Porec: Zege voor Meppelink-van Gestel

Meppelink3

VoV, 28-06-2017. 13:00 uur.  Het verslag van de wedstrijden uit de poulefase bij het FIVB vijfsterren toernooi in Porec bij de damesduo ’s hebben we opgesplitst in de eerste ronde van vanochtend en een tweede, waarvan we vanavond of morgenvroeg zullen berichten. De drie duo’s hadden vanmorgen een pittig programma, met tegenstanders die allemaal een stukje hoger in de ranking staan.

Manon Flier en Marleen van Iersel (30)  begonnen de dag met een loodzware klus. Tegenstanders Agatha – Duda uit Brazilië, met ranking 3,  waren dit jaar in alle toernooien waaraan ze deelnamen (nationaal of FIVB World Tour) op het podium geëindigd. Drie keer werden ze eerste, drie keer tweede en twee keer derde.

Flier – van Iersel bleven in de openingsset goed partij geven. De 1-3 voor werd wel 7-4 achter, maar toen het verschil teruggebracht was naar twee punten bij 8-6 konden ze aanklampen en blijven volgen. Dat lukte tot 14-12, de serie van vier punten die daarop volgde naar 18-12  betekende het beslissende gaatje. Marleen van Iersel kon nog 19-14 en 20-15 scoren, maar dichterbij kwamen ze niet meer. Met 21-15 ging de set verloren.

In de tweede set pakte het Braziliaanse duo meteen een drietal punten voorsprong (4-1), ging met 13-8 voor de technische time out in en leek bij 17-9 met groot verschil te zullen finishen. Vier scores van Marleen van Iersel en twee van Manon Flier brachten het BTN duo bij 18-15 op drie punten, bij 18-14 was Brazilië de time out in gevlucht. Het verschil bleef, op 20-16 hadden de Zuid Amerikaanse dames matchpoint. Een keer kon verlies door Oranje worden uitgesteld, waarna de 21-17 de 2-0 nederlaag definitief maakte.

Vanmiddag om 16:00 uur spelen Flier – van Iersel tegen de Amerikaanse dames Claes – Hughes (14), die in de andere partij met 2-0 van hun landgenotes Fendrick – Lane (19) wonnen.

Madelein Meppelink – Sophie van Gestel (20)  hadden in de eerste set een mindere start. Bij 7-2 achter moesten ze al naar de kant voor overleg. Echter resulteerde die break er niet in dat het verschil kleiner werd. Tussenstanden 13-8, 18-10 en vervolgens ging de set met 21-14 verloren.

De tweede set was een ander verhaal. Oranje pakte een 1-3 voorsprong en bleef vervolgens het meest aan de leiding. Via de tussenstanden 10-11 en 15-15 diende zich bij 18-19 een spannende ontknoping aan. Sophie van Gestel zette de 20-21 op het bord waarna Madelein Mepplink met een ace de set uitserveerde.

In de derde set maakte het BTN duo na de 3-3 het verschil. Één keer Meppelink en drie keer van Gestel sloegen het gaatje naar 3-7. Het verschil bleef drie à vier punten tot aan 8-11. Meppelink, van Gestel en een Canadees kadootje maakten er 9-14 van. Één keer kon Canada verlies uitstellen, waarna Madelein Meppelink via het blok het laatste punt voor de 11-15 en 1-2 zege liet noteren.

Vanavond om 20:00 uur spelen Meppelink – van Gestel tegen het Amerikaanse duo Summer – Sweat, de nummer 4 geplaatst.

Joy Stubbe – Jolien Sinnema (27)  hadden ook als eerste om 10:40 uur een pittige kluif. Het Canadese duo Sarah Pavan – Melissa Humana – Paredes is als 6de geplaatst. In Den Haag werden ze vierde, in Rio tweede en in Moskou negende. Dus ook een tegenstander om ‘u’ tegen te zeggen. Overigens is deze poule met ook nog twee Braziliaanse duo ’s een ware uitdaging / beproeving voor het jonge BTN team.

Na de 6-5 achterstand in de eerste set serveerde Jolien Sinnema twee aces en blokkeerde daarna de 6-8 voorsprong tegen het zand. De driepunter die daarop van de tegenpartij volgde maakte na 7-8 er een 10-8 tussenstand. Bij 11-9 pakte het BTN duo voor de tweede keer in de set een serie. Drie punten van Joy Stubbe (twee aces) en éénmaal Sinnema zorgden voor 11-13. Maar opnieuw had het Canadese duo een gepast antwoord. 13-13 en 14-14. Sarah Pavan blokkeerde een paar keer raak, waarmee het gaatje naar de 18-14 werd gemaakt, dit kregen Sinnema – Stubbe niet meer dicht. De set ging met 21-17 verloren.

Eigenlijk ging het tot 10-8 in de tweede set goed tegen elkaar op. Daarna waren de Canadese dames oppermachtig. Joy Stubbe kon nog 11-9, 14-10 en 16-11 scoren, allemaal op zichzelf staande punten, die echter bij lange na niet opwogen tegen de series die hun tegenstanders lieten noteren. De set ging met 21-11 verloren. Aanvallend een 23 om 18 score en qua foutenlast een 5 om 12 voordeel waren voor het Canadese tweetal de winnende factoren.

Vanavond om 19:00 uur spelen Stubbe – Sinnema tegen het Braziliaanse duo Josi – Lili.

We houden u vanmiddag op de hoogte van de poulewedstrijd van Brouwer – Meeuwsen, die in Porec in 2015 de titel pakten.