Vizier op volleybal

 

Over de VAR, Hawk-Eye en AIS

VoV, 10-05-2019. 4:50 uur. Een goede vriend van mij is bezig met een boek over de VAR (Video Assistant Referee). Daar heeft hij veel research voor gedaan en gesprekken gevoerd. Eén van zijn belangrijke conclusies is dat (voetbal)topscheidsrechters regelmatig gecorrigeerd worden in hun beslissingen.

De VAR is eigenlijk een uitgebreide versie van de Hawk-Eye, een systeem dat ontwikkeld werd in 2001 en voor het eerst werd toegepast bij (jawel) cricket. Hoewel toen nog niet voor de scheidsrechter, werd het al snel een hulpmiddel om juiste beslissingen te nemen of liever onjuiste beslissingen te herstellen of juiste beslissingen te bevestigen.

Schitterend natuurlijk, maar IK constateer dat het in 99 van de 100 gevallen vooral gaat om juiste of onjuiste waarnemingen en heeft het niets te maken met spelregel – toepassingen.

En dat, denk ik, is nu het grote gebrek van het AIS. Als coach en scheidsrechter heb ik de mogelijkheid om het AIS van beide kanten te bewonderen. Als coach verbaas ik mij soms uitermate over de waarnemingen van mijn collega-scheidsrechters, als scheidsrechter verbaas ik mij soms uitermate over de reactie van mijn collega-coaches over mijn waarnemingen.

In alle wedstrijden die ik floot en waar ik een AIS van mocht ontvangen is er NOOIT een opmerking gemaakt over een spelregel of richtlijn. OK, soms kreeg ik een opmerking dat ik te veel toeliet bij de “internal pass” , maar onder het mom van “let them play” vond ik het toelaatbaar. Afijn volgend jaar niet te veel commentaar over de internal – pass hoop ik.

En dan is er nog een (groot) gebrek aan kennis bij coaches en spe(e)l(st)ers.

Bijvoorbeeld als commentaar in het AIS; De scheidsrechter zag geen voetfouten.

De richtlijn 2018-2019;

  • 11.2.2.1 Het aanraken van het speelveld van de tegenstander met één of beide voet(en) is toegestaan, mits hierbij een deel van deze voet(en) in contact met of de projectie ervan boven de middenlijn blijft. 1.3.3, T11 (22) 
  • Commentaar: Het is niet fout als een speler met de voet de middenlijn geheel overschrijdt bij een kerende beweging om een bal te spelen.

Of:  De libero gaf een bovenhandse set-up binnen de 3 meter

De richtlijn 2018-2019;

19.3.1.4Libero (zoekt u zelf maar op en vult u zelf maar in)

In veel gevallen staat er alleen maar  “(on)tevreden/bijna tevreden/zeer tevreden”  zonder enig commentaar en/of opmerkingen, ik kan er weinig van leren dus. Behalve dan dat mijn waarnemingen kennelijk niet overeenkomen met die van anderen.

Voor hen die willen weten hoe de richtlijnen waren;

https://www.nevobo.nl/cms/download/4074/HIA%202018-2019%20-%20Topdivisie%20en%20lager%20-%20juni%202018.pdf

Misschien goed voor alle deelnemers om de richtlijnen 2019 – 2020 t.z.t. eens na te lezen.

gh @ VoV, artikel van Wim Roosenburg. Foto Jan van den Noort.