Polen en Brazilië ongeslagen na eerste VNL-week

VoV, 20-05-2024. 5:53 uur. In de laatste wedstrijden van de dames in de eerste VNL-week in Antalya en Rio de Janeiro bleven Polen en Brazilië ongeslagen. Polen wist voor de vierde keer op rij een zege zonder setverlies te realiseren, Brazilië hield Servië drie sets onder de twintig.

In Antalya stonden Polen en Japan tegenover elkaar. Na drie wedstrijden waren beide teams nog ongeslagen, slechts één ploeg zou dat blijven. Polen won via 26-24, 25-20 en 25-23 met 3-0.

In de eerste set konden ze een 18-23 achterstand ombuigen naar 24-23 voor en vervolgens het tweede setpoint benutten. In set twee maakten ze na 18-17 het verschil met een serie naar 23-17 en in set drie pakten ze na 18-18 de side out en het breakpoint en bleven die twee punten voorsprong vasthouden.

Stysiak werd met 22 punten de topscorer, Polen maakte het meeste verschil met 12 om 4 blokpunten.

Zoals mocht worden verwacht wist Turkije met 0-3 van Frankrijk te winnen. Voor 10.300 fans stonden ze dus geen setje af. Met 19-25, 16-25 en nogmaals 19-25 lieten ze de Franse ploeg drie keer ver achter zich. Vargas werd de vaakst scorende speelster met totaal 18 punten.

In Rio de Janeiro was Brazilië voor 9.200 fans met 3-0 te sterk voor Servië. Via de setstanden 25-15 en twee keer 25-19. Gabi (foto) werd met 15 punten de topscorer van de partij.

De serie van 12-7 naar 19-7 maakte het ruime verschil in de eerste set, in de tweede had Brazilië na 17-17 de beter scorende aanvalsters en in de derde en laatste set was bij 13-6 en 18-13 wel duidelijk dat de thuisploeg ongeslagen zou blijven.

USA won met 3-0 van de Dominicaanse Republiek. Via de setstanden 25-23, 25-20 en 25-18. A. Skinner werd met 18 treffers de topscorer. Een 15-18 achterstand in de eerste set kon USA ombuigen naar 21-20 in de big points, het breakpoint voor 24-22 bracht de beslissing. De volgende twee sets waren niet zo spannend, In set twee waren de tussenstanden o.a. 16-11 en 20-15. En in de derde set 9-4, 16-10 en 22-15.

Het kelderduel tussen Thailand en Zuid-Korea, beide teams hadden nog geen wedstrijd gewonnen, eindigde in een 1-3 zege voor Zuid-Korea. Via de setstanden 19-25, 25-23, 16-25 en 18-25. De 25 om 13 foutenlast gaf Zuid-Korea veel voordeel bovenop de 65 om 73 eigen score.

De mannen nemen het nu over in de VNL-competitie, de dames gaan daarna weer verder in Arlington USA en Macao, China.