minder uit één gewonnen wedstrijd. Met het goede spel van gisteren was er goede hoop dat Oranje een tweede zege aan het totaal kon toevoegen, echter bleek die hoop ijdel. Het werd een 0-3 nederlaag via de setstanden19-25, 20-25 en 23-25.

Bondscoach Piazza begon met Keemink, Dronkers, Abdel-Aziz, van Zeist, Plak, Tuinstra en Jorna. In de loop van de wedstrijd kregen ook ter Horst, Andringa, van Solkema en van Tilburg speeltijd.

Oranje had in de openingsset een TGV-start, een start met Tres Grande Vitesse. Maar zoals wel vaker bleek het eerste gewin, niet de basis voor een zege. Nimir Abdel-Aziz serveerde Oranje naar een 5-0 voorsprong, bij 4-0 ging Argentinië de time out in, en leek Oranje aan te klampen bij en in het spoor te blijven de prestatie van gisteren. Echter Argentinië deed het minder spectaculair met het sprokkelen van punten, maar bij 10-10 hadden ze de achterstand weer weggewerkt.

In een gelijk opgaand middendeel kwam Oranje na de tweede technische time out bij 15-16 met 17-16 voor na een Argentijnse foutserve en een kill – block van Bennie Tuinstra. Vervolgens nam Argentinië figuurlijk bezit van het speelveld en gaf Oranje geen kans meer. De 17-16 werd 18-23. Tuinstra kon nog een keer tegenscoren en Piazza probeerde met de dubbele wissel nog een ommekeer te forceren, maar het Kill-block van Solé maakte echter snel een einde aan de set.

In de tweede doorgang liep Argentinië na 4-4 uit naar een 5-9 en 8-12 voorsprong. De keer was Oranje de ploeg die via een inhaalactie de stand bij 14-14 weer gelijktrok. Argentinië scoorde meteen breakpoints in de daaropvolgende rally’s en kwam met 15-20 voor. Oranje kon daarna alleen nog maar via de side out scoren, net als Argentinië overigens, waardoor de set in 20-25 eindigde en de stand op 0-2 kwam.

Wilde Oranje nog in de wedstrijd blijven dan diende dat via winst in de derde set te gebeuren. Ter Horst en Andringa begonnen op de passer loper positie, en tot 7-7 ging het vooreerst gelijk op. Argentinië, dat ook sterk serveerde, kwam via een blok op Abdel-Aziz, een score van Pereyra en een uitgeslagen Nederlandse aanval met 9-13 voor. Opnieuw moest Oranje in de achtervolging.

Bij 19-19 was het ‘missie volbracht’, achterstand weggewerkt, maar was het nog veel te vroeg om de vlag uit te hangen. Een score van Solé en een blok op Abdel-Aziz maakten het verschil naar 19-21, een acrobatisch hoogstandje op mid bij Argentinië scoorde de 19-22. Oranje gaf nog één maal gas (21-22), dat deed Argentinië ook en via 22-23 en 23-24 door Thijs ter Horst werd de set na een foutserve van Abdel-Aziz met 23-25 gewonnen.

Argentinië is Oranje dus voorbij op de ranglijst. Zij komen op 2-5, Oranje blijft op 1-3 staan. De 48 om 55 eigen punten waren als volgt verdeeld: Aanval 35/ 43, blok 7/ 10 en aces 6/2. Abdel-Aziz werd met 22 punten topscorer bij Nederland, Pereyra werd dat met 15 punten bij Argentinië.

Oranje heeft nu drie dagen rust, de dames nemen het morgen weer over. Zij spelen om 12:00 uur tegen Japan.