Pijnlijk verlies koploper Lycurgus bij Dynamo

VoV, 2-11-2019. 4:00 uur. De eerste testcase in de competitie is voor SAMEN. Lycurgus een pijnlijke ervaring geworden. Ondanks een prima eerste set werd in Apeldoorn kansloos met 3-1 verloren van Draisma Dynamo. De setstanden waren 23-25, 25-18, 25-14 en 25-18. Door de nederlaag is SAMEN. Lycurgus koploper af. Zonder te spelen heeft Sliedrecht Sport die in bezit gekregen.

Niets leek er in de eerste set op dat het een lastige avond zou worden. Het begin van de wedstrijd was scherp in de wetenschap dat Collin Mahan er niet bij was. De Amerikaan is woensdag teruggevlogen om een dierbare plotseling overleden vriend de laatste eer te bewijzen.

Het rendement was in de eerste set hoog in de gelijkopgaande strijd. Waarin beide teams om beurten een puntje voorsprong namen. Voor SAMEN.Lycurgus volgde er een score op eigen serve door Erik van der Schaaf voor de 19-21 stand. Een beslissend verschil, want de eerder in de set getoonde kwaliteit om de side out kundig af te maken kreeg hierna een vervolg. Via 21-23 en 22-24 werd het 23-25, Hossein Ghanbari verraste met een listig balletje door het midden iedereen.

Het beeld van controle en aanvallend de goede dingen doen liep door tot een 3-6 voorsprong in de tweede set, een verschil dat Dynamo bij 7-6 had weggewerkt, waarna de teams tot aan 11-11 gelijk opliepen in de score. Twee aanvallende fouten en een punt van Jeroen Rauwerdink maakten toen het verschil in het voordeel van de thuisploeg (14-11). Dynamo hield dit verschil met een puntje meer of minder op het scorebord en sloeg via Maikel van Zeist op de stand 20-17 nogmaals beslissend toe. Via o.a. drie scores van hem werd het 25-18 voor de thuisploeg.

Dynamo speelde een klasse partij en had een hoge aanvallende score (als team 50%), terwijl Lycurgus nog niet aan 30% kwam. Dat kwam ook tot uiting in de individuele scores. Bij de ploeg uit Apeldoorn kwamen vier spelers in de dubbele cijfers (Rik van Solkema 20, Jeroen Rauwwerdink 12, Nico Manenschijn 11, Maikel van Zeist 10), bij Lycurgus alleen Mitch Perinar met 13.

Dat uitte zich in de pijnlijke nederlaag in de derde set. Lycurgus wisselde veel om het ritme bij Dynamo te breken, maar Rauwerdink en co. lieten zich niet van de wijs brengen en stoomden keihard naar een oorwassing voor de Groningers. Bij 20-9 ging coach Taaij nog de time out in, maar de set was toen allang verloren. Na de 23-13 was topscorer Rik van Solkema nog twee keer succesvol voor de 25-14 setwinst.

Het lukte Lycurgus niet om na de derde set het spelbeeld nog een keer naar hun kant te laten kantelen. De thuisploeg bleef extreem goed spelen en joeg vrijwel alles tegen de grond, terwijl het bij SAMEN. Lycurgus een stuk minder gemakkelijk ging en niemand nog in staat leek om met scores de kar vlot te trekken.

Ondanks alle wissels die coach Arjan Taaij kon inzetten veranderde er niets. Alhoewel het passend bij Lycurgus wel goed liep, 53 van de 81 waren een succes, kreeg de ploeg het aanvallend niet op de rit. De 25-18 in de vierde set paste precies in het beeld van de twee sets ervoor.

De credits voor de winst gaan naar Draisma Dynamo. De formatie van coach Redbad Strikwerda ontwikkelde vanaf set twee zoveel druk dat SAMEN. Lycurgus daar onvoldoende antwoord op had en er nooit meer onderweg kwam.

gh @ Vizier op Volleybal. Bron o.a. Theo Sikkema SAMEN.Lycurgus. Foto’s Rudy Biekart.