Poulefase NL-damesduo’s DELA Beach Open

VoV, 05-01-2018. 6:24 uur. De damesduo ‘s begonnen gisteren bij de FIVB World Tour DELA Open in Den Haag aan de poulefase. Zij speelden hun eerste duel. Uiteraard was iedereen wel erg benieuwd hoe de drie nieuwe Nederlandse duo’s, twee BTN duo’s en één niet BTN duo, zouden presteren.  Dat niet BTN duo is Stubbe – van Iersel, die zijn ingedeeld in poule H, tezamen met tweetallen uit USA, Japan en Letland.

Op Nos.nl was te lezen waarom Stubbe – van Iersel niet meer voor de Nevobo en BTN uitkomen. Nadat Meppelink van Iersel uit elkaar waren gegaan wilde bondscoach Richard de Kogel dat van Iersel met Jolien Sinnema verder ging, maar dat zag de tweevoudig Europees kampioene niet zitten. De Kogel zette haar prompt uit het Beachvolleybal Team Nederland.

“Dat is niet heel sjiek gegaan. Dat is erg jammer, want ik ben altijd met trots voor BTN uitgekomen”, zegt van Iersel. “Het is jammer dat het zo is gelopen, maar ik heb het achter me gelaten. Ik heb ervoor gekozen om daar geen energie meer in te steken, maar wel in Joy en mij.”

Op weg naar de Olympische Spelen van Tokio in 2020 zijn Marleen van Iersel en Joy Stubbe afhankelijk van prijzengeld. Zij krijgen, omdat zij geen deel uitmaken van Beachvolleybal Team Nederland, geen financiële ondersteuning van NOC*NSF.

In hun allereerste officiële wedstrijd maakten Joy Stubbe en Marleen van Iersel er een zenuwslopend spektakelstuk van dat drie sets duurde en waarna ze als winnend duo van het veld stapten. Ze wonnen met 2-1 (19-21, 21-14, 21-19). Het publiek kreeg een enorm spannende wedstrijd voorgeschoteld.

In de eerste set nam Letland redelijk snel een voorsprong, maar Stubbe en van Iersel vochten terug. Uiteindelijk werd de set toch met 19-21 verloren, maar daardoor lieten de Nederlandse dames zich niet uit het veld slaan. Ze gingen steeds overtuigender spelen in de tweede set. Van Iersel serveerde sterk en de Letse dames kwamen meer onder druk. Het leverde een mooie voorsprong op en die gaven de Oranje speelsters niet meer weg: 21-14.

Een extreem spannende derde set volgde. Het publiek zat op het puntje van de stoel, want de teams gaven elkaar niks cadeau. Via 8-8 ging het naar een 11-10 voorsprong na een blok van Stubbe. Maar de Letten kwam terug en zo bleef het lang heen en weer gaan: 14-14, 16-16 en 18-18. Stubbe en Van Iersel bleven in zichzelf geloven en straalden dat ook uit. Met een kill – block maakte Stubbe het af (21-19) en vielen de dames elkaar in de armen.

Sanne Keizer (foto) en Madelein Meppelink vochten hard in hun wedstrijd tegen het Braziliaanse team Elize Maia / Taiana Lima. Vooral in de eerste set maakte de dames van Beachvolleybal Team Nederland er een mooie strijd van. In die eerste set ging het publiek massaal achter de Oranje dames staan en dat gaf ze extra energie. Het ging lang gelijk op, maar in de slotfase sloegen de Brazilianen toe: 19-21. Dat bleek een tik voor Keizer en Meppelink, in de tweede set verloren ze de regie over de wedstrijd. De set ging dan ook verloren met 15-21.

Keizer baalde flink na afloop, ze kon wel goed aangeven waar het probleem lag. “Deze wedstrijd was van ons niet goed, ik weet dat we beter kunnen. Maar dat lag vooral aan wat communicatie dingetjes, dat kan en moet dus nog beter. We hebben nog maar heel kort getraind samen, dat merk je dan toch. Morgen gaan we knallen om de tweede partij wel te winnen.”

Laura Bloem en Jolien Sinnema hebben hun eerste poulewedstrijd net niet weten te winnen. Het nieuwe duo van Beachvolleybal Team Nederland begon sterk tegen het als tweede geplaatste Tsjechische duo Kolocova / Kvapilova, die in de World Tour editie van vorig jaar met regelmaat als vijfde of negende finishten. Het BTN duo kon in de eerste set na 15-17 een gaatje slaan naar 16-19 en 17-20, waarop ze het eerste setpoint ook meteen verzilverden.

In de tweede set gingen de Tsjechische dames sterker spelen, vooral blokkerend pakten ze meer punten. De teams waren aan elkaar gewaagd en wisselden regelmatig van koppositie. Na de 12-11 voor Tsjechië kon Nederland met 13-14 overnemen, waarna de tegenstanders een 17-15 voorsprong namen en de set nadien met 21-17 voor zich beslisten. Dus 1-1 in sets.

In de beslissende derde set ging het in het begin gelijk op, maar op cruciale momenten wisten Bloem en Sinnema het niet te doen. De 6-6 werd 10-6, waarmee tevens het beslissende gaatje werd geslagen. De winst ging daarna via 12-8 met 15-10 naar Tsjechië, de dames van BTN moeten vandaag aan de bak om door te gaan in het toernooi. Een overwinning tegen Rusland is noodzakelijk. Bloem had er toch een goed gevoel over. “Het was een goed begin. Op naar meer.”

Per poule gaat één team door (twee zeges) direct naar de laatste zestien, twee teams gaan naar de KO wedstrijden (één zege en één nederlaag) en één team gaat naar huis (twee nederlagen).