Plak vs de Kruijf in de finale in Italië

VoV, 26-04-2019. 6:14 uur. De finale om de Italiaanse titel gaat tussen Conegliano (de Kruijf e.a.) en Novara (Plak e.a.). Conegliano had zich via drie zeges op Monza al geplaatst, gisteravond lukte het Novara om bij Scandicci de derde overwinning te boeken. Een zege die na een lange strijd via de vijfde set tot stand kwam.

Beide teams waren een set heel veel sterker dan hun tegenstander. Novara sloeg in de eerste set na 12-16 toe en liep uit naar 13-21 om met 16-25 te winnen. In de derde set waren de rollen omgedraaid, toen nam Scandicci met Isabella Haak in een scorende hoofdrol (24 punten totaal) na 16-11 afstand tot 21-12 en won met 25-13.

Twee sets  was er een redelijk duidelijk verschil. In set twee kon Scandicci op 1-1 in sets komen door na 21-17 met 25-21 af te sluiten.  De foutenlast lag aan Novara kant met 9 scores voor de thuisploeg te hoog om succes te hebben. In de vierde set kon Novara de tiebreak afdwingen middels een 21-25 zege. Met een serie van vijf punten namen ze na 15-16 afstand tot 15-21 en pakten vervolgens de winst.

In de tiebreak ging het tot 10-10 gelijk op, Novara stond bij 11-14 op set- en matchpoint maar kreeg het vooreerst niet voor elkaar om het winnende punt binnen te slaan. Scandicci kwam terug naar 14-14 en daarna wisselden de teams om beurten aan kop. Tot aan 19-19. De laatste twee punten in de halve finale waren daarna voor Novara, zij leverden het ticket voor de finale op.

Paola Egonu werd met 38 punten, waarvan 34 uit 79 set ups, topscorer. Celeste Plak begon vier sets in de basis, alleen in de vierde set bleef ze bij begin aan de kant en had ze vervolgens een invalbeurt. Ze scoorde 15 keer, serveerde 16 keer foutloos en had passend 12 foutlose acties. In de eigen score won Novara met 73 om 87, de foutenlast bedroeg 18 om 33 inclusief een 5 om 18 aanvallende fouten.

De finale serie (best of five) begint op 1 mei, Conegliano heeft dan thuisvoordeel, en kan mogelijk eindigen op 12 mei. Daarna staan beide teams op 18 mei weer tegenover elkaar in Berlijn bij de Champions League finale. Dus veel Plak vs de Kruijf in de komende weken.