Polen veel te sterk voor Japan, geen stunts van Servië en Cuba.

VoV, 08-06-2024. 7:07 uur. In de VNL stonden er gisteren bij de mannen een aantal interessante wedstrijden op het programma. Om de plaatsen in de top en om ranking punten voor Olympische deelname. Waarbij met name de strijd tussen Servië (vs. USA) en Cuba (vs. Italië) voor de nodige spanning kon zorgen.

In Fukuoka ging Brazilië met 2-3 ten onder aan Slovenië. In de eerste drie sets waren de verschillen minimaal, twee keer kon Slovenië in de big points de winst naar zich toetrekken, een keer slaagden ze daar niet in. Setstanden waren 25-17, 25-23 en 24-26. In de vierde set sleepte Brazilië er een tiebreak uit. Daarin werd met 7-8 van speelhelft gewisseld, Slovenië had en hield een beslissende voorsprong bij 8-10, 10-12 en 12-14, waarna ze een breakpoint voor 12-15 en de 2-3 zege scoorden.

Slovenië maakte 9 aanvallende punten meer en had een lagere foutenlast van 6 punten in de totale score. T. Stern van Slovenië maakte 29 punten, hij werd daarmee de best scorende speler.

Japan vs. Polen was een ware heksenketel voor volle tribunes. Beide teams hadden 5 zeges en 1 nederlaag achter hun naam staan en bivakkeerden op positie 3 (Polen) en 4 van de VNL-ranglijst. De thuisploeg was echter een maatje te klein voor Polen, dat met een 0-3 zege de tribunes met daarop 7.800 Japanse fans de meeste tijd stil kreeg.

In de eerste set werd na 7-10 en 9-16 met 17-25 gewonnen. In de tweede waren de tussenstanden 7-12, 9-19 en 12-22 voor de 15-25 eindstand en in de derde set was bij 9-15 wel duidelijk dat Japan de tegenstander niet de baas kon. Met 20-25 werd de wedstrijd afgesloten.

Totaal 19 eigen punten meer en een lagere foutenlast van 4 punten maakten het verschil. Kurek en Kochanowski van Polen en Miyaura en Otsuka van Japan scoorden allemaal 10 punten, waarmee ze de topscorers werden.

Turkije vs. Iran. De twee laatste teams in de rangschikking streden om niet in het bezit van de rode lantaarn te blijven of te komen. Iran won de eerste set met 22-25, daarna pakte Turkije twee sets met 25-23. De tweede via een driepunter na 21-21 en de derde met de site out en een breakpoint na 23-23.

Ook in de vierde set bleven de teams tot het laatst aan elkaar gewaagd. Iran bleef in de race voor de tiebreak bij 24-23 en 25-24, maar moest met 27-25 voor de derde keer op rij in de finale het onderspit delven. Dus 3-1 voor Turkije.

In Ottawa probeerden OS-ticket concurrenten Servië en Cuba elkaar af te troeven door tegen volleybalgrootmachteren Italië en USA belangrijke ranking punten te sprokkelen. Beide teams slaagden niet in hun voornemen, ze verloren allebei.

In het duel tussen Cuba vs. Italië waren de teams in de eerste twee sets aan elkaar gewaagd. Italië won de eerste set met 21-25, Cuba de tweede met 25-22. Daarna kon Italië doordrukken en hielden ze de Cubanen twee keer onder de twintig. In de derde set stopte de teller op 19 punten en in de vierde set op 13. Een duidelijke zaak dus vanaf de derde set.

Italië scoorde aan het net beter met 9 punten meer voor aanval en blok, bovendien hadden ze in de foutenlast ook 9 punten voordeel. Yant van Cuba scoorde de meeste punten, totaal 16.

Servië vs. USA eindigde in een 1-3 zege voor de Amerikanen. USA kon in de eerste set nog van 16-20 achter terugkomen naar één puntje verschil bij 19-20, op de side out ging het toen via 19-21 naar de 23-25 zege voor Servië. In de derde set maakte USA van een 19-20 achterstand een 23-20 voorsprong en sloot met minimaal verschil af (25-23).

De tweede en de vierde set gingen met 25-15 en 25-14 heel ruim naar USA, dat blokkerend (5 om 11 punten) en in de foutenlast (28 om 16 punten) het meeste voordeel behaalde. Jaeschke van USA werd met 19 punten de topscorer van de partij.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s VNL/ FIVB . Polen en USA.