Twente Cup, de halve finales

VoV, 05-01-2017. 6:42 uur.  Gisteravond werd er in de IISPA in Almelo door de ‘Big Four’ van Twente in een Final Four toernooi gestreden om de Twente Cup. In een prachtige ambiance met volle tribunes rondom de ‘over dwars’ velden in de topsporthal speelden Eurosped, Springendal Set-Up ’65 II, Ecare Apollo 8 en Krekkers om de hoofdprijs, een cheque van € 400,00 en de wisselbeker.  De ‘loting’ had Eurosped in de halve finale aan Springendal Set-Up ’65 II gekoppeld en Apollo 8 aan Krekkers. De ploeg uit Ootmarsum nam de honneurs van de eerste selectie waar, die helaas verhinderd was.

Eurosped vs Set-Up II. De ploeg uit Vroomshoop had Judith Kamphuis op libero en Bo Duteweerd op passer loper, verder stond Carlijn Koebrugge op mid, stond Jeffrey Scharbaai langs de lijn en zat Jan Berendsen op de bank. Set-Up ’65 II was gewoon Set-Up ’65 II, met de weer teruggekeerde Carine Elferink op diagonaal.

De Eredivisionist had het in de eerste set knap lastig met de enthousiast en helemaal onbevangen vrijuit spelende Eerste Divisionist. Dat begon al met een paar aces van Lotte Kuipers naar 3-6, kreeg een vervolg met een toverbalscore bij 10-13 en op 16-19 haalde Jeffrey de ploeg naar de kant. Dat hielp, de spanning kwam terug, op 23-23 vroeg Lesley de Jonge even pauze, Eurosped kwam op set point bij 24-23 maar kreeg via onder andere Anne ten Dam een driepunter tegen en verloor met 24-26. Daar genoten de Set-Up meiden zichtbaar van, de hele avond was nu al geslaagd.

Het genieten duurde net even te lang. Misschien is even wel niet het juiste woord en moet het veel zijn. De 5-0, ace van Eline Gommans, werd via een lange serve serie met een aantal aces van Carmen Oude Luttikhuis 16-5. Set-Up II was in deze set in geen velden of wegen te bekennen, via Daphne Knijff (23-8 en 25-9) werd de set met veel overmacht door Eurosped gewonnen.

Dan ging menigeen er wellicht van uit dat de race in het voordeel van Eurosped gelopen was, hetgeen dus niet waar bleek. Er was  ondanks een aantal treffers van Lynn Rouwers en Diede Hagendoorn vanaf het begin tot ver in de set wel een duidelijke voorsprong (8-3, 13-8, 19-14), maar met de big points in zicht richtte Set-Up II zich een keer op. Op 20-18 moest Jeffrey de time out in, Lesley deed dat op 22-18. Anne ten Dam scoorde via een ‘dankjewel’ bal nog 22-19, hetgeen meteen het laatste Set-Up punt was. Eurosped dus naar de finale, Set-Up naar de strijd om het brons.

Ecare Apollo 8 vs Krekkers was een partij met heel wat minder spanning en sensatie dan de andere halve finale een eindje verder op. In de openingsset was Apollo bij 8-1 al heel ver uit zicht voor Krekkers, dat werd alleen maar erger. Via 13-3 werd het 16-6, 20-10 en tenslotte 25-13. Krekkers leek de ‘2017 vorm’ niet te hebben meegenomen naar 2018 in deze set. In de tweede doorgang was het wat beter aan de kant van de ploeg uit Maria Parochie, maar zeker nog niet om heldenverhalen over te schrijven.

Apollo ging onverstoorbaar door, scoorde 8-5 via Juliet Huisman, ging bij 15-12 de time out in toen de dames in het achterveld een mislukte poging deden om een bal uit te kijken, en kwam door een driemeter score van Rinske Hofstee op 20-14. Na de 24-17 van Rianne Nijhof velde Krekkers met een netfout haar lot voor de 2-0 achterstand in sets.

Antoinette Posthuma serveerde via aces de 6-2 en 7-2 op het scorebord. Jet Oosterheert sloeg kort daarna de 9-3 raak. Krekkers deed via Eline Goossen en Ella Hazekamp verwoede pogingen om de eer in deze wedstrijd te redden, maar kreeg bij lange na geen aansluiting. De tussenstanden 12-5, 16-10 en 20-14 maakten duidelijk dat Apollo niet van plan was een setje af te geven. Met een snelle midaanval werd het 23-15, de 25-15 en 3-0 zege leverde voor Apollo de finale plek op, Krekkers moest met de strijd om het brons genoegen nemen.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Jan van den Noort.