Overtuigend begin seizoen van Lycurgus

VoV, 08-10-2018. 6:37 uur. In de eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen walste Abiant Lycurgus zaterdagavond over Advisie SSS heen. De regerend landskampioen kende geen pardon met de tegenstander uit Barneveld via de setstanden 25-15, 25-16 en 25-13. Abiant Lycurgus bereidt zich vanaf nu voor op de Champions League. Komende donderdag is om 19.00 uur het Oostenrijkse SK Posojilnica Aich/Dob de tegenstander in MartiniPlaza.

‘Goed, erg goed, ‘ was na afloop de veelzeggende conclusie van coach Arjan Taaij. Over de hele linie had zijn ploeg een prima wedstrijd afgeleverd. Een duel waarin bijna iedere kans benut werd en het aantal onnodige fouten tot een minimum beperkt bleef. Iedereen die kon spelen kreeg gedurende de wedstrijd ook speeltijd. Er werd gestart met de basis van vorige week, toen de Supercup gewonnen werd. Dat betekende dat Wytze Kooistra, Stijn Held, Frits van Gestel, Erik van der Schaaf, Steven Ottevanger, Hossein Ghanbari en Dennis Borst van start gingen.

Behalve in de tweede set, toen het tot 4-4 gelijk op ging, nam Abiant Lycurgus steeds snel een voorsprong van een aantal punten. Toen Ghanbari, die erg goed speelde, tekende voor de 8-3 was al een beetje duidelijk welke kant het op zou gaan. SSS was de laatste jaren een beetje de ‘best of the rest’ maar kon een enkele vuist maken en diende feitelijk als kanonnenvoer. De 17-10 in de eerste set was één van de mooiste punten van de wedstrijd. Van der Schaaf hing op links al in de lucht en spelverdeler Held wist dat en bediende hem op maat, waardoor Van der Schaaf de bal alle kracht mee kon geven. Via twee fouten op rij van de gasten ging set één eenvoudig naar de thuisploeg.

In de tweede set begon Taaij al te wisselen. Niels de Vries kwam binnen de lijnen, Sander Scheper kwam erbij en ook Steven van de Velde mocht zijn eerste minuten maken. De laatste aanwinst, helemaal fit na wat pijntjes her en der, stond koud in het veld of hij tekende al voor het tweede setpoint, nadat Scheper de stand op 24-15 gebracht had.

En in de laatste set stond het in no-time 8-2. Abiant Lycurgus kon zich naar hartenlust uitleven en maakte daar dankbaar gebruik van. Sam Gortzak en Geoffrey van Gent kwamen nog binnen de lijnen en kregen ook hun speelminuten. De spelers hadden vooraf een aantal doelstellingen bepaald. Eentje daarvan was om veel door het midden te spelen er dat lukte ruimschoots. Zowel Borst als Ghanbari, De Vries en Scheper kwamen ruim aan hun trekken. De laatste score van de wedstrijd leverde direct ook de mooiste en bijna enige rally van de avond op. De bal ging een aantal keren over en weer. Het was uiteindelijk Van der Velde die de bal via een touché buiten de lijnen joeg.

Heel vervelend ongeval: Jurylid en oud international Jan Rinksma verwondde zich aan de spijlen van de trap in het Alfa College, hij verstapte zich en kwam akelig ten val, waarna hij voor de behandeling van een hoofdwond  naar het ziekenhuis werd gebracht. Dat resulteerde in vier hechtingen. De ‘vacante’ plaats van jurylid werd tijdelijk overgenomen door oud scheidsrechter Henk Woudstra, die deze taak met verve vervulde totdat Jan Rinksma na terugkomst zijn plaats aan de jurytafel weer kon innemen.

gh @ VoV, verslag door Theo Sikkema. Archieffoto Hans van Dijk.