Vizier op volleybal

 

Reacties op de uitschakeling van Oranje

VoV, 12-01-2020. 5:27 uur. Op NOS.NL was te lezen en te zien hoe de reacties van de Oranje speelsters was na de teleurstellende 0-3 nederlaag tegen Duitsland waren.

Floortje Meijners: “We hadden één doel. En dat was het ticket naar Tokio. Nu komt het heel hard aan. Het is in één keer weg. Dit is even slikken.”

Robin de Kruijf was hard in haar analyse, direct na het duel. “In die derde set begonnen we als bange schaapjes. We lieten het allemaal gebeuren. Zo moet je niet zo’n wedstrijd spelen, waarin je je laatste mogelijkheid moet pakken om te kwalificeren voor de Spelen. En ik weet nog steeds niet wat er in de tweede set is gebeurd. (Oranje verloor een voorsprong van zes punten). Psychologisch gaat dat meespelen, dat we die set verliezen. Dat zorgde ervoor dat we die derde set met een domper begonnen.”

Maret Balkestein-Grothues constateerde dat de nederlaag terecht was. “Wat kunnen we zeggen? Duitsland was op alle fronten beter vandaag. Waar het aan lag weet ik niet. Het was meer vechtvolleybal vandaag, we kwamen tekort.” Over een mogelijk afscheid zei ze: “Ik acht de kans zeer klein dat ik in 2024 in Parijs sta. Zaalvolleybal gaat ‘m in elk geval niet worden. Of dit gelijk een afscheid is, weet ik niet. ”

Blijft Caprara? “Dat weet ik niet”, zegt de Italiaanse bondscoach direct na de wedstrijd. Hij vond dat zijn team in elk geval tekortkomen op een aantal punten. “In de eerste set maakte het defensieve blok fouten. In de laatste set kregen we vier kansen om toe te slaan, maar dat ging telkens fout. Ik zag niet de juiste instelling bij de speelsters”, concludeerde hij uiteindelijk.

“Hoe dat komt? Dat weet ik niet, want zo goed ken ik ze niet. Ik heb er alles aan gedaan. Maar Duitsland speelde ongelooflijk goed. Wij speelden niet zo heel slecht hoor, het ging alleen verdedigend niet goed.”

Technisch directeur Alberda zei trots te zijn op de ploeg maar ook dat hij ontzettend teleurgesteld is. Over de toekomst van Caprara zegt hij dit: “Er is een goede klik. Caprara zit voor 99,9 procent op dezelfde lijn als ik. Van mij mag hij blijven. Maar we moeten van beide kanten overleggen. We moeten even kijken hoe de speelsters erin staan en dan nemen we een besluit.”

Wat moeten we daar nog aan toevoegen? Dat het voor de fan net zo veel pijn doet als voor speelsters en staf? Maar dat de fan er niks aan kan doen dat het niet lukte. Het volleybal op de Olympische Spelen zonder de Oranje dames was gezien alle verwachtingen en geleverde inspanningen al bijna een vanzelfsprekendheid. Maar we kwamen in de eerste set gewoon 4 punten tekort, eenzelfde aantal in de tweede en 5 in de derde. Of we hadden moeten zorgen dat Duitsland minder scoorde. Zo simpel is het volgens ons. De kansen ervoor waren er wel.

gh @ VoV, bron o.a. NOS.nl. Foto CEV.