Vizier op volleybal

 

RABO Super Series: Nederland 3, Turkije 1

VoV, 08-08-2018. 5:13 uur.  Zo even alle sentimenten en andere positieve en negatieve gevoelens overboord, en alleen maar de wedstrijd laten tellen. Niets over kruisverbanden tussen coaches, teams, speelsters, want die waren en zijn er genoeg als Turkije tegen Nederland speelt. Als de ploeg van Guidetti speelt tegen die van zijn voormalig assistent, als de ploeg van zijn voormalige assistent tegen haar vroegere coach speelt en waarin speelster elkaar vanuit de competitie of clubverband maar al te goed kennen. Daar gaan we het dus niet over hebben. De wedstrijd, daar gaat het om.

Oranje begon met Laura Dijkema, Myrthe Schoot en Lonneke Slöetjes op de enkelvoudig bezette  posities. Op mid stonden Yvon Beliën en Nicole Koolhaas en als passer lopers stonden Maret Balkestein – Grothues en Anne Buijs in de basis.

Conclusie na de wedstrijd:  Oranje is goed begonnen aan de Rabobank Super Series vierkamp en won met 3-1 van een ploeg die in de afgelopen VNL competitie nog menigeen verraste met een meer dan uitstekende tweede plaats in de Final Six, waarin Nederland vijfde werd. Al leek het er wel op dat Turkije niet met haar sterkste opstelling aan deze vierkamp was begonnen.

Nederland pakte in de eerste set het initiatief (9-5) en kon dit tot aan 11-8 vasthouden. Bij 11-11 moest Morrison de time out in. Dat hielp echter maar kort. De Turkse ploeg begon na de 12-12 aan een nieuwe serie, profiteerde van een zwakke fase in de Nederlandse passlijn en ging met 12-16 de tweede technische time out in.  Oranje moest in de achtervolging en kwam voor de derde keer bij 19-19, score Lonneke Slöetjes, naast de gasten.

Maar de zwakke fase openbaarde zich nogmaals toen een Turkse pass zomaar achter in het veld viel en Myrthe Schoot een ace moest toestaan aan de tegenpartij voor 19-21. Marrit Jasper kwam voor de serve, Nederland ging op 20-23 nogmaals de time out in, Turkije leverde een kill – block af en kwam daarmee op setpoint bij 20-24. De Nederlandse foutserve besliste de set met 21-25.

Oranje liet zich in de tweede set niet nog eens verrassen. Meteen kwamen ze op 3-0 voor en daarna kon Turkije alleen maar achtervolgen. Eerst deden ze dat op geringe afstand (5-3, 9-8) maar na snelle punten voor Nederland,  twee aces en drie foutserves van Turkije, was het verschil bij 17-12 al vijf punten. Anne Buijs scoorde 19-13, waarop Guidetti de ploeg naar de zijlijn haalde. Dat deed hij op 22-14, na een zogenaamd monster block, opnieuw. Pas na 23-15 leverde dat rendement op, in de vorm van een serie van drie punten. Dat poetste de stand nog een beetje op, (23-18) maar was bij lange na niet voldoende om de voorsprong van Oranje gevaar te brengen. Met een technische fout zette Turkije de 25-19 op het scorebord.

Ook in de derde set domineerde Oranje. Al kwam dat pas via de cijfers na het middendeel tot uiting. Met scores van Anne Buijs, onder andere bij 4-5, 6-5 en 9-8 bleven de teams in de stand vooreerst nog gelijk opgaan tot aan 14-13. Een Turkse foutserve, een Nederlandse ace en nog een punt van Anne Buijs maakten er toen 17-13 van. De technische time out bij 16-13 was blijkbaar te kort geweest voor voldoende instructies, want op 17-13 haalde Guidetti zijn ploeg opnieuw naar de kant. Met een Nederlandse foutserve direct erna, punt voor de coach, werd het 17-14.

Ondertussen was Britt Bongaerts als vervangster voor Laura Dijkema in het veld gekomen, kwam Marrit Jasper er nogmaals voor de serve in en werd Celeste Plak met een luid applaus door het klapgrage publiek in Hoogeveen bij 20-15 verwelkomt. Turkije liep in (20-17), Nederland liep uit (24-17) voordat Celeste Plak het laatste punt op het scorebord zette. De 25-17 betekende een 2-1 voorsprong in sets.

De vierde set begon Turkje zoals Nederland aan de derde was begonnen. Ze kwamen met 0-3 voor en konden tot 2-6 uitbouwen. Onder andere Maret Balkestein – Grothues en Lonneke Slöetjes tilden de stand naar 6-6. Op 10-8 had Oranje het initiatief weer te pakken, time out Turkije bij die stand, en gaf het ook niet meer af. Bongaerts scoorde met een tweede bal (13-10), Plak testte de vloer met een keiharde klap (14-10) en Turkije gaf een puntje weg (15-11).  Na de technische time out op 16-12 gaven ze er nog een paar middels uitgeslagen aanvallen weg.

Plak serveerde een ace en Oranje ging vlot richting de big points (19-12).  Bij 22-13 was het aftellen naar de dikke zege volop aan de gang. Turkije wilde echter de blamage van die hele dikke setnederlaag voorkomen en rechtte nog eenmaal de rug. Het werd 22-15 en 23-17, waarop Nederland bij 24-17 matchpoint (nog één, nog één) had. Nadat de verzilvering ervan vier keer mislukte haalde bondscoach Morrison de equipe bij 24-21 naar de kant. Celeste Plak nam het laatste punt voor haar rekening.

In de Oranje selectie voor de RABO Super Series ontbraken gisteravond Femke Stoltenborg, Robin de Kruijf en Nicole Oude Luttikhuis.

Vanavond is Italië de tegenstander van Oranje, zelfde tijd, zelfde golflengte, en speelt Rusland tegen Turkije.

gh @ Vizier op Volleybal. Archieffoto’s FIVB.