Overbeeke en Jorna trefzeker in Frankrijk

VoV, 24-12-2018. 11:10 uur. De laatste speelronde in de Franse Eredivisie bij de mannen kende vele nipte setstanden. Bij 12 van de totaal 23 gespeelde sets in de laatste 6 wedstrijden van het jaar  2018 was het verschil in de eindstand maar 2 punten.

Robin Overbeeke ( Nice, 26 punten), Gijs Jorna (Toulouse, 19 punten), Ramon Martinez Gion (Toulouse, 15 punten) waren de vaakst scorende Nederlanders in deze ronde. Thomas Koelewijn (Poitiers, 8 punten), Floris van Rekom (Tours, 8 punten) en Bennie Tuinsta (Tourcoing, 5 punten) kwamen niet in de dubbele cijfers, mede omdat ze niet allemaal de volledige wedstrijd speelden.

Bij Nantes Rezé was Dirk Sparidans foutloos op de servepass, totaal 21 keer zocht men hem met de opslag op. Tegenstander Rennes won voor meer dan 5.000 toeschouwers met 1-3, na de 25-23 in de eerste set pakten ze met in de scorende hoofdrol de Belg Bram van den Dries de volgende sets met 18-25, 16-25 en 19-25.

Tours won thuis met 3-1 van Nice, dit ondanks de 26 treffers van Robin Overbeeke en dankzij de 8 van Floris van Rekom. Nice pakte de tweede set met 19-25, de overige waren met 27-25, 29-27 en 25-23 voor Tours. Poitiers van Thomas Koelewijn won met 3-1 van Toulouse, de 34 treffers van Jorna en Martinez Gion konden de bezoekers niet aan de winst helpen. Setstanden 26-24, 25-23, 24-26 en 25-19.

Chaumont stuurde Tourcoing van Bennie Tuinstra met een 3-1 nederlaag huiswaarts. Tourcoing won de derde set met 19-25 en kwam in de vierde net tekort (25-23) voor een tiebreak. Tuinstra viel in de tweede set in en stond in de derde en vierde in de basis.

Ajaccio vs Montpellier eindigde in 0-3 (25-27, 24-26, 16-25). Montpellier speelde met een uitermate lage foutenlast, per set scoorden ze 4, 4 en 1 keer voor Ajaccio. Ze kregen er 27 punten voor terug. En Cannes won met 1-3 bij Sète, via 23-25 en 24-26 in de derde en vierde set.

Met uitzondering van Ajaccio hebben alle teams 11 wedstrijden gespeeld. Ajaccio staat op 12. De stand in de top 3 en van de teams met Nederlanders is: 1> Rennes 29, 2> Tours 26, 3> Poitiers 24,  6> Nantes Rezé 18, 8> Toulouse 16, 9> Nice 14, 10> Tourcoing 11. Sète staat 13de en laatste met 5 punten. Op 11 januari wordt de competitie in Frankrijk hervat.

Bij de dames verloor Voléro Le Cannet van Avital Selinger met 1-3 van koploper Mulhouse. De openingsset was met 25-15 voor de ploeg van Selinger, daarna werden er drie op rij (22, 20, 21) verloren. Mulhouse is met 10-28 koploper, Le Cannet staat derde met 10-22.

gh @ Vizier op Volleybal. Archieffoto Jorna uit Chaumont periode.