Ostrava: Stam/ Schoon door. Brouwer/ Meeuwsen uitgeschakeld

VoV, 03-06-2023. 4:20 uur. Na de zonder Nederlands succes afgesloten eerste dag bij het FIVB Elite 16 toernooi in Ostrava moest dag 2 de teams Stam/ Schoon en Brouwer/ Meeuwsen een plek in de volgende ronde opleveren.

Katja Stam/ Raïsa Schoon speelden al vroeg in de ochtend tegen Anouk Vergé-Dépré/ Joanna Mader uit Zwitserland en hadden een meer dan voortreffelijke start in de openingsset. Bij 4-0 vluchtte Zwitserland de time out in. Het verschil van vier punten stond er ook nog bij 6-2, maar werd langzaam maar zeker minder. Na de 10-8 kwamen de dames uit Zwitserland op 11-10 en bij 11-12 gingen ze voor het eerst in de set aan de leiding.

Een ace op de zijlijn gaf hen twee punten voorsprong (11-13), dat waren er drie toen Nederland bij 12-15 de time out inging. Katja Stam bracht het BTN-duo op één puntje achter bij 16-17, vervolgens ging het Oranje duo te vaak in de fout, namelijk drie keer tot 17-21, om succes te kunnen hebben.

In de tweede set moesten Stam/ Schoon al vlot in de achtervolging (2-4, 3-6, 8-12) en gingen na een score van Raïsa Schoon bij 9-12 de technische time out in. Katja Stam scoorde de 11-13 en 12-13, waarop Zwitserland een plekje onder de parasol opzocht. Dat pakte goed uit, ze liepen weer uit naar 12-15, en behielden dat voordelige verschil met een puntje meer of minder op de side out vast. Via 14-18 pakten Vergé-Dépré/ Mader met 15-21 de 0-2 zege.

Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen speelden hun eerste wedstrijd op de tweede dag tegen de Brazilianen Evandro/ Arthur. De openingsset werd een prooi voor het BTN-duo, daarna waren de prooien voor de Brazilianen.

Oranje won de eerste set met 21-18, via de tussenstanden 9-7, 14-10 en 20-14 werd de 21-18 overwinning behaald. In de tweede set kon Brazilië met een 1 om 6 score een 11-8 achterstand via 11-11 veranderen in een 12-14 voorsprong. Dat voordeel lieten ze zich niet meer afpakken en via 15-17 en 16-19 pakten ze de 18-21 zege voor de 1-1 setstand.

In de beslissende derde set waren er gelijke standen bij 2-2, 5-5, 8-8 en 10-10. Het Nederlandse duo kon op 11-12 de side out niet scoren en ook daarna slaagden ze er niet in de serve terug te halen, waardoor er met 11-15 en dus met 1-2 verloren werd.

Voor beide NL-duo’s ging het in de middag/ avond om het ticket voor de volgende ronde. Na twee verliespartijen was het nog steeds mogelijk om door te gaan, maar dan moest de derde wedstrijd wel gewonnen worden c.q. ruim gewonnen worden.

Katja Stam en Raïsa Schoon speelden tegen Valentina Gottardi/ Marta Menegatti, die ook nog zonder zege waren.  De eerste set werd een zege voor de Italiaanse dames, na de technische time out op 10-11 namen ze afstand naar 10-14, hielden het verschil van vier punten vast tot 15-19 en kwamen via een kill-block op setpoint bij 15-20. Stam/ Schoon konden het verschil tot twee puntjes terugbrengen, time out Italië bij 18-20. Daarna maakten ze de set af.

In set twee ging het Oranje duo vanaf het begin (2-0) steeds aan de leiding. Bij 8-6, 12-9 en 17-11 werd er van kant gewisseld. Met drie aces op rij kwam Italië op 17-15, waarna Nederland via scores van Stam en Schoon weer uitliep naar 20-15 en de tiebreak met 21-16 afdwong.

In de beslissende derde set hadden Stam/ Schoon bij 4-1 al een mooie voorsprong, die ze uitbouwden tot 9-3 en 12-4. De set werd vervolgens met 15-6 gewonnen en daarmee was een plaats in de ‘Round of 12’ zeker, daarin spelen ze vandaag tegen het Zwitserse duo Brunner/Hüberli.

Voor Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen is het toernooi na twee verliespartijen en een nipte zege in drie sets afgelopen. Zij wisten de derde poulewedstrijd tegen Cherif Younousse en Ahmed Tijan uit Qatar wel te winnen, maar dit was niet genoeg voor een plek in de volgende ronde. Op basis van puntenratio eindigden de Nederlanders als laatste in de poule.

In de eerste set ging de strijd tot 19-19 gelijk op, Nederland kreeg bij 20-19 setpoint, dat werd met een ace verzilverd. In de tweede set waren de rollen in de finale omgekeerd. Na de 18-19 scoorde het duo uit Qatar met twee aces en won dus met 18-21. In de beslissende derde set maakte Nederland een 7-10 achterstand ongedaan, werkte een matchpoint weg (13-14) en benutte zelf het matchpoint op 17-16. Maar het was dus uiteindelijk niet voldoende voor de volgende ronde.