Kris Kras door Europa

VoV, 26-10-2021. 5:55 uur. We nemen u kriskras door Europa mee, langs sporthallen waar Nederlandse speelsters en spelers afgelopen weekend voor hun teams de ballen van de grond hielden c.q. ze er met de nodige power tegenaan sloegen.

We beginnen in Frankrijk, daar won Lynn Blenckers met St. Raphaël met 0-3 (18-25, 24-26, 15-25) bij Béziers. Blenckers scoorde 8 keer en had een aantal mooie serveseries. Tessa Polder ging met Le Cannet bij haar oude ploeg Mulhouse op bezoek en nam een 0-3 zege 918-25, 25-27, 20-250 mee naar Zuid -Frankrijk. Ze scoorde 1 keer tijdens een invalbeurt. Chaumont van Fabian Plak won met 3-1 van Paris Volley (25-21, 25-21, 23-25 en 25-19). Plak had in de derde set een invalbeurt en begon in de vierde in de basis. Hij scoorde 3 keer.

In Turkije had Wouter te Maat het vizier weer eens goed scherp staan. Zijn ploeg Ziraat Bankasi won uit bij Kiziltepe met 1-3 (18-25, 25-23, 17-25 en 22-25). Ter maat maakte 30 punten, collega Bennie Tuinstra kwam tot 13 scores. Ziraat staat nu op de vijfde plaats met 4-9.

In Tsjechië stond met Usti vs. Karlovarsko een Nederlands onderonsje tussen Rik van Solkema en Wessel Keemink op het programma. Keemink kwam met zijn ploeg via 0-3 (21, 22, 21) als winnaar uit de strijd. Rik van Solkema stond in de eerste set in de basis en had in de derde een invalbeurt. Hij scoorde 2 keer. Wessel Keemink liet 3 punten noteren. Bij Ostrava vs. Kladno Leidde spelverdeler Gijs van Solkema de bezoekers naar een 1-3 zege. Met 21-25, 26-24, 19-25 en 17-25. Hij scoorde zelf 5 punten. Kladno is met 5-12 koploper, Karlovarsko staat tweede met 5-11 en Usti is elfde met 4-3.

In Polen won Robbert Andringa met Olsztyn met 3-0 (18, 20-23) van Zawiercie. Andringa scoorde 6 keer. SKRA Belchatow van Dick Kooy verloor met 3-1 bij Jastrebski. De derde set as met 17-25 voor SKRA, de andere gingen met 25-18, 25-20 en 25-18 verloren. Kooy maakt 17 punten. Michaël Parkinson kwam niet in actie bij de 3-1 winst van zijn ploeg Radom tegen Gdansk. SKRA Belchatow staat zesde met 4-7, Olsztyn zevende met ook 4-7 en Radom dertiende met 4-3.

Lotte Groninger kende met VC Tirol een minder succesvol weekend in Oostenrijk. Zaterdag verloren ze met 3-2 van de Wildcats (via 25-18 en 15-10 in de vierde en vijfde set) en zondag werd van koploper Linz-Steg met 3-0 (26-24, 25-20, 25-21) verloren. Het verlies in de eerste set na een 15-20 voorsprong moet hard zijn aangekomen. Zij scoorde zaterdag 3 keer en zondag 1 keer. Haar ploeg staat nu op de derde plaats.

Daan Streutker is met Waldviertel koploper in Oostenrijk. Hij kwam in de wedstrijden tot nu wisselend in actie. Soms een hele wedstrijd, soms één set en een keer helemaal niet. Tegen Hartberg (3-0 winst) scoorde hij 19 keer, tegen Wien (2-3 winst) scoorde hij 11 keer en tegen Hypo Tirol (3-0 winst) maakte hij in één set 6 punten.

Maikel van Zeist boekte met Chênois Geneve afgelopen weekend de eerste zege van het seizoen in Zwitserland. Er werd met 0-3 (21, 14, 21) bij Näfels gewonnen. In de eerdere wedstrijden tegen TSV Jorna (1-3 verlies) en Schönewerd (3-2 verlies) scoorde hij respectievelijk 10 en 7 keer. Van het duel tegen Näfels was nog geen matchreport beschikbaar.

In Griekenland bleef Panathinaikos van Maret Grothues voor de vierde keer op rij dit seizoen ongeslagen en ze zijn met 4-12 koploper. Ze wonnen in iets meer dan een uur met 3-0 (11, 20, 14) van Lamia. Bij de virtuele tweede technische time-outs stond de ploeg van Grothues al met 16-8, 16-1 en 16-9 voor en ze wonnen vervolgens zonder in de problemen te komen. Maret scoorde 4 keer. De eigen score van 57 om 27 vertelt het verhaal van de wedstrijd.