Vizier op volleybal

 

WK Dames: Puike zege van Oranje

VoV, 08-10-2018. 10:55 uur. Oranje speelde de zevende wedstrijd van het WK in Japan tegen de Dominicaanse Republiek, dat het gisteren thuisploeg Japan knap lastig had gemaakt en pas na vijf sets de handdoek moest werpen. De Dominicaanse Republiek moest winnen om een minimale kans op een Final Six ticket te behouden, Oranje kon een forse stap naar de drempel zetten en de deurkruk alvast in de hand nemen om de deur te openen naar het domein van de laatste zes.

Bondscoach Morrison liet Laura Dijkema (sv), Kirsten Knip (libero), Lonneke Slöetjes (diagonaal), Yvon Beliën en Juliët Lohuis (middens) en Anne Buijs en Maret Balkenstein – Grothues aan het duel beginnen. In de loop ervan kwamen Celeste Plak en Britt Bongaerts er via de dubbele wissel in voor Laura Dijkema en Lonneke Slöetjes. Nicole Oude Luttikhuis kwam voor het blok en Marrit Jasper had in de derde set nog een korte servebeurt. “Heb ik altijd geëerd” aan het eind van het Wilhelmus klinkt altijd een beetje krachtiger dan de rest, maar dat terzijde.

Via onder andere drie scores van Maret Balkestein – Grothues en twee van Anne Buijs kwam Nederland met een 8-4 voorsprong bij de eerste technische time out in de eerste set aan. Na die pauze scoorde de Dominicaanse Republiek drie keer, kwam zo op 8-7 en bleef op de side out tot 16-15 in het spoor van Oranje. Beide teams maakten vervolgens twee punten achter elkaar (18-17) waarop Oranje dat kunstje om op eigen serve te scoren nog eens herhaalde en op 20-17 kwam. Het verschil hield Nederland op drie punten (22-19) door een score van Yvon Beliën. Waarna Oranje middels Maret Balkestein – Grothues de set uitserveerde, waarbij Lonneke Slöetjes, Anne Buis en Yvon Beliën haar aan de opslag hielden.

De 1-2 achterstand in de tweede set maakte Nederland met een aantal kadootjes van de tegenpartij, drie in totaal, goed en kwam op 5-2 voor, waarna de ploeg met 8-3 ging rusten. De Dominicaanse Republiek haalde tot 9-6 in, waarop Oranje weer gas gaf en op 12-6 kwam. De Dominicaanse Republiek ging de time in, maar dat had geen negatief effect op het Oranje ritme. Met 16-10 werd er weer gerust. Oranje bleef erg dominant spelen en scoorde mooie punten via Celeste Plak, Anne Buijs en Lonneke Slöetjes. En gaf na de 22-16 geen krimp meer. Een ace van Juliët Lohuis zette de 25-16 en 2-0 op het scorebord.

Lonneke Slöetjes serveerde Oranje in de derde set van 5-3 naar 11-4, waarin zowel na de time out bij 8-3 en 10-3 een ace zat. Overigens zaten er vier aces in deze serie. Via de video challenge werd ook het ace van Maret Balkestein – Grothues in gegeven voor de 13-6 stand. De tegenstander kreeg geen enkele grip op het Nederlandse aanvalsgolven, hetgeen keer op keer in prima punten resulteerde, met als gevolg een 16-6 stand bij de tweede verplichte rustpauze. Oranje stoomde door naar de wel heel erg ruime 25-14 zege. Na de 24-14  scoorde Juliët Lohuis het laatste punt van de wedstrijd.

Bij Oranje werd Lonneke Slöetjes met 23 punten topscorer. Anne Buijs werd met 13 punten de op één na beste puntenmaakster bij Oranje. Met een eigen score van 60 om 38 punten kwam de Dominicaanse Republiek er niet echt aan te pas, vooral aanvallend (46 om 32) en serverend (8 om 1) was Oranje veel en veel sterker. Een puike partij, die veel vertrouwen geeft voor wat nog komen gaat.

Morgen is een rustdag, woensdag staat Brazilië aan de andere kant van het net.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto FIVB.