Overtuigende 0-3 zege Lycurgus in Sliedrecht

VoV, 09-03-2023. 4:50 uur. Samen Lycurgus heeft woensdagavond in de derde ronde van de kampioenspoule de uitwedstrijd tegen Sliedrecht Sport op overtuigende wijze met 0-3 (20-25, 20-25 en 18-25) gewonnen. Door de tweede zege op rij blijft Samen Lycurgus derde met negen punten uit drie duels.

Sliedrecht Sport uit is nog wel eens een lastige uitwedstrijd voor Samen Lycurgus. Zo ging op 18 februari de eerste halve finale in de beker nog met 3-2 verloren. In een matig gevulde sporthal De Basis was van een spannende wedstrijd deze keer totaal geen sprake. Vanaf halverwege de eerste set nam de ploeg van coach Arjan Taaij het heft in handen om niet meer los te laten. In ruim een uur speelden de Groningers met veel power en kwaliteit de thuisploeg van de vloer. Het was een echte teamprestatie, waarin iedereen zijn aandeel had.

Taaij keek dan ook tevreden terug. ‘We hadden een lage foutenlast en onze side-out was goed op orde. Aan het begin van de eerste set misten we een paar breakpuntkansen, maar daarna trokken we het snel naar ons toe. Geoffrey van Gent speelde heel efficiënt, dat is mooi en 3-0 is een prima uitslag. We kunnen ons in deze spannende kampioenspoule weinig permitteren en dan is zelf winnen met goed volleybal belangrijk. Het zal de komende weken spannend blijven. Nu op naar zondag tegen VC Limax.’

Met dezelfde basis als afgelopen zaterdag in de thuiswedstrijd tegen Simplex SSS; Geoffrey van Gent, Ryan Coenen, Kyle McCauley, Luuk Hofhuis, Niels de Vries, Jeffrey Klok en Markus Held begon Samen Lycurgus aan het karwei.

In een eerste set die aanvankelijk gelijk op ging. De thuisploeg wekte de indruk er ondanks de laatste plaats er nog een keer vol voor te willen gaan. Samen Lycurgus kwam met 16-14 achter, maar vanaf dat moment kantelde de wedstrijd al definitief in Gronings voordeel. Met dank aan een ijzersterke serveserie van De Vries. Via een kill-block van De Vries en Hofhuis werd het eerst gelijk, waarna De Vries drie aces produceerde en de stand op zijn serve naar een 21-16 voorsprong opliep.

Dat gaf zichtbaar een boost aan de ploeg. De voorsprong kwam nooit meer in gevaar. Van Gent sloeg de stand naar 24-19, waarna een servefout van Mart de Groot aan de kant van Sliedrecht het einde van de eerste set betekende.

In de tweede en derde set was het spelbeeld min of meer hetzelfde. Steeds een redelijke marge aan het begin van de set opgebouwd om de thuisploeg vervolgens nooit gevaarlijk dichtbij te laten komen. De serve, acht servefouten in totaal, bleef op orde en de aanvallende variatie was ruimschoots aanwezig. Waarbij de voortdurende dreiging van de pipe Sliedrecht regelmatig in verwarring bracht. Gedurende de wedstrijd kwam Maarten Bartels er af en toe in voor Hofhuis om te serveren.

In de tweede set was zijn inbreng belangrijk toen de Brabander, onder meer via een ace de stand van 16-14 naar 18-14 serveerde. De definitieve beslissing in die set. Het was de zuinig spelende Van Gent die set twee binnensloeg.

De voorsprong was in de laatste set nog groter. Een prima blok van de sterk spelende De Vries betekende al 12-6. In die fase had de thuisploeg de vlag al lang gestreken. Ze konden het heilige vuur niet aanwakkeren, waardoor Samen Lycurgus soepel naar het einde van de wedstrijd ging.

Een ace van De Vries bracht de stand op 21-14. Na een rally werd het via de degelijk spelende McCauley al 23-16. De laatste twee punten voor Samen Lycurgus kregen ze via servefouten in de schoot geworpen. Het deed aan de klinkende zege weinig af.

Komende zondag speelt Samen Lycurgus vanaf 15.30 uur thuis tegen Numidia VC Limax met de tweede plaats op de ranglijst als inzet.

gh @ VoV, verslag door Theo Sikkema, Samen Lycurgus. Foto Samen Lycurgus.