Vizier op volleybal

 

RABO Super Series: Oranje ook finalist

VoV, 11-08-2018. 19:12 uur. Na de poulefase van de RABO Super Series zijn de vier Europese topteams verhuisd van Hoogeveen naar Eindhoven voor het spelen van de halve finales. De koppeling daarvoor kwam uit de eindstand in Hoogeveen. De nummer 1 (Nederland) speelde om 17:00 uur tegen de nummer 4 (Turkije). Daarvoor had Rusland met 3-0 gewonnen van de Italiaanse B- ploeg, waardoor Rusland morgen in de finale staat.

Oranje had in de poulewedstrijd met 3-1 van Turkije gewonnen. Zou Guidetti nog een wit konijn uit de hoge volleybalhoed kunnen toveren en na drie nederlagen op rij tegen Nederland, het team dat hij uit het verleden zo goed kent, kunnen verrassen?

De eerste drie punten van de eerste set gingen naar Turkije, Nederland had die achterstand bij 4-4 in gehaald, maar keek bij de eerste technische time out weer tegen twee punten achter aan. Op 9-9 haalde Anne Buijs de serve naar Oranje kant, wat volgde was een imponerende voorstelling van Oranje met veel servedruk en scores aan de lopende band. Tot aan 20-12, bij 19-12 paste Morrison de dubbele wissel toe, Bongaerts en Plak kwamen, Slöetjes en Dijkema gingen.

De terugwissel was op 22-16, die volgde in een periode dat het niet echt meer soepeltjes bij Oranje liep. Het werd zelfs 22-22 zodat de gedachte aan het witte konijn uit de hoge hoed ineens weer opkwam. Een sterke serve serie van Eda Dündar stond aan de basis van al die Turkse punten. Gelukkig had Lonneke Slöetjes er nog een aantal bewaard. Na de Turkse time out op 23-22 sloeg zij de laatste twee op het scorebord.

Oranje kwam in de tweede set via een aantal kadootjes op een 8-4 voorsprong, het laatste punt via een omloopscore van Yvon Beliën,  en hield dat verschil middels de vlot scorende Anne Buijs en Lonneke Slöetjes vast. Na de side out voor 12-8 serveerde Juliët Lohuis Nederland naar 18-8. Een paar aces en de nodige rake klappen van Yvon Beliën en Maret Balkestein – Grothues maakten het verschil tot de breedte van een kloof. Op 19-10 weer de bekende dubbele wissel en Marrit Jasper, die voor de serve in het veld kwam.

Oranje liep uit naar 21-12, had geen kind aan Turkije en domineerde het spelletje. Maar de 21-12 werd 23-18, Turkije scoorde een paar punten via vechtvolleybal. Blijven knokken en frommelen, punten blijven redden, niet opgeven en dan soms met het nodige geluk tot scoren komen. Juliët Lohuis brak de serie, Britt Bongaerts maakte met een blokje het laatste punt voor 25-18. Nederland stond op 2-0 en stond met één been in de finale.

Maar de race leek nog niet helemaal gelopen toen Turkije in de derde set na de eerste technische time (7-8) sterk kwam opzetten en uitliep naar 8-13. Een hele slordige periode aan beide kanten van het net met alleen maar een punt van Celeste Plak voor de eigen ploeg veranderde de tussenstand in 13-14. Met 13-16 werd er gerust.

Turkije bleef vooreerst nog aan de goede kant van de score, dat veranderde toen Maret Balkestein – Grothues de 20-20 op het scorebord liet zetten en Guidetti de time out in snelde. Even ging het gelijk op (22-22), toen pakte Oranje de beslissende twee punten verschil naar 24-22 en hield die tot 25-23 door Celeste Plak vast.

Nederland speelt morgen om 17:00 uur de finale tegen Rusland. Italië en Turkije spelen om de laagste plaats op het podium tegen elkaar.

gh @ Vizier op Volleybal. Archieffoto FIVB.