Boermans/ de Groot naar halve finale in Ostrava

VoV, 08-06-2024. 18:10 uur. Bij het FIVB Elite 16 toernooi in Ostrava speelden Stam/ Schoon en Immers/ van de Velde de tussenronde voor de kwartfinale. Daarin troffen Stam/ Schoon het Braziliaanse duo Carol/ Barbara, waarvan bij hun laatste onderlinge duel met 2-1 was gewonnen.

Stam/ Schoon begonnen heel sterk aan de eerste set (4-0), maar waren dat mooie verschil bij 5-5, na een ace van Brazilië ook weer kwijt. De tussenstanden 7-7 en 10-11 stonden er op het scorebord bij de tweede veldwissel en de technische time out. Nederland ging bij 12-14 opnieuw de time out in, het blokpunt daarna zette Oranje op drie punten achterstand. Brazilië kon tot 16-19 dat verschil vasthouden, Katja Stam sloeg de aansluitende treffer voor 18-19 tegen het zand, daarna maakte Brazilië de set uit.

In de tweede doorgang leek Carol/ Barbara bij 8-13 een geruststellende voorsprong te hebben om met 0-2 winst te kunnen afsluiten. Echter de inhaalrace na de technische time out bracht Stam/ Schoon bij 15-15 op gelijke hoogte. In een spannende setfinale kon Brazilië met een blok de 17-19 scoren, Katja Stam hield de spanning er bij 19-20 in, voordat Brazilië ook deze set met 19-21 voor zich besliste.

Katja Stam/ Raïsa Schoon sluiten Ostrava op de negende plaats af.

Immers/ van de Velde speelden in de tussenronde voor de kwartfinale tegen het Tsjechische duo Sepka/ Sedlak, dat eerder in de poulefase van Boermans/ de Groot had gewonnen. Van de Velde/ Immers namen voor hun landgenoten revanche  met 2-0 winst via twee keer 21-15 setstanden. Via 12-6, 16-10 en 20-14 in de eerste set en in de tweede set was de serie van 16-13 tot 20-13 beslissend voor de opnieuw ruime winst.

In de kwartfinale speelden Boermans/ de Groot tegen Ehlers/ Wickler uit Duitsland en hadden Immers/ van de Velde het Noorse duo Mol/ Sorum als tegenstander.

Boermans/ de Groot namen het dus op tegen de Duitsers Ehlers/ Wickler, die in hun laatste onderlinge ontmoeting in Espinho in Portugal met 2-0 de betere ploeg waren geweest. Maar deze keer kwamen ze er tegen Boermans/ de Groot niet aan te pas.

Met 14-21 (na 10-13, 11-16 en 14-18) en 11-21 (na 3-11, 6-14 en 9-16) werden de Duitsers naar een hele ruime nederlaag gespeeld. Boermans/ de Groot gaan door naar de halve finale, waarin Partain/ Benesh morgen de tegenstanders zijn.

Immers/ van de Velde hadden tegen Mol/ Sorum een geweldige start in de eerste set maar een minder goede finish. Ze kwamen via 0-5, 1-9 en 6-15 voor tot aan de technische time out, vervolgens kwam Noorwegen middels o.a. 7 blokpunten terug in de wedstrijd en bij 20-19 hadden ze de achterstand van 9 punten omgedraaid in 1 puntje voorsprong. Maar het duurde nog tot 30-28 voordat ze de set ook voor zich konden beslissen.

In de tweede set namen de Noren vlot een voorsprong van 3 punten (6-3) en bleven ze in het verdere verloop van de set ook een beslissend verschil als voordeel houden. Onder andere 10-7, 14-11 en 18-14 waren de tussenstanden voordat ze de set met 21-17 beslisten. En de wedstrijd dus met 2-0 wonnen.

Immers/ van de Velde sluiten het toernooi als vijfde af.