Plak scoorde 57 keer, Buijs kampioen van Zuid-Amerika.

VoV, 26-10-2021. 5:51 uur. Celeste Plak speelde afgelopen weekend een dubbelprogramma in Japan. Met Himeji Victorina kwam ze twee keer uit tegen Hitachi. Beide wedstrijden eindigden in een tiebreak waarvan beide teams er ééntje wonnen,

Zaterdag won de ploeg van Celeste Plak met 2-3 via 11-15 in de vijfde set, nadat ze met twee keer 23-25 een 2-0 achterstand hadden weggewerkt. In de derde en vierde set kwam haar ploeg van duidelijke achterstanden terug. In de derde na 22-18 en 23-20 en in de vierde ook na 23-20.  Plak scoorde in dit duel 32 keer.

Op zondag leed haar ploeg een 3-2 nederlaag. Nu konden ze een 1-2 voorsprong niet in winst omzetten. Hitachi maakte via 27-25 gelijk, nadat ze een 22-24 achterstand hadden weggewerkt. Daarna wonnen ze de tiebreak met 16-14. Deze keer score Plak 25 punten. Haar ploeg staat 10de, na 1 gewonnen en 3 verloren duels.

Bij het clubkampioenschap van Zuid-Amerika speelden de Braziliaanse teams Praia Clube van Anne Buijs en Minas, met o.a. Thaisa en de Turkse Neriman Özsoy, zich ongeslagen naar de finale, die afgelopen nacht plaatsvond. Beide teams plaatsten zich met dit resultaat ook voor het WK clubteams dat midden december in Ankara wordt gehouden.

In de eerste twee sets was eerst Praia Clube de betere en won met 25-17, daarna kwam Minas via 21-25 op gelijke hoogte. In de derde set was de ploeg van Anne Buijs duidelijk sterker. Met veel servedruk (aces bij 10-6, 12-6 en 15-7) en scores van Anne Buijs (11-6, 17-8 en 24-17) namen ze veel afstand en sloten ze de set met 25-17 af voor de 2-1 stand.

In de vierde set leek Praia door te kunnen stoten naar een vlotte zege. Bij 9-5 stond er al een mooie voorsprong op de borden, die was echter helemaal weg toen Minas kill – blocks op aanvallen van Anne Buijs zette bij 10-10 en 11-15 en daartussen Thaisa ook een aantal keren scoorde. Minas bleef aan de leiding, bij 16-20 ging Praia de time out in. Brayelin Martinez scoorde daarna nog wel voor Praia, maar Minas liet zich de winst niet meer afpakken. De time out op 17-23 stelde de winst/ het verlies alleen maar even uit. Minas haalde met 19-25 de tiebreak binnen.

In de tiebreak maakte Praia van 2-4 achter via 5-5 een 8-5 voorsprong, met zeer belangrijke scores van Anne Buijs op 7-5 en 8-5, waarbij de 8-5 haar derde poging in dezelfde rally eindelijk raak was. Praia bleef aan serve en scoorde blokkerend de 9-5 en 10-5, bij 11-5 ging Minas de time out in. Anne Buijs was ‘on fire’ en nam ook de 12-5 en 14-6 voor haar rekening, waarna de titel met 15-7 werd binnengehaald.

Na de Braziliaanse beker en de Braziliaanse supercup is het clubkampioenschap van Zuid-Amerika de derde titel die Oranje captain Anne Buijs in korte tijd op haar palmares kan bijschrijven.

gh @ Vizier op Volleybal. foto FIVB en CSV.