Vizier op volleybal

 

Schorsing geëist voor Belgische bondscoach Vande Broek

VoV, 02-06-2023. 3:30 uur. Voor de Tuchtraad van de Belgische volleybalbond is de zitting ingeleid naar mogelijk wangedrag van Gert Vande Broek, bondscoach bij de Belgische Yellow Tigers. De procureur wil dat Vande Broek minstens 2 jaar geschorst wordt.

De zaak rond Gert Vande Broek kwam in 2021 boven water, toen enkele ex-internationals hem beschuldigden van grensoverschrijdend gedrag, met name op het mentale vlak. Vande Broek werd door de volleybalbond niet op non-actief gezet, maar er werd wel een onderzoek opgestart, dat resulteerde in een dossier van zo’n 200 pagina’s.

“Alles is van naaldje tot draadje uitgespit, er zijn tientallen extra getuigenissen toegevoegd, die we voordien niet hebben gehoord”, zegt Walter Damen, de advocaat van Vande Broek. “Hij wordt nu vervolgd voor zaken waar we niet eens weet van hadden. Daarnaast hebben we ook al heel veel zaken kunnen weerleggen. We gaan dan ook voor niets minder dan de vrijspraak.”

De procureur van de bond ziet dat anders en eist op basis van de conclusies een schorsing van minstens 2 jaar. Dat zou het einde betekenen van Vande Broek als bondscoach van de volleybalvrouwen. De Belgische damesploeg neemt deze zomer deel aan de Europese Golden League, Vande Broek is nog steeds de bondscoach van dit team.

Het lijkt wel niet waarschijnlijk dat de Yellow Tigers vlak voor het EK in eigen land naar een nieuwe trainer op zoek moeten. Een uitspraak volgt nog niet meteen – er moet nog gepleit worden – en bovendien is er nog altijd beroep mogelijk.

gh @ VoV, bron Sporza Volley. Foto FIVB.