Vizier op volleybal

 

Penninga/Bouter naast Aydin podium

VoV, 19-05-2019. 14:46 uur. Bij de Aydin Masters, een tweesterren toernooi in Turkije, waren de als eerste geplaatste Jasper Bouter / Ruben Penninga na  poulewinst rechtstreeks doorgegaan naar de kwartfinale. Daarin speelden ze tegen het Litouwse duo Kazdalis /Rumsevicius. Het werd een uiterst spannende driesetter,  waar Nederland net aan de goede kant van de score bleef.

Met 20-22 ging de eerste set verloren, Bouter / Penninga konden dat met 21-16 rechtzetten en zodoende moest de tiebreak de beslissing brengen over uitschakeling of doorgaan. Dat de ploegen heel weinig voor elkaar onderdeden bleek wel toen er bij de vijftien nog geen beslissing was gevallen en beide teams niet van wijken wilden weten. Bouter / Penninga maakten het echter na 18-18 in hun voordeel af.

In de halve finale waren Rudol / Szalankiewiecz de te kloppen tegenstander om tot de finale door te dringen.

Na een aanvankelijk gelijk opgaande eerste set kon het BTN duo net voor de technische time out afstand nemen naar 12-9. Daarna werd het 14-11 na een score van Jasper Bouter en een doortikbal van Ruben Penninga. Na 15-13 ging het in twee servebeurten eerst naar 15-17 en vervolgens naar 16-20. Eerst blokkeerde Rudol de punten tegen het zand, daarna maakte Nederland teveel fouten.  Na het ace van Jasper Bouter voor 18-20  ging Polen de time out in, waarna ze de set afmaakten. Eindstand 18-21.

In de tweede set konden onze landgenoten het niet bolwerken, de Polen stonden sterk te blokkeren en serveren. Bij 4-7 ging Nederland naar de kant voor overleg en advies, maar het bracht geen oplossing. Bij de technische time out stond het 8-13, vooral omdat Rudol het ene na het andere punt maakte. Oranje bleef in de achtervolging (10-14, 12-15), maar het twaalfde punt was het laatste dat de Nederlanders maakten. Met 12-21 ging de winst naar Polen.

Bouter / Penninga speelden dus de kleine finale, waarin Sven Winter / Alexander Walkenhorst uit Duitsland de tegenstanders waren.

Duitsland had met Walkenhorst meer lengte aan het net en dat betaalde zich blokkerend en aanvallend uit. Na de 6-9 werd het 9-12 en ging de technische time out in. Een geweldig kill block van Penninga maakte 11-13,  Duitsland nam afstand (13-17), Sven Winter joeg 15-19 erin, hij scoorde met een ace 15-20, Walkenhorst maakte na 16-20 het laatste punt.

In de tweede set lag het voordeel steeds een paar punten bij Duitsland. Bouter / Penninga maakten een 6-10 achterstand goed direct na de technische time out bij 10-11. Even ging het gelijk op, maar al vlot nam Duitsland weer over en na 12-14 bleven ze aan de goede kant van de score. Met 17-21 pakten ze ook deze set en daarmee het brons.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto CEV.