Goede oefencampagne, valse start Zaanstad

VoV, 08-10-2018. 11:20 uur. Vol verwachting ging Zaanstad heren 1 naar het Zwolse volleybaltheater om de competitie te openen tegen Coniche Topvolleybal Zwolle, dat in de oefencampagne duidelijk was verslagen. In een echte wedstrijd wordt alles toch weer anders bleek later tijdens de wedstrijd. Coach Sandor Rieuwers kon alleen niet beschikken over Marijn van Gool die door griep niet getraind had.

Hij startte in de eerste set met Ferdy Wever, Lesley Kef, Kjeld Broekema, Daniel Hoonhout, Jannes van der Ham, Daniel Homburg en libero Rueben Schoones. Zaanstad maakte een valse start, want op 4-0 moest Sandor Rieuwers naar de eerste time-out grijpen vanwege de servicedruk door de ervaren Zwolse diagonaal Jelle Hilarius. Pas op een 6-0 stand kon Jannes van der Ham het bevrijdende eerste punt voor Zaanstad scoren.

Daarna kwam er evenwicht, want het verschil bleef steeds rond de vijf punten liggen, totdat Daniel Homberg aanvallend het verschil terugbracht tot 20-17. Zwolle nam daarna een time-out en scoorde met geplaatste prikballen. Daarna ging de set verloren met 25-20. Zwolle was aanvallend en serverend beter geweest.

In de tweede set startte Zaanstad met David Bes op de plaats van Daniel Hoonhout. En Zaanstad liet een ander beeld zien. Door servicedruk van Lesley Kef kon Jannes van der Ham Zaanstad naar 0-4 voor slaan. Die voorsprong bleef lang bestaan en een prachtig kill – block van Lesley Kef op de Zwolse diagonaal deed Zwolle naar een time-out grijpen op 12-17 voor Zaanstad. En Zwolle bracht de oudgedienden Thijs van Noorden en Niels Ringnaldus in.

De Zaanse aanval bleef echter scoren en Lesley Kef sloeg met zijn service het verschil groter: 15-23. Via de oudgedienden kwam Zwolle terug naar 20-23, maar Sandor Rieuwers gebruikte zijn time-out en Kjeld Broekema kon het beslissende punt slaan: 20-15. In deze set was de Zaanse aanval de winnaar.

In de derde set startte Zaanstad met Joris Berkhout als spelverdeler. Zwolle had zijn meest ervaren opstelling laten staan en dat werd meteen zichtbaar op de service van Thijs van Noorden. Met twee aces en twee aanvallen op over het net vliegende Zaanstad-passes moest Sandor Rieuwers een time-out op 7-2 nemen. Zaanse aanvalspunten ondersteund door een blokpunt van Lesley Kef op aanvaller Thijs van Noorden en een ace van Kjeld Broekema dwongen Zwolle tot een time-out op 10-8.

Door persoonlijke fouten aan Zaanse zijde werd het verschil groter en daar kon het inbrengen van Lars de Boer niets aan veranderen. Op 20-13 probeerde Sandor Rieuwers met een time-out de ommekeer te brengen. David Bes en Lesley Kef brachten aanvallend het verschil terug naar 21-16. Uiteindelijk werd het 25-19. Zaanstad ging aanvallend en blokkerend gelijk op met Zwolle, maar persoonlijke fouten nekten het team.

In de vierde set startte Ferdy Wever weer als spelverdeler en bleef Lars de Boer staan. Op de service van Lesley Kef nam Zaanstad een voorsprong: 0-4. Zijn serie werd afgebroken toen een door Zaanstad verdedigde bal tegen het plafond zou zijn gekomen. Zwolle kon daarna de leiding nemen met 6-5 en Zaanstad ging naar de kant voor een time-out. Het ging daarna redelijk gelijk op, omdat de Zaanse aanval de Zwolse aanval (die alleen via Jelle Hilarius en Thijs van Noorden wist te scoren) kon bijhouden. Op 14-11 was er even een gaatje geslagen door Zwolle, maar twee aces van David Bes brachten de stand in evenwicht: 14-14. Bij Zwolle begon Jonas Mulder slim via de handjes van het blok te scoren, maar de Zaanse aanval zorgde dat er op 19-19 nog perspectief was.

Op 20-19 begon voor Zwolle Jonas Mulder te serveren. Na twee aces van zijn kant probeerde Sander Rieuwers via de dubbele wissel het tij te keren, maar dat lukte niet, omdat nu de Zaanse aanval faalde (te makkelijke shots en uit geslagen harde aanvallen). Het werd daardoor 25-19 en een 3-1 nederlaag voor de Zaanse mannen. Deze set bleef Zaanstad op bijna alle onderdelen bij met Zwolle. Het verschil zat in de vijf aanvalspunten die Zwolle meer maakte.

Aan Zwolse kant werd Jelle Hilarius als Man of the Match aangewezen en aan Zaanse kant kwam Lesley Kef de eer toe. Hij scoorde zowel serverend, aanvallend als blokkerend de nodige punten. Duidelijk is dat Zaanstad kansen heeft laten liggen en dat Zwolle gewoon minder fouten maakte. In de komende thuiswedstrijd tegen SSS kan Zaanstad zich revancheren voor deze nederlaag.

gh @ VoV, bericht van vv Zaanstad / André Triep. Foto Eric Visch.