Poulefase NL-mannenduo’s DELA Beach Open

VoV, 05-01-2018. 6:32 uur.  Ruben Penninga en Tom van Steenis hebben het gisteren niet gehaald om zich via de tweede ronde van de kwalificaties naar het hoofdtoernooi te spelen. De Amerikanen Kolinske en Evans waren te sterk: 0-2 (17-21 en 10-21).  In de eerste set sloegen ze toe na een 17-16 achterstand, waarna ze met een vijfpunter de set uitmaakten. In de tweede set ging het van 4-6 naar 4-11 en daarna van 8-13 via 10-17 naar 10-21.  Kolinske en Evans plaatsten zich daarmee voor het hoofdtoernooi.

Penninga was diep teleurgesteld en zei op de Nevobo site. “Dit is ontzettend zuur. We hadden zeker kansjes in de eerste set, toen speelden we goed. Maar helaas bleven we steeds dezelfde fouten maken in de side – out en daar baal ik gigantisch van. Er had meer ingezeten, je komt in de buurt van het hoofdtoernooi maar daar hebben we helemaal niks aan. Een kater al vroeg in het nieuwe jaar, dit is de komende week even flink zuur.”

In het hoofdtoernooi kwamen via rechtstreekse plaatsing in poule A uit de als eerste in deze poule geplaatste Brouwer – Meeuwsen, in poule E speelden Boehlé – van de Velde, vierde geplaatst,  en in poule G gingen Varenhorst – Bouter, als derde geplaatst, voor de volgende ronde. Per poule gaan drie teams door naar de eliminatiefase. Één team (twee zeges) gaat direct naar de laatste zestien, twee teams gaan naar de KO wedstrijden (één zege en één nederlaag) en één team gaat naar huis (twee nederlagen).

Om 15.40 uur speelden  Boehlé / van de Velde tegen Pedro Solberg/George uit Brazilië. Het BTN duo liet in de eerste set zien wat ze waard zijn tegen routinier Pedro Solberg en rookie George. De Nederlanders namen na 6-6 een 6-10 voorsprong en bleven tot 25-16 aan de leiding. Op de 16-16 volgde 16-18 en 18-18. De Brazilianen kregen op 20-19 setpoint, voor de Nederlanders was er op 21-22, 22-23 en 23-24 de kans om de set te pakken. Dat ging niet door, met 26-24 kwam Brazilië op 1-0 in sets.

Meteen in de tweede set nam Brazilië door een hogere foutenlast bij Oranje afstand (3-0, 10-5) en dwong het BTN duo in de achtervolging. Nederland kreeg echter het verschil niet kleiner (13-7, 17-10) en ging kansloos naar een 21-14 en dus 2-0 nederlaag.

Boehle en Van de Velde moeten morgen hun tweede pouleduel winnen om in het toernooi te blijven.

Om 17.30 uur stonden  Bouter / Varenhorst (foto) tegenover  Mchugh / Schumann uit Australië op het centrecourt en zij zorgden voor de eerste Nederlandse overwinning. In het sfeervolle stadion wonnen ze met 2-0 (21-19 en 21-14) van het Australische team.  De mannen van Beachvolleybal Team Nederland lieten in de eerste set de tegenstander nog terugkomen, maar op het belangrijke moment hielden ze hun hoofd koel. In de tweede set domineerden ze het spel en werd het 21-14. Vandaag staan Bouter en Varenhorst tegenover het Poolse duo Bryl/Fijalek.

Om 20.30 uur sloten  Brouwer / Meeuwsen de dag van de Nederlanders met een zege af tegen Betzien / Poniewaz uit Duitsland.

Het ging zeker niet makkelijk, maar ze wonnen wel met 2-0 (25-23 en 21-18) van onze Oosterburen. In de eerste set moesten ze diep gaan om de set te pakken, de Duitsers speelden vrij uit.

Maar Brouwer en Meeuwsen, die gesteund werden door het luidruchtige publiek, toonden hun kracht en maakten het af op de cruciale momenten: 25-23. Ook in de tweede set moesten ze alles geven om te winnen, de Duitsers bleven lang blij: 21-18.

Brouwer was na afloop heel eerlijk: ,,Het was een moeizame start. We hebben hier maar 1 keer getraind ook al is dat geen excuus. We moesten duidelijk even wennen. We waren wel gretig en gelukkig kwamen we op tijd op gang.” Meeuwsen was blij met het harde werk van Brouwer. “Ik was niet zo best deze wedstrijd, Alexander kon daardoor flink aan zij conditie werken in het achterveld. We hebben hier ook echt extreem genoten, wat een geweldige sfeer.”