Overtuigende zeges podiumteams Eredivisie (m)

VoV, 28-11-2021. 5:36 uur. In de Eredivisie mannen hebben de drie topteams een overtuigende zege zonder set verlies behaald. Orion won met 0-3 bij VoCASA en Dynamo met dezelfde score bij ZVH. Lycurgus was thuis met 3-0 te sterk voor Taurus. Sliedrecht Sport won de vijfsetter in Barneveld tegen SSS en TTP bezorgde TV Limburg de achtste nederlaag op rij. Met 3-1.

Orion, dat net als Lycurgus volgende week Europese verplichtingen heeft, won met 0-3 bij VoCASA, dat 15, 17 en 19 punten meekreeg. Een duidelijke afspiegeling van de stand van zaken op de ranglijst, waar Orion nog steeds al ongeslagen koploper bovenaan prijkt.

Adam White van Orion werd met 15 punten topscorer, Jasper Diefenbach maakte 9 punten waarvan 5 blokkerend. Bij VoCASA scoorde Mees Blom de meeste punten (8). Met 1 om 10 aces en 3 om 8 blokpunten had Orion veel voordeel, hetgeen in totalen tot 27 om 53 punten in de eigen score opliep.

Lycurgus hield Taurus twee sets onder de twintig en één set onder de tien. Met twee keer 25-18 en 25-9 was er weinig eer te behalen voor de gasten uit Houten. Taurus kon alleen in de tweede set een periode goed weerstand bieden, voor het overige was Lycurgus steeds de ruim bovenliggende partij.

In de eerste set stond er vlot een 10-5 en 13-6 op het scorebord. Taurus kwam op twee punten bij 18-16, de aansluitende treffer verhinderde van Gent en de thuisploeg liep daarna uit naar 22-16 en won met 25-18. Beide ploegen hadden in de tweede set tot aan 13-13 voorgestaan, daarna pakte Lycurgus het initiatief en via een prima serveserie van Held liep de thuisploeg uit naar 23-17, met 25-18 als eindstand. Taurus werd in de derde set volledig van het veld gespeeld. Via 14-7 en 18-8 werd het 24-9, waarna Matautia het laatste punt van de wedstrijd scoorde. Schneidmiller werd met 18 punten de topscorer.

Dynamo won bij de nummer voorlaatst met 0-3 via 22-25, 15-25 en 23-25. In de derde set maakte Dynamo een 11-8 achterstand ongedaan en tot aan 23-23 ging het gelijk op, daarna viel de beslissing. In de tweede set was de serie van 12-14 naar 12-21 beslissend en in de openingsset werd 13-10 een 14-14 gelijke stand en een 14-16 voorsprong voor de gasten uit Apeldoorn, waarna ze doordrukten naar de 22-25 zege.  Martijn Brilhuis werd met 16 punten topscorer, Bij ZVH maakte Jochem Bloem de meeste punten (11).

Talentteam Papendal bracht TV Limburg de achtste nederlaag op rij toe. Het werd 3-1 in Ede via de setstanden 25-23, 21-25, 30-28 en 25-22. Veel verschil was er dus niet. Met name niet in de eerste en derde set.

In de eerste maakte TTP het zich na 24-21 nog even lastig, maar sloeg op tijd toe, in de derde set kwamen ze met 9-2 voor. Het duurde tot 21-21 voordat TV Limburg die achterstand had weggewerkt en vervolgens kregen ze drie kansen (23-24, 25-26 en 26-27) om op 1-2 in sets te komen en een puntje te oogsten. De setpoints weeden niet benut, TTP deed dat na 29-28 wel. In de vierde set maakten ze het vervolgens af.

Sil Meijs (22 punten) en Jelle Bosma (16 punten, waarvan 9 blokkerend) scoorden meer punten voor TTP dan Thomas van Bladel (13 punten) voor TV Limburg.

Sliedrecht Sport behaalde twee zeges deze week, nadat ze vorige week twee keer aan het kortste eind trokken. Tegen ZVH was er midweeks een 3-0 zege, bij SSS Barneveld werd het gisteren 2-3.

SSS kon twee keer uit achterstand terugkomen door met 25-22 de 20-25 ongedaan te maken en vervolgens met 25-17 de 1-2 in sets van het scorebord te halen voor de gelijke 2-2 stand. Sliedrecht pakte de tiebreak met 10-15.

SSS had de veel betere eigen score (78 om 61) maar ook een veel hogere foutenlast met onder andere 21 om 7 foutserves en 10 om 7 aanvallende fouten. Johan Gruvaeus (SSS) werd met 23 punten de topscorer. Raygid Isenia (Sliedrecht) maakte er 19, waarvan 5 blokkerend. Ook Ludrich Inocente (SSS) maakte 5 blokpunten, hij scoorde 17 keer totaal.

In de stand gaat Orion met 9-25 aan de leiding. Dynamo (8-21) en Lycurgus (9-210 volgen. De middenmoot bestaat uit taurus (9-15), VoCASA (8-13), Sliedrecht (9-13), TTP (9-12) en SSS (8-11). VCN (9-7), ZVH (8-2) en TV Limburg (8-1) sluiten de rij.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Orion, Hans van Dijk.