Perfecte start Oranje U17 in Portugal

00OranjeU17rsz00defansRSZ

VoV, 28-07-2016. 5:30 uur. Het Oranje meidenteam van U17 heeft gisteren bij het WEVZA Achtlandentoernooi in Matosinhos, Portugal een perfecte start gehad. Tegenstander Zwitserland werd naar een welluidende 3-0 nederlaag gespeeld. Alleen in de tweede set kon de Zwitserse ploeg de twintig puntengrens aantikken, in de derde kwamen ze maar halfweg en in de eerste zaten ze er ergens midden tussenin. Setstanden 25-16, 25-20 en 25-10. Vandaag is titelverdediger Italië de volgende tegenstander en morgen volgt nog Duitsland. Die twee teams speelden gisteren tegen elkaar met een verrassende 2-3 zege voor Duitsland als resultaat.

Bondscoach Juliën van de Vyver heeft de volgende speelsters bij zich, met achter hun naam een (Z), als ze tegen Zwitserland in de eerste set in de basis stonden. Voor de spelverdeling kan hij kiezen uit Charlot Vellener en Sarah van Aalen (Z), libero is Susanne Kos  (Z), diagonaal Fleur Meinders (Z), voor de midpositie zijn mee Demi Korevaar (Z),  Eline Geerdink (Z) en  Maureen van de Woude er bij en als passer lopers Dagmar Boom  (Z), Hester Jasper (Z), Lisa Nobel, Rianne Vos en Wies van Solkema.

In de openingsfase van de eerste set gingen de teams in de stand nog gelijk op, mede doordat beide ploegen nogal eens voor elkaar scoorden. Bij de 8-8 stand was de balans nog in evenwicht, tussen de time outs nam Oranje via snelle aanvallen met een veelvuldig scorende Hester Jasper het initiatief over en liep uit naar 16-11. Oranje was ‘los’ bouwde verder uit naar 22-15 om vervolgens de set met een mooie 25-16 binnen te halen.

De bondscoach begon in de tweede set vanaf het begin met een gewijzigde basis.  De vlot opgebouwde 6-2 voorsprong slonk na de 10-6 tussenstand naar 13-11. Zwitserland vocht voor wat het waard was, maar keek na een 17-18 voorsprong bij het begin van de strijd om de big points (vanaf 20-18) toch weer tegen een beslissend verschil aan. Oranje had de betere finale, via de hand van Hester Jasper werden de laatste punten voor de 25-20 zege binnengeslagen.

Dit was waarschijnlijk net teveel voor de Zwitserse ploeg die er in de derde set niet meer aan te pas kwamen. De Oranje meiden namen geen gas terug en stoomden door. Via 10-4 en 16-6 liepen ze uit naar een hele dikke voorsprong bij 20-8. De 25-10 door Rianne Vos stond niet veel later op het scorebord.

De overige uitslag van gisteren in poule A:  Italië vs Duitsland 2-3. Setstanden 16-25, 25-12, 20-25, 25-17 en 12-15

In poule B behaalden de Belgische meiden een vlotte 3-0 zege op Portugal via de setstanden 11-25, 23-25 en 20-25. België speelde collectief sterk, waarbij ze in de eerste set de nationale zeven van het gastland volledig overtroefden.  Na de 18-16 achterstand in de tweede set kon België door een lagere foutenlast toch nog de winst binnenhalen. Het Belgische blok, de lage verdediging in het achterveld en een serve serie maakten in de derde set het verschil in het voordeel van onze Zuiderburen.

De overige uitslag van gisteren in poule B:  Spanje vs Frankrijk 1-3. Setstanden  25-22, 24-26, 19-25 en 15-25.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s website Portugese bond door Pedro Pires. Oranje U17 en hun fans.