RABO Super Series: Italië vs Rusland 3-1

VoV, 08-08-2018. 5:19 uur. De eerste partij bij de RABO Super Series in Hoogeveen, waar vier Europese toplanden het tegen elkaar opnemen, ging tussen Italië en Rusland. Een niet op oorlogssterkte zijnd Italië had in de Volleyball Nations League een gevoelige 3-0 nederlaag geleden en had dus wat recht te zetten.

Italië was in de eerste set ook veruit de sterkste, een omgekeerde situatie in de tweede doorgang en in de derde en vierde set konden de Azzurri een ruime achterstand (14-19 in de 2de, 8-13 in de 3de ) ongedaan maken en in winst veranderen.

Italië begon in de eerste set overtuigend. Tot aan 10-9 deden de teams niet voor elkaar onder, toen sloeg Italië zich naar 16-10, Rusland kon even wat terugdoen (naar 17-13) maar kreeg meteen een nieuwe tik om de oren. Italië liep uit naar 23-14 en won de set na een Russische netfout met 25-17.

Rusland trok in de tweede set het initiatief vlot naar zich toe. Bij 8-13 hadden ze een handvol punten voor en bij de tweede technische time out stond er een spiegelbeeldscore van de eerste set op de borden, te weten 10-16.  Rusland bleef domineren (13-20) en maakte er via 17-25 een gelijke setstand van.

Na de gelijke 12-12 stand had aanvankelijk Rusland voordeel in de derde set. Ze liepen uit naar 14-19, maar kwamen daarna maar heel moeilijk langs het Italiaanse blok. Het werd 17-19 en 23-20 met in die series een aantal punten van Egonu en knallende kill – blocks. Op setpoint bij 24-22 besliste een kill -block ook de set.

Rusland kwam met 8-13 voor, werd tot 13-14 ingelopen en de pogingen van beide teams om daarna middels de opslagen en de aanvallen veel druk te generen leidde tot vele punten voor de tegenstanders middels foutserve en aanvallende fouten. Tot aan 18-18. Toen nam Italië via Egonu het heft in handen (20-18), Rusland ging de time out in, zonder het gewenste effect (21-18).  Twee aces van Italië maakten 24-19, het matchpoint werd op 24-20 verzilverd voor een 3-1 zege.

gh @ Vizier op Volleybal. Archieffoto’s FIVB.