VNL: Oranje verliest via tiebreak derde duel

VoV, 02-06-2023. 12:13 uur. Het derde optreden van de Nederlandse damesploeg in de eerste VNL-week in Nagoya tegen de Dominicaanse Republiek werd opnieuw geen succes. Deze tegenstander had eerder met 2-3 van Bulgarije gewonnen en met 3-1 van Japan verloren. Oranje was nog zonder wedstrijdwinst.

Bij de tegenstander staan een aantal dames in de selectie die al vele jaren meedraaien op het hoogste internationale volleybal niveau. Bekendste zijn wel de zusjes Martinez, collega’s van Anne Buijs bij Praia Clube. Verder spelverdeelster Marte en Gonzalez.

Bij Oranje gaf bondscoach Koslowski zijn vertrouwen aan Laura Dijkema, Kirsten Knip, Elles Dambrink, Jolien Knollema, Nova Marring, Eline Timmerman en Indy Baijens. Zij moesten voor de eerste zege van Nederland gaan zorgen. In de loop van de wedstrijd nam Sarah van Aalen de spelverdeling over en kregen ook Laura Dijkema, Vera Mulder, Iris Vos, Florien Reesink en Britte Stuut ook weer speeltijd.

De wedstrijd gaf vele zeer lange rally’s te zien, waarin beide teams met uiterste verdedigende inspanning scores van de tegenpartij wisten te voorkomen. Uiteindelijk had de Dominicaanse Republiek de langste adem en de meeste power. Zij beslisten de tiebreak met 15-11 voor zich.

In de openingsset gaven Martinez en Gonzalez meteen een visitekaartje af door hun team naar 4-1 te slaan, Knollema, Timmerman en Marring deden hetzelfde door er 4-4 van te maken. Na een 6-7 voorsprong kreeg Oranje vijf punten op rij tegen, en na de side out nog eens twee. Voor Oranje ging het helemaal mis toen de Dominicaanse Republiek van 14-10 een 21-10 voorsprong maakte. Daarna namen ze wat gas terug en kon Eline Timmerman Oranje naar 21-17 serveren, met in die serie een stuk of drie Nederlandse kill-blocks. De Dominicaanse Republiek herpakte zich en maakte na de side out voor 22-17 de set met 25-18 uit.

In set twee lag het initiatief tot pakweg 10-9 bij de tegenstander, Oranje kwam beter in de wedstrijd, nam met 10-12 de leiding over en liep na 13-13 uit naar 13-16. Elles Dambrink en Nova Marring hadden in die periode het vizier op scherp staan. De video challenge maakte echter van 13-16 een 14-15 tussenstand, waarna de Dominicaanse Republiek de score omdraaide en met 16-15 de leiding overnam.

Sarah van Aalen maakte met een tweede bal score er 18-18 van, wat later herhaalde ze dat kunstje en gaf Nederland een 19-21 voorsprong. Op setpoint voor Nederland bij 22-24 vroeg de coach van de Dominicaanse Republiek tijdens de rally een video challenge aan omdat hij meende een Nederlandse netfout te hebben gezien, maar dat bleek uit de diverse herhalingen niet zo te zijn en met 22-25 ging de set naar Oranje.

De derde set was wat Oranje betreft een waar foutenfestival. Al vroeg in de set keek de Oranje brigade tegen een achterstand aan (7-4, 9-7) en dat verschil liep op naar drie, vier en vijf punten bij 11-8, 13-9 en 15-10. Pas na 18-12 kreeg Oranje weer grip op de set en met een ace van Sarah van Aalen en een rake smash van Nova Marring kwam Oranje terug naar 18-15. De Dominicaanse Republiek hield het hoofd koel en met veel power sloegen de aanvalsters de punten tot 21-17 op het scorebord. Na de 21-18 door Elles Dambrink werd het 23-18 en met twee aces op rij maakten ze er vervolgens 25-18 en 2-1 in sets van.

In de vierde set kwam Oranje heel knap terug van een achterstand van vier punten in het middendeel van de set. Oranje moest al vroeg in de achtervolging (6-3), had bij 9-9 die achterstand goedgemaakt, maar kreeg toen via veel poweraanvallen een serie tot 13-9 tegen. De inhaalrace begon bij 17-13, kill-blocks van Jolien Knollema en Indy Baijens, brachten het verschil terug naar één puntje bij 17-16.

Het ace van Nova Marring gaf Oranje een puntje voorsprong bij 17-18. Na de 20-19 achterstand sloeg Jolien Knollema cross court de gelijkmaker op de borden en ging Sarah van Aalen serveren. Zij stond aan de basis van de serie naar 20-24, Jolien Knollema bezorgde Oranje na 21-24 de setwinst, de 2-2 stand en de kans via de tiebreak de eerste winst in dit toernooi te boeken.

In die beslissende vijfde set waren de ploegen tot 9-9 aan elkaar gewaagd. Met dan weer een puntje voorsprong voor de Dominicaanse Republiek bij bv. 5-4 en 8-7, dan weer een puntje voorsprong voor Oranje bij 2-3 en 3-4. Na de 9-9 maakte Martinez de side out en serveerde Gonzalez een ace voor de 11-9.  Op 12-11 miste Oranje de gelijkmaker na een technische fout van Laura Dijkema (13-11). Met een blokpunt maakte de Dominicaanse Republiek er 14-11 van, de strijd werd daarna beslist door een uitgeslagen aanval van Nova Marring.

Elles Dambrink werd met 24 punten de topscorer van de partij, Nova Marring kwam tot 15 punten, Jolien Knollema tot 14 en Indy Baijens tot 13. Bij de tegenstander maakte Brayelin Martinez er 24 en Gonzalez er 22. Blokkerend en op de foutenlast had de Dominicaanse Republiek het beslissende voordeel.