Vizier op volleybal

 

RABO Super Series: Italië figurant vs Oranje

VoV, 09-08-2018. 5:48 uur. Op de tweede dag van de RABO Super Series speelden de winnaars van eergisteren tegen elkaar. Om 19:30 uur was het de beurt aan Italië en Nederland om de degens te kruisen. Deze koppeling hield automatisch in dat er na gisteren in de groep van vier één ploeg alleen ongeslagen aan de leiding zou gaan met twee zeges. Dat werd zeer overtuigend Nederland.

Italië hechtte blijkbaar niet zoveel waarde aan winst of dacht dat de B – ploeg het varkentje ook wel zou kunnen wassen. Het is hun goed recht om zo te handelen, jammer voor het publiek dat ze de Italiaanse sterren (bijvoorbeeld Egonu, Chirichella, Danesi, Malinov en libero de Gennaro) niet in actie zagen en alleen Nederland dit treffen tussen deze twee Europese topteams ook binnen de lijnen van de daarbij behorende invulling voorzag. Het was aan Oranje om de tweede keus van Italië op een dikke nederlaag te trakteren en dat deed de ploeg van Morrison ook.

De Nederlandse basiszeven was ten opzichte van de wedstrijd tegen Turkije op één plaats gewijzigd. Juliët Lohuis speelde voor Nicole Koolhaas, de andere posities werden door Laura Dijkema (spelverdeler), Lonneke Sloetjes (diagonaal), Anne Buijs en Maret Balkestein – Grothues (passer/lopers), Yvon Beliën (midden) en Myrthe Schoot (libero) ingenomen. Ook Celeste Plak, Kirsten Knip, Britt Bongaerts, Tessa Polder en Marrit Jasper kregen speelminuten.

In de openingsset ging het aanvankelijk nog gelijk op. Maret Balkestein – Grothues opende de score, Yvon Beliën nam het tweede punt voor haar rekening en Anne Buijs liet punt zes, zeven en tien noteren. Het was na de 6-4 inmiddels 10-6 geworden. Italië kon via Pietrini wat terugdoen, maar kwam door vaak fout te serveren na de side out niet aan meerdere punten op rij toe. Op 10-6 en 13-7 Italiaanse time outs, die niet voor verandering zorgden.

De foutenlast bleef hoog bij de Azzurri, en het Nederlandse blok stond stevig te scoren, zoals de 18-10 van het duo Plak / Lohuis en de 19-10 van Anne Buijs. Italië werd een beetje veel gedeclasseerd, tussenstand 22-10,  kwam er niet aan te pas en kreeg een rondleiding door sporthal Het Activum, ofwel Nederland liet hen alle hoeken en gaten van de sporthal zien. De laatste drie punten kreeg Oranje van Italië kado, drie keer een foutserve voor de eindstand 25-14.

In de tweede set had Oranje Italië bij de eerste technische time out al op vier punten achterstand gezet, vooral omdat de ploeg van Davide Mazzanti erg gul was en ook daarna erg gul bleef. Uitgeslagen aanvallen en foutserves aan de lopende band tot aan de 14-7, met daarbij ook nog eens een vaak mistastende passlijn, waarin Camilla Mingardi het wel erg zwaar te verduren had. De omloopbal uit het boekje van Yvon Beliën maakte 16-9, Anne Buijs joeg er een paar in en Celeste Plak, voor Lonneke Slöetjes op de diagonaal begonnen in de tweede set, gaf haar fans waarvoor ze gekomen waren. Keiharde klappen die Oranje punten opleverden.

Italië werd overklast en kwam met 22-14 erg veel tekort om het Oranje dan ook maar iets lastig te maken. Toen stokte het aanvalsgeweld van Oranje even en konden de gasten wat terugdoen. Elena Pietrini (foto onder) serveerde voor en na de Nederlandse time out op 22-17 een ace en Serena Ortolani scoorde via het blok. Bij 22-19 sloeg Italië uit, bij 23-20 serveerden ze fout en op 24-20 sloegen ze de bal weer buiten de lijnen. Eindstand 25-20.

En de Oranje show ging in de derde set gewoon verder. Italië was minder dan een sparringpartner en zag Maret Balkestein – Grothues en Yvon Beliën vlot de stand op 5-1 brengen. Bij 8-3 en 16-7 waren de technische time outs, bij 10-4 en 14-5 de tactische time outs van Italië. Al met als stonden de ploegen tot aan 16-7 wel heel vaak aan de kant. De Italiaanse coach brak een paar keer het Europees record snel praten om maar zo veel mogelijk informatie ‘erin te pompen’, (is dat wel zo nuttig?)  maar kreeg zijn ploeg niet aan de praat.

Morrison bracht Tessa Polder op mid en Marrit Jasper op de passer loper en beide blokkeerden direct na de tweede technische time out de 18-7 tegen de vloer. Tessa Polder maakte ook de 20-9 en meteen daarna de 21-9, weer blokkerend. Italië had het toen allang opgegeven. Pakte nog wel een paar puntjes mee, maar dat was bij lange na niet voldoende om Nederland ook maar iets zenuwachtig te maken. Celeste Plak blokkeerde de 24-13 erin en nam ook de 25-13 met een loeiend harde knal voor haar rekening. Italië was voor de derde keer KO gegaan, was eigenlijk al uitgeteld lang voordat Nederland bij de finish was. Al zal hen dat  waarschijnlijk een zorg zijn geweest.

Vandaag speelt Nederland de laatste poulewedstrijd tegen Rusland (19:00 uur) . Daarvoor spelen Italië en Turkije (16:30 uur) tegen elkaar. Dan verhuizen de teams naar Eindhoven waar vanaf zaterdag het toernooi verder gaat. Dan spelen de nummers 1 en 4 en 2 en 3 tegen elkaar in de halve finale, waarop dan zondag de plaatsingsduels worden afgewerkt. .

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Mans Kuypers en FIVB.